Blidinje u kalendaru svjetske biciklističke federacije

Još jedno veliko priznanje stiglo ja za Blidinje BIKE Festival. Međunarodna biciklistička Federacija UCI, potvrdila je važnost ovog događaja tako što ga je uvrstila u svoj kalendar i dala mu jako visok rang utrke UCI Class 1.

Iako je pobirao sve pohvale i slovio za najveći biciklistički festival u Bosni i Hercegovini, nakon petog izdanja u 2023 godini, organizatori su nakon pet održanih izdanja odlučili podići ljestvicu, te pokucati na vrata Europe. I uspjeli su. Prvo je stiglo priznanje od Balkanske Federacije, a danas tu je i priznanje na svjetskoj razini. Blidinje je jednostavno lokacija koja se mora posjetiti, a Blidinje BIKE Festival je događaj koji se ne smije propustiti zaključak je.

Blidinje u UCI kalendaru

U 2024 godini organizatori najavljuju dolazak sportaša iz više od 20 zemalja svijeta, a sigurni smo kako će se svi gosti vratiti svojim kućama sa lijepim uspomenama i ponovo u narednim godinama sa obiteljima posjetiti Bosnu i Hercegovinu, kao jednu novu i privlačnu turističku destinaciju.

Početkom 9. mjeseca dobili smo dopis od predsjednika Balkanske Federacije i vijest kako je naša nominacija da se Blidinje nađe u njihovom kalendaru odobrena, te će se na Blidinju u 2024 godini održati Balkansko prvenstvo što nas je doista obradovalo i učinilo sretnim. To znači da će Blidinje u 2024 godini ugostiti više od 12 zemalja članica Balkana koje će sudjelovati na ovom prvenstvu“, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Blidinje u UCI kalendaru

No ovih dana stigla je i vijest od UCI-a, odnosno Međunarodne biciklističke Federacije koji poručuju kako je Blidinje uvršteno u UCI kalendar i nosi jako visok rang organizacije UCI C1.

“Ovo je doista velika vijest, Blidinje će u 2024 godini postati jedna velika sportska arena koja će ugostiti sportaše iz cijelog svijeta. Međunarodna biciklistička Federacija broji 199 zemalja članica i upravo sada u ovom trenutku, sportaši i timovi iz 199 zemalja gledaju u UCI kalendar i planiraju svoje aktivnosti u 2024 godini. Znamo da na Blidinje neće doći sudionici iz 199 zemalja, ali je gotovo sigurno kako će zemlje koje su našem turizmu zanimljive poput Austrije, Njemačke, Italije, Češke, Mađarske. Slovačke, Španjolske, Poljske i mnogih drugih uzeti učešće i posjetiti našu zemlju te sa sobom ponijeti lijepe utiske i vratiti se ponovo. Želimo Park prirode Blidinje, našu zemlju Bosnu i Hercegovinu predstaviti u što boljem svjetlu svim tim sportašima i pokazati im što sve imamo za ponuditi kao turistička destinacija”, dodao je Zorić.

Blidinje UCI Kalendar

Kada govorimo o razini događaja, Blidinje BIKE Festival u kalendaru Svjetske Federacije nosi UCI C1 rang što je jako visoka razina. Iznad imamo samo “Hors Class” događaje kao najveća razina, a tu razinu događaja dobije samo par jačih zemalja poput Italije, Francuske, Njemačke koji organiziraju događaje na doista vrhunskim razinama. No, zasigurno je kako ni mi nećemo stati na ovome i gledati ćemo u 2025 godini da opet napravimo iskorak više sa organizacijom Blidije BIKE Festivala. Biciklizam je sport koji je u velikoj ekspanziji i to je sport koji na najbolji način prezentira sve potencijale jedne zemlje, a najbliži i najbolji primjer je i CRO Race utrka koja se nedavno održala u Republici Hrvatskoj. I mi u Bosni i Hercegovini stremimo ka vrhunskim događajima, a Blidinje BIKE Festival je jedan od njih“.

Blidinje BIKE Festival je događaj koji će okupiti zaljubljenike u biciklizam i sportove na otvorenom tijekom tri dana u Parku prirode Blidinje, jednom od najljepših prirodnih lokaliteta koje Hercegovina ima za ponuditi. Volimo kazati kako je to autentični biciklistički festival za sva vaša osjetila. Festival na kojem ljudi mogu upoznati druge ljude koji obožavaju aktivnosti na otvorenom u jednoj od najljepših biciklističkih regija na svijetu. I u svom šestom izdanju u 2024 godine, tijekom tri dana tisuće sudionika, zajedno će boraviti u Festivalskom kampu u planinama Blidinja. Tijekom dana možete birati između raznih opcija i ruta za bicikliranje, planinarenje, događajima organiziranim za najmlađe ili jednostavno se opustiti i krenuti u istraživanje Parka prirode Blidije – lokacije s prekrasnim krajolicima i povijesnim znamenitostima, kao i izvrsnom gastronomskom ponudom.

Ovom prilikom organizatori se još jednom žele zahvaliti svim sponzorima i prijateljima događaja koji su do sada bili uz njih i pomažu promociju Blidinja, kao i Bosne i Hercegovine i to: Federalno ministarstvo Kulture i Sporta, Federalno ministarstvo Obrazovanja i Nauke, HT Eronet, Vlada Županije Zapadnohercegovačke, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Općina Posušje, Turistička zajednica HNŽ/K, Sportski Savez Grada Mostara, Visit Blidinje, Capriolo Mostar, M-Bike Shop, LEDA Voda, Hercegovina Vino, Guma-M, restoran “Hajdučke Vrleti”, restoran “Staza”, restoran “Risovac”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More