Simptomi lošeg položaja na biciklu

Mnogo se govori o važnosti pravilnog položaja prilikom vožnje bicikla, ali plaćanje profesionalne pripreme tzv. bike-fitinga može biti skupo i iscrpljujuće.

Nije baš raketna znanost, ali ima puno malih prilagodbi koje mogu donijeti veliku razliku. Teško je staviti novčanu vrijednost na udobnost na biciklu, ali vožnja i neudobnost samo će dovesti do smanjenja ili prestanka bicikliranja. Evo nekih simptoma lošeg položaja na biciklu i kako ih možete popraviti.

Izbačena koljena

Kada pedalate, ako vam koljena pokazuju prema van, možda ne osjećate bol, ali izgledate smiješno i trošite energiju. Ako vaša bedra osjećaju kao da gore previše kada se penjete, to bi mogao biti znak da je sjedište prenisko. Rješenje? Podignite sjedište u malim koracima dok noge ne ostanu paralelne okviru kroz svaki okret.

Bolne ruke

Ako ste ikada bili dvadeset minuta na vožnji i ruke su vas počele boliti bez obzira na to kako ih pozicionirate na upravljaču, onda znate kako to može biti zbunjujuće. Drugi simptom loše pripreme bicikla može biti bol u ruci i zglobovima. Ako je vaše sjedište previsoko (ili previše naprijed), upravljač prenisko, previše ste zgrčeni ili istegnuti, to će rezultirati prevelikom težinom preko prednjeg dijela bicikla a samim time i prevelikom težinom na vaše ruke.

Bol u vratu

Bol u vratu često ide ruku pod ruku s biciklizmom, pogotovo za početnike, a problem leži vjerojatno u lošem položaju na biciklu. Čvrsto držite glavu kako biste zadržali oči na cesti dulje vrijeme, pogotovo ako imate slab trup. Međutim, bolovi u vratu također mogu biti pokazatelj da imate visoku poziciju sjedišta u odnosu na upravljač.

Kada je sjedalo previsoko, može vas postaviti u agresivan položaj, na što vaše tijelo možda neće biti spremno. Bolja je taktika da postupno povećavate aero položaj dok se naviknete na vožnju biciklom. Osim toga, ako vam je cestovni ili aero upravljač previše udaljen, uzrokujući vam da se istežete da ga dohvatite, možete staviti nepotrebno naprezanje na te mišiće. Rješenje bi bilo staviti upravljač bliže u odnosu na vaše tijelo, tako da ste u blago "zgurenom" položaju kada vozite.

Nemirni kukovi i umor u donjem dijelu leđa

Bolovi donjeg dijela leđa su češće rezultat slabog trupa, ali ako bokovi ljuljaju s jedne strane na drugu stranu dok pedalate onda vam je sjedište previsoko, što može rezultirati slabijim umorom u leđima. Spustite sjedalo postupno, vozite ravne dionice dok ne pronađete savršenu poziciju sjedišta. Kada je pronađete, svakako je označite na neki način tako da je možete jednostavno ponovno pronaći.

Bol u koljenu

Bol u koljenima otraga ili sa strane koljena vjerojatno će biti do sjedišta koje je previsoko, ali bi također mogao biti i vaš položaj prilikom pedalanja. Na svom silaznom pritisku, noga ne smije biti usmjerena prema dolje. Umjesto toga, trebali biste gurnuti pedalu dolje kroz petu.

Obamrlost nogu i trnci

Obamrlost nogu obično se događa kada živci između kostiju pod najširim dijelom stopala postanu komprimirani. Najvjerojatniji krivac ovdje je obuća za cipele, položaj klitova ili čarape. Osobito ako su klitovi previše naprijed, to može uzrokovati utrnulost, jer stavlja pritisak na najširi dio vašeg stopala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More