Drama na 3.etapi Absa Cape Epic utrke

Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic
Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic

Jučer smo bili malo brzopleti, požurili smo i već počeli razmišljati o pobjednicima utrke, ali doista, nije gotovo dok nije gotovo.

Katastrofalna punkcija na stražnjem kotaču Scott-SRAM MTB-Racing tima uzrokovala je predaju Žutog dresa Cannondale Factory Racing timu, još jednom dokazujući da ste Absa Cape Epic pobijedili samo kada prijeđete ciljnu liniju u Val de Vie Estate.
 


Cannondale Factory Racing je nakon punkcije napravio tektički tempo za ostatak brutalnog dijela etape od 107 kilometara i vidjelo se da se zaista bore za svaku sekundu vremena. Na kraju ne samo da su se izborili za etapnu pobjedu, već se tim i čvrsto pomaknuo na prvo mjesto u ukupnom poretku. Henrique Avancini i Manuel Fumic sada imaju prednost od 2:41 u odnosu na Scott-SRAM MTB-Racing, s ekipom BULLS Heroes kojeg čine Urs Huber i Simon Stiebjahn na trećem, sa 7:45 zaostatka.
 


"Danas je za nas etapa bila posebna", rekao je Avancini nakon završetka. "Pristup je bio da u ranom dijelu etape zadamo tempo i potrošimo dečke, te samo malo dodati skok tu i tamo. To smo i učinili".

"Otišli smo na etapu u želji da stavimo pritisak na nosioce Žutog dresa", složio se Fumic. "Na prvom dugom usponu naporno smo radili na prednjem dijelu i vidjeli da se Lars (Forster) bori sa snagom. Znali smo da ih imamo tamo gdje ih želimo i nastavili smo stavljati malo veći pritisak", dodao je.
 


Cannondale Factory Racing napravio je jak tempo na legendarnom usponu na Groenlandberg, a zatim pustio na podmuklom spustu. Nedugo nakon toga Lars Forster je napravio punkciju na stražnjem kotaču.

Scott-SRAM MTB-Racing, pod vodstvom leeno hladnog Nine Schurtera, ostao je smiren dok su radili na popravku gume. Međutim, nisu uspijeli popraviti punkciju i morali su se spustiti na felgi do tehničke zone ispred hotela Houw Hoek na 60 km. Njihova rezervna ekipa (DSV-SCOTT-SRAM) na kraju ih je uhvatila i dala im točak, ali do tada su već izgubili zapanjujućih devet minuta.
 


Cannondale Factory Racing tim pokupio je svoje hidratacijske prsluke na feed zoni hotela Houw Hoek i krenuo naprijed. Prema Fumicu, nisu napadali niti su pretjerivali, nego su se odlučili voziti stabilnim tempom. "Još je nekoliko dana do kraja pa smo pokušali ostati opušteni i dosljedni", rekao je.

Schurter i Forster uložili su fenomenalan napor u posljednjih 40-ak kilometara kako bi ograničili svoje gubitke, te su na kraju smanjili sa devet minuta na 6:45.

BULLS Heroes (Urs Huber i Simon Stiebjahn) završili su dan na drugom mjestu, dok su Damiano Ferraro i Samuele Porro iz Trek Selle San Marco završili su na trećem mjestu.
 


3.etapa Absa Cape Epic 2019. – Muškarci

1. Cannondale Factory Racing 3-1 Manuel Fumic (Njemačka) 3-2 Henrique Avancini (Brazil) 04:30.00,3
2. BULLS Heroes 6-1 Urs Huber (Švicarska) 6-2 Simon Stiebjahn (Njemačka) 04:32.24,7 +2.24,4
3. Trek Selle San Marco 10-1 Damiano Ferraro (Italija) 10-2 Samuele Porro (Italija) 04:33.44,1 +3.43,8
 


Punkcija potopila nade izazivača

Trenutni vođa Absa Cape Epic utrke u ženskoj kategoriji, Annike Langvad od početka događaja govorila je: "Nikada ne uzimaj ništa zdravo za gotovo dok ne prijeđeš cilj". U srijedu je njen konzervativni pristup još jednom potvrđen jer je drugoplasirana momčad Ariane Lüthi i Maja Wloszczowska (Kross-Spur Racing) poprilično izbačena iz konkurencije zbog punkcija.
 


Langvad i Anna Van der Breggen (Investec-songo-Specialized) već su bile uspostavile minutu prednosti na prvoj feed zoni (22 km etape). Dakle, kad su počele drame za Lüthijevu djevojke nisu ni bile svjesne da su njihovi najbliži izazivači u teškoćama čak i prije uspona na kultni Groenlandberg.

Na kraju je vodeći par je prešao ciljnu liniju u vremenu 5:23:43 da bi osvojili i četvrtu uzastopnu pobjedu na četiri etape. Polovina ovogodišnjeg Absa Cape Epic događaja je završena, a Dansko / Nizozemska kombinacija je uspostavila ogromnu 23-minutnu prednost.
 


Candice Lill i Adelheid Morath (Summit Fin), koji su bili s Lüthijevom kada je imala prvu punkciju, preselili su se na drugo mjesto nakon što su završili 107km dugu etapu sa šest minuta iza vođe utrke. Nakon 14 minuta u cilj su ušli Jennie Stenerhag i Mariske Strauss, Silverback-Fairtree. Lüthi i Wloszczowska završili su etapu na četvrtom mjestu, ali su uspijeli napraviti dovoljno da zauzmu treće mjesto u Ukupnom poretku.

"Na spustu nakon Dimension Data Hotspota, imala sam punkciju", rekla je Lüthi nakon što je napokon prešla ciljnu liniju. "Čak mislim da nisam ništa ni udarila. Mnogo puta sam bila u većoj opasnosti od probijanja gume, tako da je ovo zapravo bila čudna punkcija."
 


"Popravili smo kvar prilično brzo, ali onda smo pomislili da je sigurnije promijeniti točak. U tehničkoj zoni smo promijenili kotač, ali dijelimo ih s našim (muškim kolegama) koji imaju iste kotače. Tako smo uzeli točak koji je već imao problem sa punkcijom. Morali smo se opet zaustaviti jer smo izgubili zrak, pa smo zapravo morali popraviti i problem momaka i to nas je ponovno koštalo vremena. Zatim smo po drugi put morali promijeniti točak na sljedećoj tehničkoj zoni".

"Ali ovo je Absa Cape Epic i uvijek moraš nastaviti … nikad ne znaš što će se dogoditi."

Ne postoji način na koji bi Langvad to priznala, ali dominacija Investec-songo-Specialized je tolika da je teško pomisliti da će ima se netko približiti i ugroziti ih – osim ako loša sreća ne umješa svoje prste.
 


3. etapa Absa Cape Epic 2019. – Žene

1. Investec-songo-Specialized 50-1 Annika Langvad (Danska) 50-2 Anna van der Breggen (Nizozemska) 05:23.43,3
2. Summit Fin 54-1 Candice Lill (Južna Afrika) 54-2 Adelheid Morath (Njemačka) 05:29.35,3 +5.52,0
3. Silverback – Fairtree 52-1 Jennie Stenerhag (Švedska) 52-2 Mariske Strauss (Južna Afrika) 05:43.37,0 +19.53,7

 

 


Kompletne rezultate možete skinuti u prilogu dole.

Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic 

 

Rezultati 3.etapa Absa Cape Epic 2019.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More