Specialized Audax cestovne cipele

Kada je Specialized predstavio Audax najavio ih je kao cipele koje su inspirirane za "Randonneur" događaje, odnosno za vožnje na velike udaljenosti bez potpore, osim kada vozač prolazi određene punktove.

Samim time, nameće se da je cipela napravljena da vozača dugo drži u udobnom položaju i daje odličnu potoru. 

 

Na testiranje smo dobili Audax cipele, te ćemo kroz naredni tekst pokušati da iznesemo svoje dojmove, no moramo priznati da smo čak na prvoj vožnji osjetili odličnu potporu i bolji prenos snage na sa pedalu. Naime, sa Specialized Comp cestovnim cipelama, bio sam jako zadovoljan, no prelaskom na Audax otkrio am novu dimenziju krutosti potplata i boljeg prenosa snage.
P.S. KOM-ovi na Stravi mi nikad nisu bili bliži. 🙂

Specialized je bio jasan kada je pozicionirao Audax- to su posebno dizajnirane cipele za dugorelacijske "endurance" vožnje, no odlično odgovaraju i natjecateljima, kao i zagriženijim entuzijastima. I ne dozvolite da vas ime i prvi dojam zavaraju. Značajke ovih "šminkerskih" cipela koje su prvenstveno dizajnirane za duge dane u sjedalu, odlično odgovoraju cipelama fokusiranim za preformans. Gornji dio cipela je poprilično krut, tako da obuvanje/izuvanje može zadavati mali problem, stoga ukoliko ciljate na triatlon, slobodno preskočite ove cipele. 

Na prvi pogled, ove crne ljepotice izgledaju fantastično. Gornji dio je napravljen od Micromatrix sintetike tako dobro, da sjajno oponašaju pravu kožu – iskreno mislio sam da su kožne. Sa dvije čičak trake i jednim Boa kotačićem vrlo lako se kopčaju i odlično pristaju nozi. Nije tajna da su Boa kotačići najbolji izum za vezivanje biciklističkih cipela, tako da nas čini sretnim što ih gledamo na ovim cipelama.

Karakteristike Specialized Audax cipela:                    

– Body Geometry potplat za optimalno poravnanje tijela   
– Powerline FACT ™ karbonski potplat (indeks krutosti 10,0)
– Kopčanje sa BOA® S2-Snap kotačićem                           
– Mekana Micromatrix sintetička koža perforirana za ventilaciju
– Suptilni reflektirajući elementi                                          
– Klasični peta niskog profila kako bi se smanjio pritisak na Ahilovu petu i podržao prirodni pokret stopala
– Zamjenjivi čepovi na peti                                                   
– Klasični cestovni tri-šarafni klitovi                                    
– Standard Fit za bolju podršku i cjelodnevnu udobnost     
– Dostupne uske i široke cipele                                         
– Približna težina: 265g (1/2 par, veličina 42)                     

KRUTOST I PRENOS SNAGE                                        

– Audax je iznenađujuće kruta cipela, naručito ako izlazite iz cipela sa indeksom krutosti 5.0. To je cipela koja je dizajnirana za izdržljivost, te daje odličnu potporu, no nije baš lagana, kao što bi smo to očekivali od Specializeda. I cipele dizajnirane za izdržljivost sa ektremnom krutošću mogu biti neugodne kada ih koristite na duge relacije, no koristili smo ih na vožnji do 120km i nismo osjetili neku nelagodu. U kombinaciji sa ravnijim profilom potplata, cipele su učinkovite na usponima i udobne, no i u brzim sprintevima tu je puno energije koju pružaju. U krajnjoj liniji cipele su dovoljno krute da ćete vrlo teško primjetiti gubitak efikasnosti, dok ujedno pružaju izvanrednu platformu za izdržljivost.

UDOBNOST                                                                     

 

– Neki vozači pri kupovini endurance cipela, preferiraju više plišani interijer, no mi smatramo da je ova cipela sasvim udobna na cjelodnevnim vožnjama. Unutrašnji dio je malo krući, možda na prvi dojam i malo više nego što to želite, ali daje lijep osjećaj kada je jednom navučete na nogu. oko pete se nalazi dovoljno obloge koja će je držati sigurno na mjestu pri intenzivnim naporima. No, ono što zamjeramo jeste da ne nude neku preveliku ventilaciju, koja posebno dolzi do izražaja na dugim ljetnjim vožnjama ili ako nam se noge smoče pa je potrebno da se brzo osuše.

SISTEM KOPČANJA                                                         

– Doista, ništa se ne može mjeriti sa dvosmjernim sistemom za brzu prilagodbu, koja naručito dolazi do izražaja u vožnji. Boa sistem je najbolje što možete dobiti, sa glatkim radom i pouzdanom snagom držanja. Pokazao se poprilično izdržljivim tijekom ovih godina, a tu je i doživotna garancija, te zaista jednostavna i lagana zamjena u slučaju da nešto krene po zlu. Boa kotačić zatvara jednu traku preko stopala, dok se čičak trake nalaze na sredini i prednjem djelu stopala – plus kabel Boa Kotačića se možete otkopčati u slučaju da Vam je potrebno više prostora pri navlačenju cipele. Vezivanje cipela pomoću čičak traka bi bilo lakše i jednostavnije, ali Boa nudi odlično podešavanje u vožnji, da ne govorimo o boljem dotazanju cipele kada nam je potrebna krutost pri naglim sprintevima.

IZRADA/IZDRŽLJIVOST                                                    

 

– Već smo spomenuli trajnost i dokazanost Boa kotačića, plus da su lako zamjenjivi u slučaju da nešto krene po zlu. Ova cipela ima najizdržljiviji gornji sloj materijala u svojoj grupi, sa mat završnom obradom koja se čini otporna na ogrebotine. Nakon višeg broja vožnji, gotovo je nevidljiv trag korištenja, možda na gornjem dijelu cipele uočite manje tragove – ovo je dosta korisno za korisno za vozače koji znaju sići sa ceste na šljunčanu podlogu. Đon cipele je dosta tanak i niskog profila, ali do sada smo bili u stanju samo da prouzrokujemo obične/standardne ogrebotine i ne vjerujemo da bi bilo moguće prouzrokovati značajniju štetu pri normalnoj upotrebi. Nakon skoro mjesec dana korištenja cipele su još uvijek u dobrom stanju.

PROZRAČNOST                                                               

– Kruti gornji materijal može biti dosta topao, čak i sa velikim mrežastim zakrpama preko prstiju. Mrežasti izrezi na stopalima su premali da bi osjetili značajniju ventilaciju. Plus jezik cipele, iako je preforiran, omogućava malo ventilacije. Cipela je dizajnirana za duge vožnje, no vidimo mogući problem u vrućim ljetnjim vožnjama.

PRESUDA                                                                            

– Specialized Audax cestovne cipele su napravljene za dugo-relacijske vožnje, kada smo po cijeli dan na sjedalu. Sa mekanim gornjim, Body Geometry dizajnom i Boa S2 kotačićem ove cipele će biti lako zavoljeti. Posebno cijenimo prostranost na peti i praktičnost ovih cipela koje ne daju gotovo nikakvu nelagodnost stopalima. Specialized Audax cipela je cipela modernog i sportskog izgleda koje omogućavaju brze duge vožnje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More