Benoot pobjednik klasika Strade Bianche

Vremenski uvjeti obilježili su ovogodišnje izdanje proljetnog klasika Strade Bianche, koji je prema stanju na stazi bio sve osim proljetnog. U svojoj kratkoj povijesti utrka ne pamti ovako teške uvjete te će izdanje 2018. zasigurno ostati svima u dugom pamćenju.

Glavna zvijezda epske utrke bio je mladi Belgijanac Tiesj Benoot (Lotto Soudal) koji je solo stigao na liniju cilja u Sieni na Piazza del Campo i odnio spektakularnu pobjedu. Benoot, kojem se predviđala blistava karijera još od petog mjesta na Tour of Flanders 2015, sasvim zasluženo je stigao do svoje prve profesionalne pobjede.

Nakon napada iz velike prateće grupe između osmog i devetog sektora šljunčanih dionica po kojima je ova utrka prepoznatljiva, Benoot je izgledao vrlo snažno i priključio se vodećem dvojcu Romainu Bardetu (Ag2r La Mondiale) i Woutu van Aertu (Veranda's Willems Crelan). Kada je napao na posljednjem sektoru šljunka, dvojac jednostavno nije imao odgovora, te je Belgijanac od tada držao potpunu kontrolu nad utrkom vozeći se ulicama Siene.

Pored Benoota, Bardet i Van Aert su također ugodno iznenadili biciklističku publiku. Francuz koji je poznat kao Grand Tour vozač donio je veliko uzbuđenje u peloton napadom na osmom sektoru. Van Aert, trostruki svjetski prvak u ciklokrosu, ga je pratio i pokazao da je spreman napraviti velike stvari u cestovnom biciklizmu.

Benoot je već pokazao kako mu konfiguracija Strade Bianche dosta odgovara s dva osma mjesta na posljednja dva izdanja, a danas je nedvojbeno bio najjači vozač na stazi.

„Bilo je jako lijepo. U Belgiji novinari doslovno polude kad mladi vozač napravi veliki rezultat, skinuo sam veliki pritisak s leđa,“ rekao je vozač Lotto Soudala.

„Uvijek sam govorio da će doći ovaj dan, neću pobjediti puno utrka, ali kada pobjedim to će biti povijesni uspjeh. Već dva puta sam završavao kao osmi ovdje tako da sam znao da mi ova utrka jako paše. Danas su se jednostavno sve kockice posložile i odlazim kući s osmijehom na licu.“

Alejandro Valverde (Movistar) završio je na četvrtoj poziciji, a iza njega je stigao Giovanni Visconti (Bahrain Merida) s minutom i 42 sekunde zaostatka za pobjednikom. Favoriti Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) i Zdenek Stybar (QuickStep Floors), pobjednik Strade Bianche 2014, završili su na osmoj i sedmoj poziciji, dok Michal Kwiatkowski (Team Sky) nije završio utrku.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More