Specialized Chisel Expert

Nakon mnoštva fotografija i video najava na našim društvenim mrežama, došao je trenutak koji ste dugo čekali, odnosno vrijeme je da napišemo naše utiske sa testnih vožnji bicikla Specialized Chisel Expert 2018.

Naime, početkom ove godine na testiranje od Specializeda smo dobili njihov najnoviji hardtail aluminijski bicikl i kad smo ih upitali koliko žestoko ga možemo voziti, kao odgovor smo dobili smo dvije riječi: "Samo jako!". I doista pružili smo mu nezaboravne trenutke sa vožnji po svim vrstama terena, čak smo uzeli i učešće na lokalnoj XCM utrci, kako bismo istražili svaki detalj i ponašanje na terenu te Vam bicikl što vjernije prezentirali, pa krenimo redom.

 

 

Naš prvi susret s Chiselom, govorio nam je da je to bicikl koji je zapravo Specializedova zamjena za raniji Stumpjumper ili Crave model, no kada bicikl bolje upoznate vidite da Chisel govori priču za sebe i sigurno probija svoj put u XC natjecateljskom svijetu. Bicikl dolazi sa 29inčnim kotačima, a kako su 29eri postali standard u XC natjecateljskom svijetu, sve ostalo bi bilo neočekvano od Specializeda. Sa strane izgleda bicikla, prelijepa crna mat boja sa zelenim-florescentnim detaljima učinila je da naše oči zasjaje.
 


Specialized je prošle godine prestao sa proizvodnjom aluminijskih Epic modela, a kao odgovor na novonastalu prazninu među natjecateljskim hardtail biciklima prezentirao je Epicovog mlađeg brata, Specialized Chisel. Njihov cilj bio je napraviti aluminijski okivr koji je imao iste ili slične karakteristike jednog karbonskog ili čeličnog okvira, samo po pristupčnijoj cijeni. Bicikl je najavljen kao jeftinija verzija Epic modela i odličan izbor za prvi ulazak u XC natjecateljski svijet, a sam pogled na Chisela govori nam koliko Specialized ozbiljno shvata natjecanja. Chisel je sa sobom, zajedno sa Epic FSR, po prvi put u Specializedovu ponudu brdskih bicikla uveo SmartWeld tehnologiju. Tehnologija koja je najprije korištena na cestovnim Allez modelima, svoj put je pronašla do Divergea, a danas je gledamo i na brdskim biciklima. Jedan od izazova korištenja ove tehnologije na brdskim biciklima bilo je oblikovanje glave okvira (head tube), budući da su cijevi glave okvira na 29er biciklima poprilično kratke.
 

 


Iako smo već ranije pisali o Chiselovoj SmartWeld tehnologiji, Chisel zaslužuje par redova o tome kako je nastao.
Kao što smo rekli, Chisel koristi M5 aluminijski okvir sa SmartWeld tehnologijom varenja. SmartWeld tehnologija omogućuje korištenje jako tankih zidova aluminijske cijevi prilikom izrade bicikla, budući da se cijevi ne trebaju dugo izlagati toplini prilikom zavarivanja, što opet znači manji rizik od deformacije na varenim mjestima. Posebno hidroformirane cijevi okvira daju veću kontaktnu površinu na mjestu vara, što omogućuje manje korištenje var materijala kako bi se cijevi spojile i držale zajedno.
 


Osim velike čvrstoće, rezultat je i veoma atraktivan bicikl. Vareni spojevi su uglađeni s vanjske strane bicikla, tako da je na prvi pogled teško primjetiti da se radi o aluminijskom biciklu. Sa strane težine rezultat je okvir koji je za 280 grama lakši od prethodnih Stupmjumper ili Crave modela. Tvrđena težina okvira je 1350grama. 
 


Zapravo, upadljivo je kako koliko je okvir mršav i minimalan. Gornja cijev okvira počinje s kvadratnim oblikom koji se kako ide prema sjedišnjoj cijevi polako sužava i prelazi na okrugli oblik. Donja cijev je okruglog oblika i ravnomjerne širine cijelom dužinom sve do pogona bicikla. Geometrija je bila još jedna istraživačka točka na novom Chiselu. Kao i kod Epic modela, nalazimo identičan kut amortizera od 69.8º, te dulju gornju cijevi i kraći head tube, što Chisel čini stabilnim u krivinama i vrlo učinkovitim na usponima. Zapravo gotovo svi kutovi i duljine cijevi na Chiselu su identične kao na karbonskom Epicu, jedina razlika je u materijalu okvira i ugrađivanim dijelovima. Po pitanju geometrije, Chisel nudi pouzdane kvalitete Epica, samo po pristupačnijoj cijeni.

Primjećujemo da Chisel ne koristi press-fit ležaj pogona, već standardni navojni, zbog čega ide palac gore. Nema više onih zvukova krckanja, a i samo održavanje je mnogo jednostavnije.
 


