Van der Poel pobjednik na Paris Roubaix

Iako to nije uvijek slučaj, ovogodišnje izdanje Pariz-Roubaix utrke je bilo pravedno dopustivši pobjedu biciklisti koji se najviše kladio na sudjelovanje u utrci. Mathieu van der Poel tako zatvara impresivno izdanje proljetnih klasika dodajući svojim uspjesima još jednu pobjedu na kaldrmskim cestama, nakon što je ranije osvojio Milan-San Remo.

Nizozemac, Mathieu van der Poel u nedjelju je stigao do svoje prve pobjede na Paris-Roubaix utrci, ostavivši svoje suparnike iza sebe da se muče sa 15 km solo napadom na kraju utrke koju zbog težine nerijetko zovu i “Pakao sjevera”.

Paris Roubaix ni ove godine nije razočarao kao ni prethodnih iako se scenarij utrke gotovo mogao smatrati predvidljivim, s protagonistima tamo gdje bi trebali biti i utrkom odlučenom tamo gdje se očekivalo da će se to i dogoditi. Ipak, detalji su ti koji čine razliku i oni su na kraju obranili zasigurno najspektakularniju utrku u kalendaru.

Utrka je započela brzim tempom i uobičajenim pokušajima bijegova. No, danas nitko nije htio odustati niti jedan metar i nitko se nije uspio konsolidirati zahvaljujući vrlo velikoj brzini, više od 50 prijeđenih kilometara i u prvom i u drugom satu.

Paris Roubaix

Kad su se svi spremali za ludi ulazak u prvu asfaltiranu dionicu, mali trenutak predaha donio je malu četveročlani bijeg, s Jonasom Kochom kao najzvučnijim imenom, na koje nitko nije obraćao previše pozornosti zbog blizine kaldrma, znajući da je bijeg s tako malim brojem biciklista, nije značajan.

Vrlo napete prve dionice, ponajviše zbog visokog tempa koji se nastavio i ogromne količine biciklista koji su zajedno stigli na ovaj dio utrke, pa su se neminovno počeli javljati i padovi. Posebno bolna bila je ona Petera Sagana u drugoj dionici dana koja je završila odustajanjem Slovaka u njegovoj posljednjoj Paris-Roubaix utrci, koju je i osvojio 2018 godine.

Paris Roubaix

Kad su već sve oči bile uprte u prolaz kroz mitsku dionicu Arenberg, u prethodnom sektoru, Haveluy, Jumbo-Visma je pokušala anticipirati ogromnim tempom kojeg su pratili sam Wout van Aert u prvom licu i Christophe Laporte, Mathieu van der Poel, John Degenkolb, iznenađujući ostale favorite, posebno Pedersena ili INEOS-Grenadierse Philippa Ganne koji su morali zadati još jači tempo kako bi izbjegli gubitak vremena.

Favoriti su to mogli učiniti s manje napetosti nego ikada jer su vozili u smanjenom sastavu, pa među njima nije bilo pomaka. U međuvremenu, velika grupa na ulazu u dionicu iz pelotona izostavila je branitelja naslova objednnika Dylana Van Baarlea i lidera Soudal-QuickStepa za danas, Kaspera Asgreena koji nije dobio ništa od prve dionice gdje je već bio prisiljen juriti grupu nakon punkcije.

Paris Roubaix

Iskoristivši kaos, motivirani Mads Pedersen, koji se nije pomirio s time da će tako brzo izgubiti svoje šanse, izašao je iz pelotona u potrazi za vodstvom.

Na početku dionice bilo je više incidenata, s puknutom gumom Christophea Laportea zbog čega je Wout van Aert ostao bez glavne podrške, situacija koja će se pogoršati nekoliko kilometara kasnije kada su prvo Mads Pedersen, a potom i grupa u kojoj je bio Filippo Ganna, uz Jaspera Philipsena koji je vozio do njega, dalo je jasnu prednost sadašnjem nazivu Alpecin-Elegant. Tu smo već imali Giannija Vermeerscha u vodećoj skupini.

Utrka je ušla u nekoliko minuta laganijeg tempa gdje su se biciklisti mogli opustiti, gdje je čak postojala mogućnost da se Laporte, u društvu Nathana Van Hooydoncka, vrati u utrku, opcija koja je definitivno razvodnjena dolaskom kaldrmiskih dionica Bersee i Mons en. Pevele, koje nose četiri odnosno pet zvjezdica težine.

