Bernal najmlađi pobjednik utrke Tour de France u zadnjih 110 godina

Kolumbijac Egan Bernal (INEOS) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja najveće biciklističke utrke na svijetu "Tour de Francea" koja je tradicionalno završila u nedjelju na Jelizejskim poljanama u Parizu.

Mladi Kolumbijac je nakon tri tjedna vožnje diljem Francuske ostvario 1:11 minuta bolje vrijeme od prošlogodišnjeg pobjednika i momčadskog kolege Britanca Gerainta Thomasa (INEOS), odnosno 1:31 minutu od trećeg Nizozemca Stevena Kruijswijka (Jumbo-Visma) koji je prvi put u karijeri stigao do pobjedničkog postolja na nekoj trotjednoj utrci.

Bernal je do pobjede stigao u svom debitantskom nastupu na "Touru" čime je postao prvi vozač kojemu je to uspjelo još od legendarnog Francuza Bernarda Hinaulta 1978., a u dobi od 22 godine, šest mjeseci i 15 dana postao je treći najmlađi pobjednik u povijesti utrke. Mlađi od njega bili su samo Francuz Henri Cornet koji je 1904. imao 19 godina, 11 mjeseci i 19 dana te Luksemburžanin Francois Faber koji je 1909. imao 22 godine, šest mjeseci i šest dana.

Također, Bernal je postao prvi Kolumbijac, ali i prvi Južnoamerikanac pobjednik "Toura". Njegova je domovina tijekom posljednjih 30-ak godina dala mnogo odličnih biciklista, prvenstveno vrhunskih penjača, no niti jedan dosad nije uspio osvojiti najveću nagradu. Prvi Kolumbijac na pobjedničkom postolju "Toura" bio je Fabio Parra koji je 1988. bio treći, Nairo Quintana je pobjeđivao na "Giru d'Italia" i "Vuelta a Espani", no na "Touru" je dva puta završavao kao drugi (2013., 2015.), dok je i Rigoberto Uran 2017. bio drugi. U sva tri navrata ispred njih bio je Britanac Chris Froome.

Ovo je sedma pobjeda nekog vozača britanske momčadi INEOS, koja se do svibnja ove godine zvala Sky, u posljednjih osam godina, a te pobjede su ostvarila četiri različita vozača, Bradley Wiggins (2012.), Chris Froome (2013., 2015., 2016., 2017.), Geraint Thomas (2018) i Egan Bernal (2019).

Pobjednik posljednje, 21. etape vožene od Rambouilleta do Pariza u dužini od 128 kilometara je Australac Caleb Ewan (Lotto-Soudal), koji je u završnom sprintu za pola dužine kotača bio brži od drugog Nizozemca Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma), dok je treći ciljem prošao Talijan Niccolo Bonifazio(Total Direct Energie).

Naslov najboljeg sprintera po sedmi put u karijeri osvojio je Slovak Peter Sagan (BORA-Hansgrohe), najbolji penjač je Francuz Romain Bardet (AG2R), dok je Francuz Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), koji je dva tjedna nosio žutu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu, sve do prije dva dana kada ju je izgubio u Alpama od Bernala, zaslužio nagradu za najagresivnijeg vozača ovogodišnje utrke. Alaphilippe je na kraju završio kao peti u ukupnom redoslijedu s 4:05 minuta slabijim vremenom od Bernala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More