Tour de France 5.etapa: Jai Hindley pobjednik, Vingegaard izbacio Pogacara u Pirinejima

Spektakularna 5. etapa Tour de Francea 2023., prva brdska etapa u Pirinejima, obilježena je velikim bijegom u kojem je sudjelovao čovjek razine Jai Hindley, pobjednika Giro d’Italia koji sada postaje vrlo ozbiljan konkurent za pobjedu na Tour de France, uz dopuštenje velikog Jonasa Vingegaarda koji je silovitim napadom u Marie Blanque razoružao Tadeja Pogačara.

Prvi susret s visokim planinama na Tour de Franceu 2023. nije razočarao i to nam ostavlja kao jedinu sigurnost visoku razinu forme u Jonasu Vingegaardu koji je trenutno konsolidiran kao glavni favorit za ponovno uređivanje generalnog plasmana. Tadej Pogačar sije sumnju, a pojava ambicioznog Jai Hindley, očekivana iako je malo tko od nas vjerovao da će se doista dogoditi, prikazuje se kao destabilizirajući element utrke.

Tour de France 5
Tour de France 5

Prva Pirinejska etapa, ujedno i prvi kontakt s visokim planinama ovog Tour de Francea s etapom koja je započela u Pauu, jednom od gradova koji je više puta bio domaćin, starta i završava u Francuskoj rundi i Larunsu.

162 kilometra počevši sa strahovito izlomljenim i zavojitim prilaznim terenom i gotovo lančanim usponom na Soudet, jednom od najtežih strana strašnog Kamena svetog Martina; Col d’Ichere jedna je od onih skrivenih zamki Pirineja i više od jedne će donijeti bol u nogama i, za desert, mitska Marie Blanque sa svoja 4 zastrašujuća kilometra koja se održava iznad 10%.

Nakon jučerašnjeg odmora sudionika, od starta se očekivala borba, a početak dana nije razočarao uobičajenim slijedom napada. No, nije trebalo dugo, tek nešto više od desetak kilometara, da se formira velika skupina od 25-ak vozača koja je počela otvarati mali jaz u grupi.

Kad su direktori timova analizirali sastav te grupe, počeli su se paliti neki alarmi. Prije svega zbog prisutnosti trojice vodećih vozača iz Jumbo-Visme: Wout van Aerta, Laportea i Tiejsa Benoota, ali, prije svega, jer je mogući ukupni konkurent, pobjednik Giro d’Italia poput Jaija Hindleya, ušao s dvojicom timskih kolega. Također i drugi kvalitetni vozači kao što su Juanpe Lopez i Giulio Ciccone za Lidl-Trek, Marc Soler, Omar Fraile ili Rigoberto Uran i Esteban Chaves kao predstavnici EF Education-EasyPost ne zaboravljajući Juliana Alaphilippea za kojeg se čini da se vratio onom što je bio.

Tour de France 5
Tour de France 5

Zabrinjavajući rez je UAE Team Emirates isprva pokušao smanjiti, ali nakon što nisu uspjeli smanjiti zaostatak, odlučili su ne spaljivati momčad i pustiti ih da odu, ali uvijek zadržavajući vodstvo u pelotonu i održavajući visok tempo zbog kojeg je Fabio Jakobsen patio na svakom manjem usponu. Bio je vidno u bolovima nakon vrlo teškog pada na kraju jučerašnje etape.

Kako to obično biva kada su bijegovi sastavljeni od tako velikih grupa, napadi su ubrzo počeli, u ovom slučaju od strane slabijih brdaša. Na prilazu međusprintu istaknuli su se Lanne Coquard, Pedersen, Campenaerts i sam Van Aert, pri čemu je glavnina bodova pala na stranu Francuza koji se, ostvarivši današnji cilj, vratio u peloton.

U međuvremenu, preostala trojica su se probijala s otprilike minutu više od ostatka bijega sve dok nisu stigla do prve rampe Soudeta, gdje je Mads Pedersen bio taj koji je odustao. Tako su se probijali održavajući puls sa svojim progoniteljima, predvođenim Juanpeom Lopezom koji je naporno radio da dovede Giulija Cicconea. Rad koji bi urodio plodom s par kilometara do vrha, trenutak koji se poklopio s početkom napada u grupi za odabir bijega. Snažan tempo koji je utjecao na to da je zaostatak za glavnom grupom porastao na 4 minute sa samo 74 kilometra do kraja etape.

Tour de France 5

U podnožju Col d’Ichèrea, razlika se održava dok se u bijegu, dogodilo nekoliko okršaja kojii ostavljaju Krista Neilandsa u vodstvu s nešto više od desetak sekundi ispred Van Aerta i Alaphilippea u jasnom potezu da predvidi i bude sposobni ući u luku s bodom manje u odnosu na ostale bjegunce među kojima ima i pravih brdaša koji su ih već na vrhu Soudeta doveli u nevolju.

