7 stvari koje želimo da znate o biciklističkim nezgodama

Bez obzira koliko ste dobar vozač, nezgode se događaju – i to brzo.

No, lošu situaciju možete držati pod kontrolom i spriječiti pogoršavanje situacije uz malo znanja i nekoliko mjera opreza kojih bi se trebali pridržavati u slučaju nezgode.

Biciklisti su naviknuti na cijelodnevne vožnje i da su stvari uvijek u redu. Ponekada lako zaboravimo da vozimo prilično brzo, da smo poprilično daleko i mala nezgoda može završiti kao veliki problem. Malo znanja i opreza će vas održati sigurnim u slučaju nesreće."

Evo što možete učiniti kako bi smanjili štetu u slučaju sudara ili pada sa bicikla, što vam možda može čak i spasiti život.

Vodite brigu o vašoj glavi: "Ozljede glave su uvijek razlog za zabrinutost. Možda ste čuli o tome u skijanju, ali to se također može dogoditi i u biciklizmu. Netko padne i udari glavom, a onda se samo stresu i izgleda kao sve ok. No, kasnije oni se ne osjećaju dobro i ispada da su imali krvarenje na mozgu. To vas može ubiti. UVIJEK trebate za ozbiljno uzeti udarac u glavu."

Ukratko, nazovite HITNU POMOĆ, ako vi ili drugi vozač imate:

• … slomljenu kacigu. To znači da ste imali težak udarac u glavu.
• … glavobolja. Ne samo u bolovima od početnog udarca, nego kada imate konstantnu glavobolju koja se ne umanjuje ili se pogoršava.
• … izgubili ste svijest. Ako ste se onesvijestili, trebate otići na pregled.
• … zbunjenost. Ako ne znate vaše ime ili zašto sjedite na strani ceste, morate se pregledati.
• … promjene vida. Ako svijet svojim očima ne vidite potpuno jasno i normalno, trebate liječničku pomoć.

Duboko udahnite: poteškoće kod disanja su uvijek hitne situacije. "Prečesto ljudi padnu, dožive nezgodu i misle da imaju samo napuknuto rebro i pomisle "Zašto ići u bolnicu? Oni ne mogu učiniti ništa povodom toga". Ali morate otići jer i ona napukla rebra mogu imati oštre rubove i ako je prijelom nestabilan i pomiče se, možete si probušiti pluća. Ako vas boli prilikom dubokog udisaja, morate se otići pregledati i slikati."

Dopustite si dobru provjeru: Ima puno ranjivih mekih tkiva i mnogo vitalnih organa u trbuhu koji mogu biti oštećeni udarom upravljača. iskoristite svoje ruke i prepipajte svoj trbuha. Ako imate prostor koji je nježniji od drugih, to bi moglo imati unutarnju štetu. Ako vaš trbuh postaje nabrekao ili tvrd, to je znak da biste mogli imati unutarnje krvarenje i trebate hitnu liječničku pomoć.

Zaustavite krvarenje: Osim ako niste istrenirani profesionalac, zaboravite ono što ste gledali u filmovima o pravljenju podveza oko krvne žile kako bi zaustavili krvarenje. Riskirate da napravite više štete nego dobra. Najbolji način da se zaustavi krvarenje je osnovna prva pomoć – sa izravnim pritiskom (po mogućnosti s nečim čistim) na ranu. Držite tako dok ne stigne pomoć.

Budite pametni po pitanju vaše kralježnice: Ozljede vrata i leđa su zastrašujuće. Obično možete provjeriti da li ste dobro ako možete micati sa prstima i stopalima. Očito, želite biti u mogućnosti da osjećate svoje prste na rukama i nogama, ali ako imate bilo kakvu ukočenost i/ili trnce, to nije dobro. Možete imati spinalne ozljede. Također pokušajte polako zaokrenuti glavu za 45 stupnjeva na lijevu i desnu stranu. Ako se osjećate nelagodu, prestanite. To je također znak ozljede leđne kralježnice. Odmah otiđite kod liječika na snimanje.

Napravite "Svoj Osobni Info" u slučaju nezgode: Bilo da koristite osobnu/ličnu iskaznicu, ogrlice ili spremite USN ("u slučaju nužde") informacije u svoj mobitel, kako bi liječnici imali vaše osobne podatke na raspolaganju što vam sigurno može spasiti život. "lijelnicimoraju znati koristite li lijekove i da li ste alergični. Postoji mnogo lijekova, koji vam se ne smiju dati, ako ste alergični na njih … i liječnici vam neće dati nikakav lijek ako nemaju tu informaciju. Noviji (pametni) telefoni dolaze sa Health aplikacijom u koju ispunite sve svoje medicinske podatke. Hitno osoblje može pristupiti tim informacijama bez otključavanja telefona. Već postoje slučajevi koju su riješavani na taj način, gdje su liječnisi pronašli potrebne podatke na telefonu i sigurno će i kod vas ih potražiti ako ste vani sami, van svijesti, nakon sudara."

Ostavite Napomenu ili napišite poruku: Otišao sam sam na vožnju? Uzmite dvije sekunde i napišite poruku ili pošaljite sms voljenoj osobe ili prijatelju. "Mi smo najveći krivci za te stvari. Idemo negdje na brzu vožnju i nitko ne zna kamo idemo. Čak i ako ste samo 10 kilometara daleko, isto je kao i da ste 100km, ako nitko ne zna gdje ste. Što dalje vozite, važnije je javiti se".

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More