Giant predstavio novi Anthem 29

Nakon što su se deklarirali brand koji je za svoj izbor kotača prigrlio 650b, Giant je pomalo zanemario svoj Anthem 29 model.

Iako važan bicikl za mnoge Gaint fanove, Anthem se kotrljao na istom okviru od 2012.godine. Ali sada se sve promjenilo, sa najavom novog modela za 2018.godinu.

Novi Anthem 29 model označava snažnu predanost beskompromisnoj XC brzini, učinkovitosti i kontroli. "Ovaj bicikl je dizajniran za utrke", rekao je Giant Factory Off-Road Team pro Carl Decker. "No, ljepota je u tome što sa svojim aktivnim ovjesom i super stabinom geometrijom, također to je bicikl koji će probuditi avanturistu u vama i osvojiti mnoge zahtjevne staze. Nije bitno da li se spuštate vrtoglavoom brzinom ili samo želite ići brzo i juriti šumama – to je bicikl koji je savršen za izlazak na bilo koju XC stazu ili teren".

Novi Giant Anthem 29

Anthem Advanced Pro 29 model dolazi sa kompletnim okvirom od karbonskih vlakana, da zajedno sa zadnjom vilicom, što ga čini najlakšim 29-inčnim full-suspension biciklom koji je Giant ikada napravio.
Slika: Anthem Advanced Pro 29 0 model

Znači li to da je Giant prigrlio 29-inčne kotače? Da. Giant je doista bio zagovornik 27.5-inčnih kotača, zapravo njihov najjači zagovornik – naglašavajući da atributi bolje upravljivosti 27.5' kotača nadmašuju prednosti 29-inčnih kotača. To je možda bio slučaj u 2014.godini, ali ne moramo objašnjavati da su 29-ke mnogo proputovale od tada u svim segmentima tržišta brdskog biciklizma. Nove tehnologije i pristupi geometrijama doprinjeli su tome da su 29-ke povratile svoj status najboljeg izbora kotača i Giant ih je ugradio u svoje bicikle.

Anthem serija okvira

Pri prezentaciji novog bicikla, uvijek je dobro pozabaviti se oko toga kako su modeli izgrađeni i što uključuju. U slučaju Anthem imamo tri serije okvira.

Anthem Advanced 29 serija ima napredni karbonski okvir i ALUXX SL aluminijski stražnji ovjes.
Slika: Anthem Advanced 29

Najjači model je Anthem Advanced Pro 29 dolazi sa karbonskim okvirom, kako prednji dio, tako i stražnji ovjes. Zatim dolazi model Anthem Advanced 29 koji ima karbonski prednji dio okvira, dok je stražnji ovjes od aluminija koji u Giantu koriste samo u High-endu, što opet dodaje 125grama težine okviru. Njihov najpristupačniji model iz ove serije je Anthem 29 dolazi sa okvirom koji je kompletno izgrađen od vrhunskog ALUXX SL aluminija.

Anthem 29 model dolazi sa ALUXX SL aluminijskim okvirom, kako prednji dio, tako i stražnji ovjes.
Slika: Anthem 29 1

Giant je ostavio mogućnost ugradnje prednjeg mjenjača na cijevi sjedala, kako bi vozači koji to žele mogli da nadograde bicikl na dvostruki lančanik. No, ova opcija dolazi samo na aluminijskom modelu, odnosno Anthem 29. Ostale značajke okvira obuhvaćaju širi razmak između ležišta, unutarnje kabeliranje zajedno sa Droper sjedištem, kao i integrirana gumena zaštita na donjoj cijevi okvira, te integrirani štitnik lanca. Novi Anthem podržava 27.2mm cijev sjedišta.

Moderna Geometrija

Giant je predstavio novu geometriju Anthema sa nižim kutom cijevi glave i nagibom volana, dužom gornjom cijevi okvira i strmijim kutom sjedala, dok je duljina stražnjeg kraja smanjena, kao i visina glave okvira (headtube). Za one koji vole brojeve, glavni dodatak sada je kut glave od 69 stupnjeva i 73.5 stupnjeva na cijevi sjedišta. Duljina lančane cijevi je sada 438mm, a dok se taj domet na velikim okvirima proteže do 454mm. Za one koji se ne vole zamarati grafikonima geometrije, svrha ovih promjena je stvaranje bicikla koji je okretniji i povećava samopouzdanje na spustevima dok istovremeno zadržava sve one vrline prave XC jurilice, što znači da ćete se sa novim Anthem modelom moći brže uspinjati.

Anthem Advanced Pro 29 serija ima novi stražnji ovjes izrađen od "Advanced" naprednog karbona. Ono što će vjerujemo biti zanimljivo mnogima jeste da je ručno izrađen i Giant tvornici, i stvorena je ušteda od 125grama za razliku od modela koji dolazi sa aluminijskim stražnjim ovjesom. Također, na stražnjem kraju je povećana je krutot i načinjena bolja usklađenost.

Nova geometrija je omogućila promjene i na upravljačkom hardveru. Dulja gornja cijev okvira znači da se možete udobno uklopiti sa kraćom lulicom što dodaje na upravljivosti, dok upravljač koji dolazi sa širinom od 780mm može da se skrati. Rezultat je biciklo koje ima vrlo precizno rukovanje na uskim stazama.

Nadograđeni Maestro sustav

Iako se Gaintova Maestro suspenzija konstantno dokazuje, na novom Anthemu je doživjela nekoliko promjena. Novi Anthem je dizajniran sa 90mm hoda stražnjeg ovjesa, dok na prednjem kraju imamo 100mm hoda vilice (ranijih godina imali smo 120mm na prednjem i 110mm na stražnjem kraju).

Pored gore navedenih promjena na okviru, novi model je dobio i novu redizajniranu klackalicu koja sada dolazi od karbona sa novim oblikom i obećava povećanu krutost i lakšu težinu.

Giant Anthem 2018.modeli uskoro dolaze na tržište, a cijene modela još uvijek nemamo. No, vjerujemo da nećete čekati dugo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More