Dumoulin: Fruktoza i laktoza uzrokovali su probavne smetnje na Giru

Prizor Toma Dumoulina (Team Sunweb) u rozoj majici kako se zaustavlja i žurno skida zbog velike nužde uoči uspona na Stelvio ostat će upamćen kao legendarna scena Giro d'Italia. Razumljivo, Nizozemac radi sve kako se sličan peh ne bi ponovio i ove godine.

Dumoulin, koji je unatoč nesretnom događaju, osvojio Giro d'Italia 2017. pažljivo je prostudirao svoj plan prehrane i probavni sustav kako bi otkrio uzroke i spriječio ih u budućnosti.

Vozač Sunweba krajm prošle godine proveo je dva dana u bolnici kako bi otkrio posjeduje li određene bakterije ili viruse u crijevima, a potom se podvrgnuo dijeti kako bi otkrio koja hrana je uzrokovala probleme.

Trenutno spremajući se za novi pohod na talijanski Grand Tour, Dumoulin je za nizozemski NOS rekao kako sumnja na fruktozu i laktozu, dvije vrste šećera.

„Mnoge grupe hrane, kao što su fruktoza i laktoza, nisu lako probavljive svakom čovjeku. Neki s njima imaju malo više problema, a čini se kako ja spadam u tu skupinu.“

Dumoulin je objasnio da se problem pojavljuje samo na dugim, teškim danima na biciklu, gdje se tijelo gura do krajnjih napora i kada treba unijeti hranu vrijednosti tisuće kalorija.

„Ako se već na limitu vaša probava postaje puno osjetljivija. Ukoliko unesete samo mali komadić intolerantne hrane ona može direktno proći kroz crijeva i uzrokovati alarmantnu situaciju“, kaže svjetski kronometarski prvak.

„Tijekom dana kada se punite kalorijama možete unijeti mnogo fruktoze i laktoze. Primjerice u jabukama ima mnogo fruktoze, stoga je puno bolje pojesti kiwi. Ili recimo mlijeko, koje sadrži puno laktoze. U tom slučaju bolje je uzeti bez-laktozno mlijeko ili potpuno izbaciti mlijeko iz prehrane taj dan.“

Nakon ne baš sjajnog starta sezone, Dumoulin se trenutno nalazi u trening kampu u Sierra Nevadi gdje se sprema za Giro d'Italia 2018. Prije Gira, koji starta u Jeruzalemu 4. svibnja odvest će samo jednu utrku, Liege – Bastogne – Liege.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More