Trebamo li koristiti rasvjetu na biciklima?

U posljednje vrijeme kada izlazimo iz ureda, svjetlo dana je blijedo i gotovo da me tama uvati na mom putu do kuće, što me u konačnici čini manje vidljivim prema vozačima automobila.

Mnoge večeri, često riskiram dok vozim bez rasvjete na mom putovanju prema kući. Na prometnoj ulici, kada mjenjam smjer i ulazim u drugu traku, često se pitam koliko sam vidljiv prema vozačima koji dolaze iza mene. Dok mijenjam smjer kretanja, uvijek se u sebi nadam da me vozači vide. Ako nisam vidljiv, postajem vrlo ranjiv. Svjetla na biciklima u potpunosti mogu promijeniti taj scenarij.

U nadolazećim tjednima, dnevno svjetlo će biti sve kraće i kraće. Ako ćete ove jeseni i zime voziti svoj bicikl, bit će vrlo važno da imate dobar set svjetala za svoj bicikl. Sposobnost da vidite u uvjetima slabe vidljivosti i budete viđeni dok vozite donosi mir uma bilo kojem biciklistu.

Da bismo ilustrirali ovu važnost, krenuli smo na vožnju uz dnevnu svjetlost i u sumrak uz Specialized Flux Expert rasvjetu, kako bismo Vam prikazali razliku u vožnji s jakim svjetlom što čini Vašu vožnju vidljivom i sigurnijom na cesti.
 

 


Osobe koje rade tipično radno vrijeme od 8:00 do 16:00 tijekom radnih dana posebno će se naći pod utjecajem slabog dnevnog osvjetljenja kada krenu kući s posla. Vraćanje kući s posla nakon završetka ljetnog računanja vremena, odnosno kraja 10.mjeseca, bit će riskantno zbog jako kratkih dana i dužih noći, tako da je moguće da budete osuđeni na vožnju čak i po potpunom mraku. Jesen je također poznata po tmurnim uvjetima i povećanim padalinama, što u kombinaciji s niskom rasvjetom, može bicikliste učiniti teško vidljivim na cesti.
 

 


Ovi uvjeti mogu biti osobito opasni za bicikliste na ulicama prepunim nestrpljivih vozača koji žure i voze kući. Dakle, da budete na opreznoj strani, koristite svjetla bez obzira na uvjete u kojima se vozite. Svjetla mogu napraviti veliku razliku.

 -Pa što biste trebali tražiti prilikom kupovine nove rasvjete za bicikl, kako bi bili uočljivi na cestama i osjećali se sigurnije?
Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu.
 


1. Lumeni

Veoma je važan broj lumena koji emitiraju svjetlost. Više lumena znači veću svjetlost, što je osobito korisno kod cesta s većim ograničenjima brzine, gdje će jaka svjetlost biti vidljiva na većoj udaljenosti od slabije svjetlosti. Specialized Flux Expert Headlight emitira nevjerojatnih 1200 lumena u najvećoj snazi, ali također može emitirati 600 ili 400 lumena na nižim postavkama. Ovaj raspon učinit će vas jako vidljivijim prema vozačima u različitim uvjetima.

2. Načini rada

Osim jačine svjetlosti, dostupni načini rada vam mogu pomoći da budete prikladno vidljivi. Specialized Flux rasvjeta ima mnogo načina za odabir, uključujući i specifične dnevne i noćne impulse. Ako vozite na vrlo mračnoj cesti ili stazi, odaberite najsvjetliji način rada sa snažnim snopom svjetlosti od 1200 lumena kako biste vidjeli naprijed i bili viđeni iz daljine. Ako biciklirate na dobro osvijetljenim gradskim ulicama, vaša vidljivost je ključna. Odaberite način rada bljeskalice: ne-konstantna svjetlost će privući mnogo više pozornosti i najaviti vašu prisutnost automobilima i kamionima.

3. Trajanje baterije

Ovisno o duljini vaše vožnje kući i koliko ste odgovori bili sa punjenjem Vaše rasvjete, sukladno tome odaberite način rada. Kada ste sigurni da vaša svjetla traju dovoljno dugo dati će vam dati povjerenje da ih uključite, čak i ako se još uvijek nije smračilo. Specialized Flux svjetla mogu trajati čak i do 20 sati sa ekonomskom bljeskalicom ili samo 1,5 sati na punoj snazi. Punjiva svjetla putem USB su vrlo praktična, gdje se ne moramo brinuti o kupovini i zamjeni baterija.

4. Raspon vidljivosti

Svjetla su uglavnom podijeljena u dvije kategorije: da vidite i da budete viđeni. Stražnja svjetla uvijek imaju jednu funkciju, da budete viđeni. Više lumena, ukazuje na veću jačinu svjetlosti što vas čini dodatno vidljivijim vozilima iza sebe. Stil prednje rasvijete dijelom diktira funkciju. Male bljeskalice na mjestu prednje rasvjete služe samo bi bili vidljiviji u mraku, dok jača rasvjeta ili svjetlo sa puno lumena, više je usmjereno prema omogućavanju toga da biciklist vidi kamo vozi. Malo svjetala nude opciju pune vidljivosti od 360 stupnjeva, ali širok raspon će pomoći vozačima da vas vide iz više kutova. Neka svjetla, poput Specialized Flux, imaju reflektor koji stvara 180 stupnjeva širok raspon zraka za izvrsnu perifernu viziju, te na taj način se osiguralo da je svjetlost još vidljiva sa strane.

5. Jednostavnost ugradnje

Svjetlo koje je komplicirano za instalaciju je jedno od onih koje ćete vrlo vjerovatno manje koristiti, pogotovo kada još uvijek ima dnevne svjetlosti. S jednostavnim sustavom za ugradnju, možete jednostavno ukloniti svjetlo za punjenje i skinuti ga ili postaviti na bicikl bez ikakvih poteškoća.
 


Iako možete jasno vidjeti svoje okruženje u sumraku, te možete imati onaj osjećati da ste vidljivi prema vozačima, vrlo lako može biti da se varate. Biciklist može biti teško vidljiv u promjenjivim svjetlosnim uvjetima. Kada je sunce niže na nebu svjetlost i sjenke budu izraženije, posebice kroz prozor automobila, što može zasljepiti vozače. Toplo preporučavamo da odaberete pravu rasvjetu i dosljedno je koristite kako biste bili sigurni na cestama.

P.S. Ispričavamo se zbog loše rezolucije fotografija. Naime, "mozgonja" koji je pisao ovaj članak, zaboravio je staviti karticu u aparat, tako da smo bili primorani poslužiti se mobitelom. 🙂 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More