Mathieu van der Poel pokušao je napraviti bijeg i odlučiti utrku u njima, najprije na izlazu iz Berseea, a potom i nasred Monsa u Peveleu jako jakim napadom na koji je Wout van Aert odgovorio solidno, u klasičnoj kampanji u kojoj je nije pronašao svoju najbolju verziju, znajući da mu je jedini adut izdržljivost i pokušava igrati na kartu kraja utrke.

Van der Poel je ponovno pokušao na izlazu iz dionice, no na kraju grupa je bila ponovno bila ujedinjena.

Još jednom, rješavanje utrke bilo bi prepušteno Camphin en Pevele i Carrefour de l’Arbre. Prvi od ta dva sektora prošli su bez iznenađenja i pokušaja bijega, s članovima ekipa koji su pazili jedni na druge, a Jasper Philipsen, s nevjerojatnim nogama, određivao bi tempo svom vođi.

Na ulazu u Carrefour de l’Arbre, Philipsen je vodio, držeći težak tempo. Pokušao je prvi poletjeti, ali je morao usporiti nakon dugog ulaska u prvi zavoj, a nekoliko stotina metara ispred dogodio se kontroverzni trenutak dana.

Baš kad je Van der Poel krenuo u napad, Philipsen na čelu odlučio se otvoriti na jednu stranu ne vidjevši da njegov vođa dolazi poput projektila i zamalo ga je srušio na zemlju. Kako bi izbjegao kontakt, Van der Poel se malo nagnuo i poslao Johna Degenkolba na tlo koji se pokušao uhvatiti za volan Nizozemca. Wout van Aaert je iskoristio ovaj kaos da pokrene svoj napad.

Kada se činilo da će to biti dobar potez, Mathieu je lako uspio smanjiti zaostatak i odmah prijeći u vodstvo te ubaciti još jedan bod za kojim je Van Aert posustao, tek na kraju dionice. Na izlasku na asfalt otkrit ćemo da nije u pitanju snaga u nogama, već punkcija u najneočekivanijem trenutku što je gledatelje ostavilo bez očekivanog dvoboja dvojice vodećih.

Odavde je utrka bila jasno odlučena, s Mathieuom van der Poelom koji je pedalirao s više od 30 sekundi prednosti i nije bilo poteškoća na horizontu jer su preostale dionice Paris Roubaix utrke bile vrlo lagane. Iza, ponovno ujedinjeni, bili su članovi vodeće skupine, izuzev nesretnog Degenkolba, a koji su već razmišljali o drugom mjestu.

Wout van Aert nije imao drugog izbora nego boriti se za povlašteni položaj, neočekivanim napadom na maloj uzbrdici na ulazu u Roubaix razbio je skupinu, iako je na svom kotaču imao neugodnog suparnika, vrlo brzog Jaspera Philipsena.

Mathieu van der Poel postigao je pobjedu, s vremenom za uživanje i opuštenje pred ulazak u cilj, svoje za pobjedom željene kaldrmske utrke na proljetnim klasicvima, a napomenimo samo prije nekoliko tjedana osvojio je i Milano-San Remo utrku. Njegov prolazak kroz cilj slavio je i timmski kolega Philipsen koji je zajedno s Van Aertom imao još jedan krug na velodromu, a gledatelji su čekali da vide tko će prvi da pokrene sprint u kojem je vozač Alpecin-Elegant bio bez premca, te se Van Aert na kraju morao zadovoljiti trećom stepenicom postolja.

Bila je to sjajna pobjeda Mathieua van der Poela na najbržem Paris-Roubaixu u povijesti nakon završetka s prosjekom od 46,7 km/h, čime je poboljšan prošlogodišnji rekord Dylana van Baarlea od 45,7 km/h.

Klasifikacija Paris-Roubaix 2023.

 1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Elegant) 5h28’41”
 2. Jasper Philipsen (Alpecin-Elegant) +46”
 3. Wout vaan Aert (Jumbo-Visma) +46”
 4. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) +50”
 5. Stefan Küng (Groupama-FDJ) +50”
 6. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) +50”
 7. John Degenkolb (tim DSM) +2’35”
 8. Max Walscheid (Cofidis) +3’31”
 9. Laurenz Rex (Intermaché-Circus-Wanty) +3’35”
 10. Christophe Laporte (Jumbo-Visma) +4’11”
  29. MOHORIČ Matej – Bahrain – Victorious
  134. MIHOLJEVIĆ Fran – Bahrain – Victorious
  DNF. RAJOVIĆ Dušan – Bahrain – Victorious (pad)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More