Zimska odjeća

Pametnim investiranjem u kvalitetnu zimsku biciklističku odjeću – čak i oni najhladniji, vlažniji zimski dani će biti podnošljivi.

Vožnjom bicikla tijelo stvara više topline nego prilikom hodanja. Stoga je lako ostati toplim, ako imate vanjski sloj odjeće otporan na vjetar i nastavite se kretati. Vaš vanjski sloj može biti i vodootporan, svakako, jer zimski povjetarac je nemilosrdan ukoliko se smočite. Vašim ekstremitetima (ruke, noge i glava), će biti dosta hladnije nego što bi bilo inače, u slučaju da se krećete pješice.

Postoji puno odlične odjeće koju možete izabrati, ako namjeravate biciklirati na posao u punom kompletu. U sljedećim redovima ćemo pokušati da vam preporučimo izbor odjeće kako bi ste se zimi mogli obući udobno i nastaviti biciklirati u toplom. Ako biciklom idete u normalnoj odjeći i ne planirate je mijenjati kad dođete, teško je pronaći ravnotežu između dovoljno toplog i previše toplog, kao i dobrog osjećaja dok smo na biciklu u odnosu toga kad nismo na biciklu. Ovo osobito vrijedi za žene, koje imaju puno uži raspon odjeće za izabrati nego muškarci. Dakle, ono što vam predlažemo u sljedećim redovima je ženska i unisex oprema. Dečki: sve ove navedene ženske stvari imaju muški ekvivalent.

GLAVA

Većina kaciga je dobro prozračna: Što je lijepo ljeti, ali ne tako dobro i zimi. Jedna opcija, uz pretpostavku da nosimo kaciju je da je pokrijemo. Namjenski pokrivači za kacige funkcioniraju i u redu su ili u slučaju jeftinije opcije, možete improvizirati sa materijalima koji ne dišu, poput plastične folije ili kape za tuširanje … No, to vam neće učiniti ništa po pitanju grijanja čela ili ušiju i neće spriječiti da kiša, susnježica ili snijeg pri vožnji ulaze u oči. Ono što zapravo želite je izolirana zimska biciklistička kapica koja pokriva uši, često  nazivana "Belgijska biciklistička kapa" ili Beanie (eng). Ovu vrstu pokrivala možete nositi sa ili bez kacige.
Sugestija: ENDURA Baa Baa kapa od Merino vune.

VRAT

Pokrivač za vrat je najčešće rastezljiva tkanina okruglog oblika, zapravo nešto slično cijevi, koja se navlači preko glave i spušta na vrat. Možete je nositi i na glavi, kao maramu, a možete i grijati vrat, s opcijom da  je navučete preko nosa, kako bi vam usta i nos bili zaštićeni i na toplom.
Sugestija: Altura ovratnik

RUKE

Potražite rukavice koje su vodootporne, otporne na vjetar, ali ujedno i dišu (prozračne), tako da vam se ruke ne bi oznojile. Izolacija je ovdje jako važna jer vam se ruke dok biciklizate kreću vrlo malo, a još uvijek su vam potrebne kako bi imali dovoljno spretnosti da kontrolirate kočnice i mjenjače. Ovo isključuje rukavice bez prstiju. "Full Finger" ili duge rukavice su tople i omogućuju lakšu promjenu stupnja prijenosa.
Sugestija: Endura Luminite

GORNJI DIO TIJELA

Tu imamo tri sloja o kojima trebamo razmišljati: osnovni sloj uz kožu (Base leayer – eng), izolacijski sloj na sredini (Mid layer – eng) i vanjski sloj (Outer layer – eng).

Osnovni sloj: to je u biti majica koja može biti kratkog ili dugog rukava. Za razliku od pamučnih majica, osnovni slojevi za biciklizam su dizajnirani da odvajaju vlagu od kože i pomažu da ishlapi, odnosno da se brzo suši, tako da ne nadržavaju znoj i daju mokar osjećaj. Ovisno o tome što namjeravate obući preko njega, možete zadržati osnovni sloj na sebi tokom cijelog dana. Vuna i majice sa mješavinom vune su posebno prikladne jer vuna ne zadržava mirise poput sintetike.
Sugestija: ENDURA Baa Baa Merino (kratki ili dugi rukav).

