GT Pantera 27.5+

GT je prošle godine na biciklističkom Press kampu prezentirao svoj novi model Pantera, koji je najavljen kao Trail bicikl sa 27+ gumama. 

Odmah na prvi pogled zaintigrirao nas je taj bicikl i željeli smo da ga imamo u našim rukama. Danas, zahvaljujući našem partneru CikloCentar u mogućnosti smo da u stvarnim uvjetima testiramo bicikl i predstavimo ga u sljedećim redovima.
 

 


Pantera je GT model još od devedesetih godina, ali sada se vraća kao 27+ (narodski rečeno; bicikl sa debelim gumama), a u trgovinama na izboru ćemo imati tri modela. Njihov najjači Expert model dolazi sa tubeless WTB Trail Blazer 27.5×2.8 gumama i All Terra DB-X40 obručevima sa 40mm širine. Povozi se pomoću 2×9 Shimano Alivio grupacije sa Tektro hidrauličnim disk kočnicama i SR Suntour XCR vilicom. Zlatna sredina u kojoj leži Elite model dolazi sa Rockshox Recon Silver 27.5+ vilicom, SRAM NX 1×11 pogonskim sklopom, SRAM DB Level hidrauličke disk kočnice, te jednakih guma i obručeva kao i kod najjačeg Expert modela.

SPECIFIKACIJE                                                       

Okvir: Novi 6061 T6 Aluminum                              
Viljuška: SR Suntour XCR 32 27.5+                             
Grupa: Shimano Alivio 2×9 ručice mjenjača i mjenjači 
Kočnice: Tektro hidraulične disk kočnice                     
Pogon: All-Terra Boost Z-501 36/22t                        
Kazeta: Sunrace CS-M98, 11-36T, 9-brzinska          
Lanac: KMC X9                                                       
Kotači: All Terra DB-X40, 27.5 +, 40mm širina       
Gume: WTB Trail Blazer 27.5×2.8"                              


 


Njihov osnovni Pantera Comp model dolazi po cijeni od cca.800€ i predstavlja kompletan bicikl sa preformansama dostojnim jednog Trail bicikla. Kao što biste i očekivali, komponente na biciklu su ulazna razina, ali su pouzdane i izdržljive. Dobivate SR Suntor vilicu koja je naravno tapered (konusnog oblika) radi boljeg preuzimanja i prenosa sile, a opcijom ključanja i 32mm debelim stubićima.
 

 


Dalje nalazimo pouzdani Shimano Alivio 2×9 pogonski sklop, koji naprijed na lačnacicima uključuje 22/36 zuba dok nazad na kazeti imamo na izboru devet brzinsku Sunrace CS-M98 kazetu sa rasponom 11-36 zubaca. Omjer je postavljen tako da imamo dovoljno snage za veliku brzinu pri pedaliranju po ravnim terenima, dok je za uspone ostavljen omjer 22/36 koji će nas vjerujemo sigurno izvesti na svaki uspon koji postavimo pred sebe.
 

 


Za zaustavljanje GT se odlučio Tektro hidraulične disk kočnice koje dobro rade svoj posao, a naravno pomoć imaju i u WTB Trailblazer 2.8  gumama koje pri snažnim kočenjima nude izvrstan grip na terenu. Ono što nam je posebno upalo u oči je blještava boja u kojoj bicikl dolazi. Doista, jako lijep dizajn i izbor boja koji će vjerujemo privući dosta pažnje kada se bicikl nađe u izlogu trgovine.
 

 


Želite bicikl koji svojim postavkama vrišti za durim danima na Trail stazi? Imate ga!  
GT je sa Panterom očito ciljao na ozbiljne hardtail trail vozače. Umjesto da ga naprave specifičnim za XC, odlučili su se za hardcore trend brdskog biciklizma i Pantera je dobila 27.5"+ široke gume koji su spremne da prevrnu svaku vrstu terene koju bacite pred nju. Sa tim postavkama imate povećanu trakciju koja vam nudi na zavojima i pri pedaliranju svu potrebnu kontrolu za vožnju u gotovo svim uvjetima i terenima. Tako da će zabava biti zajamčena. To je idealan bicikl za surov kamenjar i tehničke terene. Performanse se gube isključivo na asfaltnim usponima dok na svim ostalim segmentima, ovakav tip bicikla je daleko lakši za kontrolu, sigurniji i u konačnici brži.
 


RIJEČ UREDNIKA                                                      

Oduvijek sam želio imati u garaži jedan ovakav bicikl, no jednostavno bio mi je nedostupan. Kada smo dobili Panteru na testiranje, naravno moje ubuđenje je bilo jako veliko. Nakon testiranja i vožnji na Fat biciklima, Pantera Comp je bio bicikl na kojem smo imali našu prvu vožnju na "normalnom" biciklu sa jako širokim gumama. Vožnja koju smo osjetili bila je beskrajna sloboda i agilnost, bicikl je po kamenjarima vožen i "bacan" po krivinama poput igračke, a 2.8' gume su pružale su mi odličan grip i svo pouzdanje u krivinama koje sam trebao.


Pružao mi je obilje zabave i onaj “glupi” osmjeh koji nikako nisam mogao izbrisati sa lica. Bili smo impresionirani sa preformansama koje dolaze sa biciklom, a opet po tako pristupačnoj cijeni. Na današnjem tržištu, po ovoj cijeni nalazimo jako malo bicikla koji mogu izdržati rigoroznu Trail vožnju, a Pantera je solidno prošla test. Ključna riječ kod ovog bicikla je IZDRŽLJIVOST!

GEOMETRIJA                                                             Više fotografija sa testiranja GT Pantera 27.5+ možete pogradati na našoj Facebook stranici BikeMagazin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More