Specialized S-Works Tarmac SL6

Novi Specialized Tarmac je predstavljen pred utrku Tour de France i bolji je nego ikada. 

Specialized je posljednjih 12 mjeseci imao pune ruke posla, već su predstavili novih 5 bicikla za 2017. godinu: Diverage, CruX i Allez, te dodajte tome novi Roubaix, Ruby i Venge Disc koji je predstavljen prošle godine. Očigledno nezasitan uspjeha, unatoč impresivnoj ponudi bicikla, Specialized je sada obnovio svoj čistokrvni cestovni bicikl Tarmac, te za njega izradio vlasiti powermeter koji dolazi ugrađen u bicikl.

Tarmac je oduvijek bio Specializedov top brand – penjač, sprinter i odličan na spustu – da ne nabrajamo mnogobrojna postalja koja je osvojio, uključujući Svjetski naslov sa Peter Sagan.

I ove godine, novi Tarmac već je uzeo nekoliko pobjeda, posljednja sa Philippe Gilbert na drugoj etapi utrke Tour de Suisse.

Donosimo neke stvari koje trebate znati o novom modelu S-Works Tarmac i powermetru iz Specializeda.

Lakši, brži i veća upravljivost na novom Tarmacu

– Prilikom izdrade novog Tarmaca, ciljevi Specializeda nisu bili skromni. Njihov cilj je bio stvaranje bicikla koji je lakši, brži i bolje upravljivosti, unatoč tome što je njihov prethodni model već imao odlične kvalitete koje nije bilo lako nadmašiti. Da bi to dobili ono što su zacrtali morali su uštediti na težini okvira koji je već bio lagan, učinili su ga više aerodinamičnim, učinili sukladnijim i poboljšali upravljivost.

Rider Shared Platform

– Specialized je prikupio mnoštvo podataka iz doslovno više tisuća "Body Geometry" fitinga (preciznije 40.000 digiralnih fit točaka). Podaci su koristili kako bi Specialized imao uvid u pristup izradi nove platforme, oblaganju karbona i izradi geometrije koja je jednaka muškarcima i ženama. Rezultat toga, jeste da su Tarmac i Amira gotovo spojeni u jedan cestovni bicikl visokih preformansi koju pruža jednako iskustvo vožnje kako za žene tako i za muškarce.

Doista, Specialized je napravio bicikl koji je jednak za muškarce i žene, no razlika je u tri ključne dodirne točke – upravljač, sjedalo i pogon. Ženski bicikl će imati upravljač koji je za jednu ili dvije veličine manji (od 42cm, 40cm i 38cm), poluge pogona su kraće za 2,5mm (172,5mm i 170mm), te sjedala specifična ženama koji imaju šire kontaktne točke i urezani kanal kako bi ublažili pritisak na meko tkivo, čime je poboljšan protok krvi i spriječena ukočenost.

Aerodinamičnost

– Jedna od najupečatljivijih promjena na biciklu je sjedišna cijev koja je sada aerodinamičnog oblika. Specialized kaže da je ova mala promjena rezultirala velikim aerodinamičkim dobicima, poboljšan ukupni protok zraka i smanjen otpor. SL6 je kako kažu 45sekundi brži na 40km/h od ostalih bicikla približno iste kategorije i težine.

U cilju aerodinamičnosti i donja cijev okvira je doživjela promjene i ima više zaobljene rubove kako bi se poboljšalo strujanje zraka. Vilica je također doživjela promejene na svojoj težini/volumenu, te sada dolazi sa znatno manje volumena čime je smanjen turbolencija zraka i povećan prostor za gumu čime je stvoren supr čisti prednji kraj. Specialized je prošao kroz 1.200 prototipova dok konačno nisu došli do krajnjeg riješenja.

Manja težina

– Aerodinamički dobici su značajni, ali ako je Aero sve što vas zanima, onda je za Vas pravi bicikl Specialized Venge, više nego svestrani Tarmac. Kao takav, mnogi se pitaju jel moguće da je stvorena ušteda na težini u odmosu na prethodnika. A odgovor je veliko DA!