Srednji sloj: to jednostavno može biti bluza ili majica koju nosite na posao, pogotovo ako niste u žurbi i možete održavati umjereni tempo kako bi se izbjeglo znojenje. Ako ne možete odoljeti malo bržoj vožnji ili krećete na trening, razmislite o Coolmax srednjem dijelu; ovaj materijal dobro upija i brzo se suši, tako da bi trebalo spriječiti vlažne mrlje. Outdoor i biciklističke trgovine često prodaju Coolmax gornje dijelove. Alternativno, postoji nekoliko biciklističkih specifičnih dresova, izrađenih od koja se brže suši s malo rastezljivih materijala.
Sugestija: Ženska Giro Mobility dugi rukav majica.

Vanjski sloj: vodootporna, otporna na vjetar, prozračna jakna je vaš izbor zimske odjeće za biciklizam. Vi ćete lako skinuti na poslu, tako da nema razloga da ne idete "kao potpuni biciklista", s refleksijskim i svijetlim, lako-uočljivim bojama. Jakna treba biti lagana, iz razloga što će vam biti lakše da je spakirate u torbu kada je ne nosite, ali i uglavnom zato što to znači da neće biti teško izolacijska. Vi ne trebate toliku izolaciju u jakni u kojoj će te se pregrijati i ne možete se tako lako ohladite.
Sugestija: Ženska Altura Night Vision Evo vodootporna jakna

NOGE

Osnovni sloj: normalno donje rublje je u redu za kraće izlete, osobito ako imate udobno sjedalo. Ako trebate više udobnosti, postoji takva stvar koja se zove biciklističke gaćice – i poput donjeg veša, oni se mogu nositi ispod normalne odjeće.
Sugestija: Urbanist Cycling Padded Bettie

Srednji sloj: normalne hlače također su u redu za kraće relacije. Hlače s elastinom u njima i bez debelih šavova u predjelu prepona su se pokazale kao najbolje na biciklu. Lagane pješačke hlače isto tako nisu loše – čak i farmerice – u biciklizmu počinju da se pojavljuju, s bešavnim umetcima i specifičnim biciklističkim značajkama.
Sugestija: Ženske Vulpine  Cotton kišne hlače

Vanjski sloj: kada temperature krenu dolje, sa mogućom susnježicom, željeti ćete vodootporne hlače ili eng.Overtrousers. One su vruće, pa vozite sporije kako bi se izbjeglo znojenje. Također imaju tendenciju da slijevaju kišu prema dolje na noge i na cipele, pa je također poželjno da nosite navlake za cipele (eng.overshoes) i pritegnite hlače na vrhu navlaka za cipele.
Sugestija: Endura Gridlock II ženske hlače

STOPALA

Osnovni sloj: čarape. Ako ne koristite navlake za cipele, nosite vodootporne čarape od, primjerice, Sealskinz. Ako imate navlake za cipele, čarape samo trebaju biti udobne i tople. One od Merino vune su izvrsne.
Sugestije: DeFeet Woolie Boolie ili Endura BaaBaa Merino čarape

Srednji sloj: cipele. Na tržištu postoji mnogo veći broj kvalitetnih cipele koje su vodootporne od biciklističkih cipela, a koje su ujedno izrađene od tkanine koja dobro ventilira. Ako želite manje praktične, moderne cipele, lako ih je zamijeniti na poslu.

Vanjski sloj: navlake za cipele (overshoes) drže noge suhih i štite ih od vjetra, dok ujedno i održavanju vaše cipele čistim i urednim. Većina navlaka cipele je dizajnirana za biciklističku obuću, ali one su dostupne i za normalne cipele.
Sugestija: Altura Night Vision City Overshoe

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More