Specialized Sequoia

Specialized je još ljetos najavio novi model u svojoj ponudi Avanturističkih bicikla pod imenom Sequoia.

Kada bi vas upitali koji je prvi bicikli ikada proizvden u Specializedu, vjerovatno bi odgovorili Allez ili Stumpjumper, ali upravo Sequoia je bio bicikl kojim se ova kompanija predstavila. Bicikl koji je savršeno dizajniran da odgovara na prazninu između Diverge i AWOL modela. Mi smo imali priliku da ga testiramo, te u sljedećim redovima Vam donosimo utiske sa vožnje.

Specialized Sequoia prvi put je svjetlo dana ugledao 1980 godine, dizajniran od strane Tim Neenan, bicikl je zabljesnuo u 80-im godinama i dobio kultni simbol. Jim Merz je kasnije radio na poboljšanju dizajna ovog modela, no dolaskom aluminijsikih modela u 2000-im on je nekako izgubio na sexipilu. Iako je početkom 2000 godine proglašen najboljim biciklom koji je ikada izrađen, iz nekog razloga Sequoia je kasnije doživio propast.

Specializedov touring bicikl je imao nosače prtljage, blatobrane i dodatna proširenja za šire gume. To je bio Specializedov cestovni bicikl napravljen za makadamske terene. Tri desetljeća kasnije i Sequoia još ima korijene u svom izvornom izdanju. To je bicikl izrađen od čelika, sa prednjim i stražnjim blatobranom, nosačima prtljage kao i širim gumama, nego što to možemo naći kod cestovnog ili pak jednog ciklokros bicikla.

Najimpresivnija stavka kod ovog bicikla je upravo vilica. Montaža kotača kroz osovinu, unutarnje kabeliranje, disk kočnice, dizajniran za nošenje opterećenja na prednjem kraju, mogućnost montiranja blatobrana i nosača prtljage i sve to sa 50mm prozračnosti. Guma koju upravo vidite na slici je nova Specialized Sawtooth 42c guma, dizajnirana za brza kotrljanja po makadamskim terenima. Ova vilica je upravo ono što je industrija trebala proizvesti već neko vrijeme.

 

Konstrukcija Sequoia je izrađena od Premium Chromoly čelika sa veličinom specifičnim cijevima – što znač i da su debljine stijenki i ojačanja određene specifično po veličini okvira, tako da se najmanji okvir povozi jednako kao i najveći. Cijela težina okvira je 2.2kg, karbonska vilica teži 500grama, dok čelična ide sa težinom do 1.400grama.
Ovaj čelični okvir ima ušice posvuda, dovoljno za stražnji nosač prtljage, blatobrane, pa čak i treći nosač boce. Kabeli kočnice i mjenjača su smješteni jako uredno ispod donje cijevi okvira, a ako želite preći na Di2 mjenjački sistem, okvir je spreman.

Prednji trokut ima dovoljno mjesta za dvije boce i Specializedovu Burro Burro torbu koja se montira na gornju cijev, plus treći nosač boce koji se montira na donju cijev okvira. Manji okviri će možda morati koristiti manje boce, ali svejedno je tu.

 

Expert model dolazi sa 1x pogonskim sklopom. To malo pojednostavnjuje stvari, ali nećete imati isti izbor na nižim modelima gdje ćete morati koristiti prednji mjenjač. I da, bicikl ne koristi pressfit (BB30) ležaj pogona, što je odlično.

 

Disk kočnice izgledaju jako uredno na biciklu – iste možemo vidjeti i na cestovnim biciklima sa disk kočnicama. Dizajnirane su da se montiraju na donju cijev vilice, što je velika stvar za montažu nosača prtljage.

Specialized je sa ovim modelom bicikla predstavio i novi upravljač. Ovaj upravljač nudi više sluha za vožnje po makadamskim terenima i dolazi sa većim nagibom (rise) kako bi vožnja bila udobnija.

 
 

Traka upravljača i sjedalo su prekrivani sa lijepim materijalom kako bi bicikl dobio jedinstven izgled. Expert model dolazi sa CG-R karbonskim nosačem sjedala koji nudi više od 20mm vertikalne fleksije, kako bi se dodatno ublažile neravnine na cesti.

Specialized je također dao posebno izraditi Cruzero obručeve za ovaj bicikl. Obručevi dolaze širi od regularnih cestovnih obručeva (25mm unutarnji), što je prikladnije za montažu 40-50mm guma. Također, ovi obručevi dolaze kao "Tubeless ready", odnosno spremni su za prebacivanje na sistem bez zračnica. Cruzero obručevi čine život jednostavnijim, tako što nude istu duljinu žbica na obje strane kotača, kako na prednjem, tako i na stražnjem kraju. Također, ako želite voziti na još širim gumama, Sequoia okvir je kompatibilan sa 650B (27.5") kotačima.

 

Sequoia je dostupan u tri različita modela i šest različitih veličina. Sequoia Expert dolazi sa SRAM Rival 1x pogonskim sklopom i njegova maloprodajna cijena iznosi cca.3.300€, dok Shimano 105 2×11 nalazimo na Sequoia Elite modelu po cijeni od cca.1.890€. Osnovni model  Sequoia je vaš po cijeni od cca.1.280€, a za taj novac dobijete čeličnu vilicu i Shimano Sora/Alivio mix. Svi modeli dolaze sa specifičniim Sequoia upravljačem naziva Hover, a traka upravljača i sjedalo je prekiveno specifičnim materijalom, a zamjesnski su dostupni u maloprodaji. Svi modeli, osim osnovnog dolaze sa CG-R karbonskim nosačem sjedala. Sequoia dolazi u bojama zemaljskih tonova, a inspiracija su stvari koje možete vidjeti u prirodi, bez jarkih i flouroscentnih boja.

Novi Sequoia model možda nije revolucija, ali je odlična opcija za sve koji su u potrazi za čeličnom verzijom avanturističkog modela cestovnog bicikla sa širokom gumom. Očito je da nije sportski tip poput karbonskog ili aluminijskog Diverge modela, ali je još uvijek brži od Awola. Sa Sequoia brand je zaokružio ponudu. Specialized je osnovan na ideji istraživanja, vožnji, a vraćanje i ulaganje u avanturističke korijene će im se isplatiti sa novim Sequoia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More