Cestovni ili hibridni bicikl – doznajte u koji se isplati uložiti

Cestovni i hibridni bicikli u mnogočemu su slični, ali nekoliko važnih značajki čine vožnju na njima bitno drugačijim iskustvom. U nastavku detaljno istražujemo razlike između cestovnog i hibridnog bicikla kako biste znali koji bicikl odabrati za svoje potrebe.

Najveće razlike između cestovnih i hibridnih bicikala

Cestovni bicikli izvorno su osmišljeni za brzu i preciznu vožnju po asfaltu, dok su hibridni bicikli svojevrsni spoj cestovnog i MTB bicikla pa ih, osim po cesti, voziti možete i po brdovitim i makadamskim putevima.

Ovo su glavne razlike u dizajnu ovih bicikala te njihov utjecaj na vožnju i performanse bicikla.

1. Kotači i gume

Obje vrste bicikla koriste kotače veličine 700C koji im omogućuju stvaranje savršene ravnoteže između brzine, lakoće upravljanja i udobnosti. Razlika leži u gumama – cestovni bicikli dolaze s gumama koje su lakše, uže i tanje kako biste na njima postigli što veću brzinu. No, to vrijedi samo za asfalt – na terenskim površinama takve gume lako prokližu ili zadobiju oštećenja.

Hibridni bicikli imaju šire gume koje su otpornije na vožnju po neravnim površinama te pružaju dodatnu stabilnost i prianjanje pri skliskim uvjetima. Gume za hibridne bicikle imaju širok raspon dostupnih gaznih slojeva, a koju ćete odabrati ovisi o tome na kakvom terenu ćete provoditi najviše vremena.

2. Položaj i oblik volana

Cestovni ili hibridni bicikl

Cestovni bicikl ima spušteni volan s rogovima koji se savijaju prema dolje što omogućuje vozaču da zauzme aerodinamičan položaj za postizanje veće brzine. Na takav pogrbljeni položaj tijela teže je priviknuti se ako ste početnik, no također uzmite u obzir i to da spušteni volan omogućuje upravljanje biciklom iz više različitih položaja ruku, što duge vožnje čini ugodnijima.

Hibridni bicikli imaju volan kao MTB bicikli s ručicama u širini ramena koje omogućuju bolju stabilnost i vidljivost kod vožnje na neravnom terenu, a ujedno su početnicima ugodnije za korištenje. Neki modeli hibridnih bicikla imaju zakrivljene produžetke na volanu za dodatan položaj ruku.

3. Položaj u vožnji

Hibridni su bicikli osmišljeni za udobnu vožnju u uspravnom položaju. Imaju kraću gornju cijev i kraći doseg od sjedala do volana što vam pomaže da sjedite uspravno dok pedalirate umjesto da se naginjete prema naprijed. Budući da je pritom centar gravitacije bliži sredini bicikla, puno je lakše održavati ravnotežu tijekom vožnje na grubom terenu.

Kod cestovnog bicikla fokus je na brzini i aerodinamici, zbog čega je položaj vozača niži i uži nego na hibridnom biciklu. To je moguće zbog duže gornje cijevi i većeg dosega od sjedala do volana bicikla kako biste se spustili u aerodinamičan položaj pogodan za brzu vožnju. No, takav položaj opterećuje donji dio leđa i povećava pritisak na šake i ruke zbog čega traži privikavanje.

Koji bicikl odabrati

Prije nego donesete odluku koji bicikl kupiti, dobro razmislite o tome koji se model bicikla najbolje uklapa u vaše navike, obveze i potrebe. Korisno je isprobati obje vrste bicikla kako biste stekli bolji osjećaj kako je voziti ih.

Dvije velike prednosti hibridnog bicikla su udobnost i gume prilagodljive različitim uvjetima. Imate li problema s leđima, bit će vam puno lakše održavati uspravan položaj na hibridnom biciklu, dok širi profil guma olakšava vožnju u različitim vremenskim uvjetima te na različitim terenima, uključujući neravne kolnike i pločnike pune pukotina i rupa.

To nipošto ne znači kako cestovni bicikli nisu udobni – razlika je u tome što spušteni položaj tijekom vožnje na cestovnom biciklu zahtjeva malu prilagodbu. Spušteni volan također omogućuje mijenjanje položaja ruku tijekom vožnje, što je neprocjenjivo korisno za duge vožnje gdje će se ruke brzo umoriti od zadržavanja u jednom položaju.

Na asfaltu ste s cestovnim biciklom puno brži i vožnja je uglađenija. Iako se većina cestovnih bicikla može nositi s kratkim putovanjima na off-road stazama bez većih problema, cestovni bicikli u pravilu nisu za vožnju van asfalta.

Za kraj

Možemo zaključiti kako je za duge vožnje pa afaltiranim podlogama, cestovni bicikl odličan izbor. Tražite li bicikl kojim ćete preko tjedna putovati na posao, a vikendima istraživati off-road staze, svidjet će vam se hibridni bicikl. 

Vožnja po asfaltu na ovom biciklu iziskuje malo više truda, no zato vam daje više opcija kada je u pitanju teren kojim ćete voziti.

I na kraju, nemojte zaboraviti na sigurnost – bez obzira na to koji bicikl odabrali, vozite ga sa zaštitnom kacigom i drugom sigurnosnom opremom te poštujte prometna pravila kako biste svaki put sigurno stigli do željene destinacije.

___________________________________________________________________________________________________________

Tekst kredit: Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More