Zapravo, iako na papiru Col d’Ichère izgleda kao obični prijelazni uspon sa svojih 4,2 km na prosječnom nagibu od 7%, stvarnost je da nepravilnost u distribuciji nagiba u prijevojima cijelog ovog područja ne odražava to odmah iza srednjeg dijela ima užasnih kilometara preko 10%. U svakom slučaju, to je još uvijek tranzicijski prolaz kao puki predokus vrlo teške Marie Blanque, jer su tri vodeće vozačice uspjele okruniti s rezultatom od sekunde nad ostatkom bijega.

No, na startu Marie Blanque bili su uhvaćeni, a ionako snažan tempo njihovih suputnika pokazao se prezahtjevnim, pogotovo s obzirom na vrsne brdaše. Muškarci poput Omara Frailea također bi popustili, nakon što su radili za opcije Daniela Felipea Martineza. U međuvremenu, na prilazu Moulin de Barescou, gdje počinju 4 zastrašujuća kilometra Marie Blanque, bio je AG2R-Citroen u bijegu, Gall i Berthet koji su gurali tempo dok je Hindley ostao miran do teške dionice gdje je, ujednačenim korakom, otišao je na frontu u društvu Felixa Galla.

Tour de France 5

Nakon odbacivanja, Van Aert se oporavio sve dok ga nije uhvatio peloton, u kojem trenutku je došlo do promjene nakon što je Jumbo-Visma preuzeo vodstvo, povučen od strane Belgijca nakon što je cijelu etapu za UAE Team Emirates postavljao tempo. Promjena je bila primjetna i biciklisti su počeli opadati i grupa je bila desetkovana. Upravo u isto vrijeme Hindley je stavio još jedan bod i natjerao Felixa Galla da popusti, idući ne samo na etapnu pobjedu, već i na postuliranje sebe kao kandidata za pobjedu na Touru.

Konačna selekcija u skupini favorita sa Seppom Kussom koji je uništio čopor i marširao samo s Vingegaardom i Pogačarom za volanom, dok raspoloženi Carlos Rodriguez nije na kraju popuštao i pratio ih je u stopu s nekoliko desetaka metara iza, stradajući u finalu dijela ovog čudovišta od uspona, koji je Marie Blanque. Djelo Seppa Kussa koje bi imalo svoj učinak nešto manje od 1 kilometra da bi se okrunilo vrlo snažnim napadom Jonasa Vingegaarda na koji, začudo, Pogačar nije odgovorio u prvom trenutku.

Brutalni tempo Jonasa Vingegaarda okrunjen je nešto više od minute iza Jaija Hindleya i Tadeja Pogačara koji je u završnom dijelu utrke bio ispuhan i izgubio 36 sekundi na vrhu Marie Blanque. Na dnu prijevoja cifra je već bila blizu minute sa samo 6 kilometara dionice na laganom usponu prema Larunsu. Pogačar je odlučio stati i prepustiti se grupi s vođom Adamom Yatesom, biti hladne glave i potražiti suradnju kako bi smanjio gubitak sekundi na cilju.

Tour de France 5
Tour de France 5

Naposljetku, Jai Hindley uspio je odoljeti napadima, prošavši kroz cilj pobjednički s 32 sekunde prednosti pred malom skupinom predvođenom Giuliom Cicconeom u kojoj je Jonas Vingegaard ostao bez bonusa ne primivši nijednu štafetu od Talijana, Felixa Galla ili, naravno, Emanuel Buchmann, Hindleyjev timski kolega.

Minutu i 6 sekundi kasnije ciljem je prošla skupina koju su činili Adam Yates, Tadej Pogačar i sjajni Carlos Rodriguez te je počela pokazivati kvalitetu koju posjeduje. Lošiji rezultat imao je Mikel Landa koji je izgubio oko 2 minute i pol od Danskog bicikliste Jumbo-Visme. U svakom slučaju, nisu to razlike koje bi nam dopuštale bilo što predviđati, pogotovo kada sutra čeka mitski Tourmalet, a naporan današnji napor sigurno će uzeti danak.

REZULTATI PRVIH 10 NA 5.ETAPI TOUR DE FRANCE:

 1. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) 3h57’07’’
 2. Giulio Ciccone (Lidl-Trek) +32’’
 3. Felix Gall (AG2R-Citroen) +32’’
 4. Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +32’’
 5. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +32’’
 6. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) +01’38’’
 7. Daniel Felipe Martinez (INEOS Grenadiers) +01’38’’
 8. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +01’38’’
 9. David Gaudu (Grupa FDJ) +0
 10. Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) +01’38’’

GENERALNI PLASMAN – TOUR DE FRANCE:

 1. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) 22h15’12’’
 2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +47’’
 3. Giulio Ciccone (Lidl-Trek) +01’03’’
 4. Emmanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe) +01’11’’
 5. Adam Yates (UAE Team Emirates) +01’34’’
 6. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +01’40’’
 7. Simon Yates (Jayco AlUla) +01’40’’
 8. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) +01’56’’
 9. Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) +01’56’’
 10. David Gaudu (Grupa FDJ) +0

KOMPLETNI REZULTATI 5.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More