Trebamo li se zaustaviti na Crvenom svjetlu ili Stop znaku?

Zaustaviti se ili se ne zaustaviti: To je pitanje.

 To je još veće pitanje kada vozite u velikoj grupi. Nažalost, ne postoji jedan pravi odgovor. U neformalnom istraživanju, susreli smo se sa različitim odgovorima u rasponu od "stati obavezno svaki put" da "nastaviti se kotrljati ukoliko osjećamo da sigurno možemo preći" – a bili je tu i različitih prepucavanja prilikom komentiranja. Jasna je jedna stvar, javnost je po ovom pitnaju podjeljena – i ova tema je osjetljiva – u biciklističkom svijetu. No, uočili smo nekoliko ključnih trendova i razvili skup pravila na kojim vaša grupa može poraditi kako bi zaustavljanje na semaforu postavili jednim standardom na osnovu lokacije na kojoj vozite.

Odlučite prije nego što krenete na vožnju

Kada se vozite sa grupom bilo koje veličine, unaprijed napravite plan kako se ponašati kod susretanja sa znakovima i semaforima. "Kada ja vodim grupu na cestovnoj vožnji, semafori su obavezni", objašnjava Sarajevski biciklista Senad Beckovic. "Stop znakovi ovise o stanju na terenu. Zaustavljamo se na dvosmjernim ulicama, i zaustavljamo se u ulicama gdje ima prometa." Najgora je opcija kada vam je grupa dezorijentirana i kada imate grupu gdje neki vozači prolete kroz crveno, dok se drugi zaustavljaju uz škripu guma, što je opasno i za grupu biciklista (jer bi moglo dovesti do sudara i pada), kao i za vozače, koji u tom slučaju ne mogu predvidjeti kretanja biciklista". Odluka o tome prije vožnje ujedno može smanjiti i ukloniti prepirke i prepucavanja pri vožnji koje su jedan od najbržih, najlakših načina za uništi odličnu vožnju.

Držite se zajedno

To je pravilo Broj 1. pri grupnim vožnjama nekih od profesionalnih timova u svijetu. "Pazite jedni na druge", jedno od važnih, ozbiljnih pravia, što znači da nikada ne ostavljate pola grupe iza vas na raskrsnici, jer su se osjećali nesigurno da projure kroz crveno svjetlo. Ponekad, ipak, možete se naći u toliko velikoj grupi da će neki od vas sigurno proći kroz zeleno svjetlo dok će drugi ostati iza na završetku ciklusa. Ako se pak uspijete razići, pristojno pričekajte ostatak grupe da im se uključi sljedeće zeleno svjetlo.

Lokacija je bitna

Planirajte rute grupnih vožnji sa što je manje moguće Stop znakova i semafora, kako bi ograničili zaustavljanja prije samog starta. To je jedan od boljih komentara nekih od biciklista te ga možemo preporučiti kao savjet, a  genijalan je zbog jednog dobrog razloga: ne možete proletiti kroz crveno svjetlo ako ih nema na ruti vaše vožnje!

Vičite na zaustavljanju

Čak i ako ste uspostavili protokol ponašanja na semaforu, iskusni biciklist Mario podsjeća svoju grupu povikom upozorenja pri svatkom zaustavljanju. Zatim, vikne "Pokret!" Kada ste spremni i sigurni za ponovno kotrljanje. Ako je grupa velika, vozači u pozadini grupe ne mogu vidjeti znak Stop naprijed, pa se vikanjem spriječavaju neugodnosti straga.

Provjerite zakone u gradu prije vožnje

Ako razmišljate o tome da predložite grupi da se ne zaustavlja na Stop znakove i da prolaze na crvenom svjetlu ukoliko nema prometa, provjerite koji zakoni su na vašoj strani i koji zakoni važe u gradu u kojem se vozite. Neki gradovi i države dopuštaju vozačima da prolaze kroz crvena svjetla, ako ne postoji prometa. Poznavajući zakone, možete se poštedjeti raspravljanja sa policijom ili da se predomislite i ipak zaustavljate grupu na raskrsnicama.

Upoznajte svoju grupu

Ako imate početnika na teškoj vožnji, zaustavljajte se češće: Na taj način, nema mjesta panici, a vozači nauče da obraćaju pozornost na crveno svjetlo i Stop znakove. "Velike grupe, velike pauze". Što je veća vaša grupa, duže će zaustavljanje da bude. Prigrlite tu činjenicu i uživajte u vožnji.

Nemojte biti kreten

Ako je ostatak grupe odlučio da se zaustavi na svakom znaku i semaforu, poštujte tu odluku, a ne jurite prema naprijed. Možda vas više nikada ne pozovu na vožnju!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More