Rama Chisela ima osigurano unutarnje vođenje kablova, a rupe su postavljene pod kutom kako bi sajle držale čvrsto uz ram. A moramo priznati da izgleda uredno i elegantno. Sa desne (pogonske strane) nalazi se otvor za prenji mjenjač i pomičnu cijev sjedala (opciono), a dizajnirani su da potpuno vođenje kabela radi lakšeg održavanja. Cijev sjedala dolazi u širini 27.2mm čime se težilo da se uštedi na težini, a i boljem apsorbiranju neravnina. Specialized ovim potezom nije zaboravio mogućnost ugradnje pomične cijevi sjedala, budući da sve više i više modela radi po ovoj mjeri.

Na dnu okvira, točnije pogonskoj osovini nalazi se poveći otvor radi lakšeg provođenja kabela kroz cijev. Odavde svi kablovi su vanjski vođeni.
 

 


Na stražnjem kraju nalazimo već standardne 142×12 kroz osovinu zatezače kotača, što nam daje krući zadnji kraj i bolju platformu za veće skokove i veću sigurnost u krivinama. Inače, poput stražnjeg i prednji kotač koristi 15×110 kroz osovinu zatezač, umjesto standardnih QR što nam osim prednosti na terenu, daje oku ljepši i čišći prednji/stražnji kraj.
 


Na prednjem kraju Chisel za upijanje neravnina koristi Reba RL sa ključanjem na vrhu vilice, a kako poručuju iz Specializeda daljinsko ključanje na upravljaču nisu željeli koristiti zbog uštede na težini. RockShox Reba RL 29 vilica pruža 90/100mm (ovisno o veličini rame) mekanoga hoda, a lako dostupne postavke kompresije i povrata omogućavaju vam da vilicu podesite stanju terena.

S pogonske strane bicikl koristi Race Face Aeffect 26/36 zuba, dok na stražnjem kraju nalazimo 11-brzinsku SLX kazetu 11-42. Za zaustavljanje bicikl koristi Shimano MT500 Deore hidraulične kočnice.
 

 


Specialized je za Chisel odabrao vlastite kotače sa 25mm unutranjom širinom, a bicikl se kotrlja na Fast Track gumama sa novom vrhunskom GRIPTON smjesom koje su naravno 2Bliss Ready, odnosno tubeless kompatibilne. Ono što smo mogli na vožnji uočiti jeste da guma imaju odličan grip pa čak i na blatnjavim terenima.

 

 

RIJEČ UREDNIKA

Chisel je bicikl koji me definitivno oduševio. Suptilnost je riječ koja karakterizira ovaj bicikl. Njegova jednostavnost upotpunjena natjecateljskim duhom nudi sve ono što trebate od bicikla koji je spreman da Vas uvede u natjecateljski svijet. Svoju geometriju posuđuje od svog brata Epica, što je vidljivo po agresivnom položaju u kojem se nalazite kad vozite, no to i jeste namjena ovog bicikla – utrke, a ne odlazak do trgovine po sladoled. Sa pomno odabranom pozicijom, dobrim pogonom Chisel vas jednostavno vuče na uspone. Bicikl je izrazito brz na ravnicama, dok ga na usponima nalazimo agresivnim, a i njegova težina od 11kg govori o tome koliko je Chisel dobar partner za uspone.
 


Na makadamskim dionicama ga nalazimo iznimno udobnim zbog elastičnosti aluminija, a kad tome dodamo uske i tanke cijevi Chisela, te udobno sjedalo, potpuno zaboravljate na neravnine s terena. Zapravo, gotovo da možete osjetiti kako se cijeli bicikl uvija ispod vas čim snažno gurnete pedale. I ne samo pogonski dio i stražnji kraj – cijeli se prednji dio okreće oko sebe, tako da su vam stvarno i ramena uključena u pedaliranje, a bicikl se kreće poput zmije na stazi.
Na spustevima dodatnu sigurnost, a svakako i povećanu udobnost nudi Specialized Fast Track 2.3 guma na prednjem kraju, dok je stražnji kraju upotpunjen sa nešto užom Fast Track 2.1 gumom, zbog brzine. Cijela oprema je pomno birana i nudi odličan srazmjer uloženo/dobiveno i ne ostavlja za nekim nagonom o nadogradnjama. Ono što nam je upalo u oko je odlično riješen nosač prednjeg mjenjača.
 


Sa ovakvim riješenjem Specialized je uklonio potrebu za dodatnim rupama i šarafima na ramu, imate još uvijek opciju postavljanja nosača boce za vodu, a u slučaju prelaska na 1X11 postavke, jednostavna je demontaža prednjeg SLX mjenjača. Na stražnjem kraju nalazimo Shimano XT mjenjač koji nudi odlične izmjene brzina i pod naporima na usponima, no zbog nedostatka kočnice, prilikom agresivne vožnje čujemo klapanje lanca od okvir bicikla. Stoga, u slučaju prelaska na 1X11 sustav svakako preporučujemo i zamjenu stražnjeg mjenjača sa nekim koji ima ugrađenu kočnicu, te neće ostavljati mjesta za lupanje lanca i moguće spadanje s pogonskog lančanika. 
 

[iframe allowfullscreen=”” frameborder=”0″ src=”https://www.youtube.com/embed/RLUB7GDEoVk” ]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More