XCO World Cup Araxá, Andreassen do druge pobjede u karijeri

Autor: Kike Abelleira | Autorska prava: Kike Abelleira @kikeabelleiraphoto Autorska prava: Kike Abelleira Photography

Simon Andreassen odnio je pobjedu na XCO Svjetskom kupu u Araxá. Danac je bio najbrži u ludom sprintu u finišu utrke.

Više od stotinu vozača stajalo je na startu utrke. Nakon čistog starta uslijedilo je nekoliko burnih prvih metara: Blevins je pao nakon što je udario u jedan od stupova koji ograničavaju krug; Amerikanac je morao ispraviti upravljač i ponovno se pridružiti utrci na začelju. S druge strane, mnogi su vozači morali usporiti zbog uskih grla uzrokovanih gužvom i strmim rampama na stazi.

Fluckiger je preuzeo vodstvo ispred Schwarzbauera, Gazea, Aldridgea, Sarroua i Schurtera. Prednja strana postavila je snažan ritam od samog početka, pretvarajući peloton u uglađenu ravnu liniju.

Utrka je napredovala bez istaknutog vođe: Schwarzbauerovo vodstvo trajalo je manje nego inače, a slijedili su ga Sarrou, Schurter i Vidaurre. Grupa je ostala na okupu sve dok Čileanac nije snažno pritisnuo pedale na jednom od uspona. Nitko nije odgovorio na izazov i Čileanac je otvorio prednost od 10 sekundi nad Schurterom, Koretzkyjem, Hatherlyjem, Colombom i društvom.

Vidaurre je uživao i pritiskao pedale naizgled bez napora. Prednost se povećavala, a u drugoj skupini Gaze je preuzeo odgovornost vođenja potjere. Brzina je ostala visoka i neki su vozači počeli posustajati. Zapravo, samo su Schurter, Koretzky, Hatherly, Sarrou i Avondetto mogli pratiti tempo koji je postavljao Novozelanđanin.

Gazeov trud se isplatio jer je sustigao Vidaurrea, trenutak koji je Čileanac iskoristio da ponovno pojača ritam i dođe do nekoliko metara prednosti. Vidaurreov let trajao je kraće od prvog i progonitelji su se opet oslonili na Gazeov rad, koji je nedugo nakon toga završio.

Peti prolazak kroz cilj vratio ih je sve zajedno na čelo. Novi početak. Andreassen je stigao baš kad je Gaze preuzeo vodstvo u utrci. Aldridge, Boichis, Colombo i Carod pridružili su se prednjoj skupini.

Andreassen je preuzeo vodstvo dok su ga Koretzky, Gaze i Hatherly slijedili. Velika skupina od jedanaest vozača koji su vodili utrku smanjena je na gotovo polovicu ubrzo nakon starta sedmog kruga. Tako su Gaze, Carod, Aldridge i Boichis izgubili kontakt. Schurter i Vidaurre bili su sljedeći koji su popustili.

Koretzky je napravio potez koji mu je omogućio da se otrgne. Francuz je otišao solo kao posljednji preživjeli, ostavivši iza sebe kvartet koji su činili Andreassen, Sarrou, Hatherly i Colombo. Tempo je bio snažan, a naredni okretaji pedale samo su potvrdili kandidaturu Koretzkyja za pobjedu.

Zadnji krug. Koretzky sprijeda bez slabosti u nemilosrdnom i neprekidnom pedaliranju. 16 sekundi prednosti i bez znakova slabosti u vožnji. Ali utrka je imala iznenađenje koje nitko nije mogao predvidjeti: Koretzky je bio prisiljen sići sa bicikla kada mu je lanac spao. Incident ga je koštao nekoliko sekundi i pao je na peto mjesto.

Prvo je Colombo, a zatim Andreassen preuzeo privremeno vodstvo utrke. Koretzky je prošao Sarroua i krenuo za ostalima. Francuz je dao sve od sebe u strašnom naporu da vrati vodstvo.

Colombo, Andreassen, Hatherly i sam Koretzky stigli su do cilja u brutalnom sprintu. Koretzky je gotovo završio utrku, ali Andreassen je pružio dodatni napor i odnio pobjedu u Araxá XCO Svjetskom kupu. Danac pobjeđuje u svojoj drugoj utrci u natjecanju nakon pobjede u Novem Mestu 2020.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More