Okvir Tarmac SL6 u veličini 56 sada teži nevjerovatnih 733grama, što je gotovo 200grama ili 20% lakše od prethodnika. I ta se brojka može još smanjiti odabirom "Ultralight paint" procesa bojenja, koji dodaje samo10grama. No, pouda je ograničena na 500 bicikla sa tim posebnim premazom.

Opcije kočenja

– Jedno od najvećih iznenađenja kod novog Tarmaca je odsutnost disk kočnica. Kako je navedeno, novi Tarmac će biti dostupan samo sa obodnim kočnicama, zapravo iz Specializeda se nikako ne spominju disk kočnice. Verzija kočnica koja će dolaziti na tarmacu jeste "direct mount", odnosno sa direktnom ugradnjom čime je pružena bolja estetika, mala dobit na aerodinamici i veća čvrstoća kočenja.

Iako ne postoji službena izjava iz Specializeda ili prezentacija bicikla sa disk kočnicama, kao što je to bio slučaj sa Venge, očekujemo da ćemo i Tarmac eventualno vidjeti na diskovima. Spekulacije su da bi to moglo biti krajem ove godine ili početkom 2018. kada će vjerovatno disk kočnica dobiti zeleno svjetlo za korištenje na World Tour utrkama.

Cijev sjedišta u obliku slova D

– Da bi dobili na udobnosti i stvorili što bolje zaokružen bicikl, Specialized je stvorio vlastitu cijev sjedišta u obliku slova D, što za cilj ima poboljšanje sukladnosti i aerodinamike. Uz dodatak spuštanja zateznice cijevi čime je povećano prirodnije savijanje i povećana udobnost, ravni rub na obliku D ozrokuje da se cijev sjedala napreže samo u jednom smjeru. Specialized je također poboljšao oblaganje karbona, kako bi dobili na boljoj krutosti.

SL5 i SL6

– Baš kao prilikom predstavljanja novog Roubaix i Ruby prošle godine, Specialized će i dalje nastaviti nuditi okvir trenutnog Tarmaca sa najnovijom ponudom grupacija u svom rasponu.

Novi S-Works Tarmac će se nazivati SL6, dok će trenutna (uskoro prethodna) verzija biti poznata kao SL5.

Mjerač snage (Power meter)

Vidjeli smo slike Dan Martin i Peter Sagan kako voze novi Tarmac prije njegove službene prezentacije, tako da nije bilo veliko iznenađenje kada su se počele pojavljivati nove pojedinsti. Međutim, vijest da će Specialized imati vlastiti mjerač snage nas je iznenadila, naravno – ugodno.

Novi mjerač snage je ugrađen u karbonskoj poluzi sa +/- 1% točnosti (+/- 1% statička; +/- 1.6% stvarna točnost) i dolazi u ukupnoj težini od 440grama za 172,5mm poluge. Pokreću ga dvije male baterije koje se lako zamjenjuju i ugrađene su u vodonepropusno kućište. Položaj je sličan kao kod Stages, 4iii i još nekoliko opcija koje imamo na tržiištu, ali stvarni položaj na pogonu je jedinstven, skriven od pogleda i povezan unutar poluga kako bi estetski bio potpuno neupadljiv.

Specialized tvrdi da dizajn na bazi karbona osigurava bolju regulaciju temperature i manje je vjerovatno da će doći do problema pri prelasku iz hladnih u vruće uvjete tijekom vožnje. Također postoje glasine da će uskoro na tržištu biti predstavljena i cjenovno dostupnija opcija.

Dostupnost

– Novi Tarmac će biti dostupan na tržištu već početkom kolovoza/septembra, dok su cijene kako bicikla, tako i mjerača snage za naše zemlje još nepoznate.

S-Works SL6 Tarmac će dolaziti u 6 različitih boja, plus ograničeno izdanje (limited edition), kao i verzija Svjetskog Prvenstva.

FOTO/VIDEO: Specialized

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More