Cape Epic: Fumic i Avancini najbrži na 1. etapi

Jučerašnji prolog obilježili su dečki iz Centurion Vaude tima uzevši zasluženu pobjedu, međutim stručnjaci za cross-country danas su vodili glavnu riječ.

Na papiru, prva etapa od 110 kilometara i 1900 metara uspona izgledala je potpuno prilagođena maratoncima, međutim najteža MTB utrka na svijetu još jednom je pokazala svoju nepredvidivost. Utrka je krenula u „opasnom i intenzivnom ritmu“ prema riječima Karla Platta, koji se mučio u prvom dijelu utrke.

Na prvu feed zonu kao vodeći su stigli XC eksperti, Manuel Fumic i Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), a iza njih su s malim zaostatkom došli Alban Lakata i Kristian Hynek (Canyon Topeak) te ekipa Centurion Vaude. Momci iz Cannondale Factory tima su snažno vukli na popularnom Land Rover terenu i držali prednost. Jedinu konkurenciju predstavljao im je Investec Songo Specialized, za kojeg voze Jaroslav Kulhavy i Howar Grotts.

„Danas je bio jako dobar dan za nas. Odlično smo radili sa Investec Songo Specialized ekipom i ni u jednom trenutku nismo osjetili da smo na limitu što je stvarno super,“ rekao je Avancini.

XC kvartet zajedno je radio na čelu utrke te su u jednom trenutku imali prednost od čak šest minuta u odnosu na ostale rivale. Veliko iznenađenje dana bila je momčad Trek Selle San Marco 2 (Fabian Rabensteiner i Michele Casagrande) koja je zauzela treće mjesto na današnjoj etapi.

„Ovo danas je jednostavno predivno. Ovo je moj prvi Cape Epic, prva etapa i uspjeli smo ugrabiti podijum. Ovo se čini poput sna,“ rekao je vidno uzbuđeni Casagrande.

U posljednjih 20 kilometara češki vlak Kulhavy preuzeo je čelo utrke i zadao jak tempo, a iza njega su redom bili Fumic i Avancini te Grotts, koji se dosta mučio u samoj završnici. Na kraju je o pobjedniku odlučivao sprint u kojem je Cannondale Facotry Racing bio jači i odnio pobjedu, kao i liderske žute majice.

„Uvijek je lijepo pobjediti,“ rekao je Fumic. „I sjajan je osjećaj biti u žutoj majici nakon današnje jako vožnje.“

Najveći gubitnici dana bili su prošlogodišnji pobjednici Nino Schurter i Matthias Stirnemann (Scott-Sram) koji su od samog početka bili u problemima. Naime, Stirnemann je zadobio stomačni infekciju te unatoč što je uspio završiti današnju etapu neće nastaviti s utrkom.

Matthias je danas mnogo trpio, imao je bol u želucu i nije mogao ništa jesti cijelog dana. Baterije su mu se totalno ispraznile te zbog infekcije neće moći nastaviti utrku,“ rekao je Schurter.

Jučerašnji pobjednici, Daniel Geismayr i Nicol Rohrbach iz Centurion Vaude, također su se mučili s jakim tempom na otvaranju, ali su zadržali optimizam unatoč gubljenju vodstva.

„Ovo nije bio sjajan dan za nas. Izgubili smo kontakt s vozačima na čelu i jednostavno se nismo uspijevali vratiti. Tužni smo jer nismo uspjeli obraniti liderske majice, ali obično naša vožnja postaje bolja kako utrka odmiče te se radujemo tome,“ kaže Geismayr.

Nakon jučerašnjeg lošeg nastupa, tim Bulls danas je pokazao izuzetno dobru vožnju u završnici te zauzeo peto mjesto na etapi, unatoč problemima na uvodnim kilometrima.

„Bio sam jako razočaran nakon jučerašnjeg prologa, ali nikad ne smijete gubiti nadu,“ rekao je Platt. „Danas sam se toliko mučio da je Urs mislio kako je sve gotovo što se tiče ovogodišnjeg  Cape Epica, ali odjednom uspio sam pronaći dobar ritam.“

„Mislio sam da je Karl gotov, izgledao je jako loše. Mislio sam da ću sutra morati nastupiti u pojedinačnoj kategoriji Leopard,“ prokomentirao je Huber.

Rezultati 1. etape:

 1. Cannondale Factory Racing, Manuel Fumic i Henrique Avancini
 2. Investec Songo Specialized, Jaroslav Kulhavy i Howard Grotts
 3. Trek Selle San Marco 2, Fabian Rabensteiner i Michele Casagrande

Generalni poredak:

 1. Cannondale Factory Racing, Manuel Fumic i Henrique Avancini
 2. Investec Songo Specialized, Jaroslav Kulhavy i Howard Grotts
 3. Centurion Vaude, Nicola Rohrbach i Daniel Geismayr
 4. Canyon Topeak, Alban Lakata i Kristian Hynek
 5. KMC-EKOÏ-SRSUNTOUR, Jordan Sarrou i Victor Koretzky
 6. BUFF SCOTT MTB, Francesc Guerra Carretero i Luis Leao Pinto
 7. Trek Selle San Marco 2, Fabian Rabensteiner i Michele Casagrande
 8. Price&bischi-bikes, Martin Fanger i Simon Vitzthum
 9. KULU MANZI PROJECT, Frans Claes i Markus Bauer
 10. BULLS, Karl Platt i Urs Huber

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More