Hansen završio 20. Grand Tour u nizu

Ako ijedan vozač zaslužuje pauzu i godišnji odmor, onda je to Adam Hansen iz momčadi Lotto Soudal. Australski veteran odlučio je prekinuti svoj veličanstveni niz od 20 Grand Tour utrka za redom nakon završetka ovogodišnjeg izdanja Giro d'Italia.

„Ovo je moj 20. Grand Tour za redom koji sam uspješno završio,“ rekao je Hansen za Eurosport. „Ovo je nešto posebno, nešto što nitko nikad prije nije uradio.“

Uključujući Giro 2018. Hansen je ukupno startao 27 Grand Tour utrka u karijeri počevši od Gira 2007. kada je imao svoj debitantski nastup. Nakon odustajanja s Giro d'Italia i Tour de France 2010. godine vozač Lotto Soudala započeo je povijesni niz. Od Vuelta a Espana 2011 Hansen je startao i završio svaki Grand Tour do danas.

„Imao sam sreće da me zaobiđu padovi i bolesti. Bilo je tu teških godina, ali bilo je i etapnih pobjeda. Najvažnija je po mom mišljenju bila konzistentnost.“

Koliko je ovaj uspjeh velik dokazuju sljedeće brojke:

Ne brojeći dane odmora, zbrojite li 20 Grand Tourova s prosjekom 21 etapa po utrci dobijemo 420 dana utrkivanja. Godinu dana i 2 mjeseca konstantnog utrkivanja! Ako zbrojimo kilometre, prosjek od 180 km po etapi puta 21 etapa to bi bilo oko 75 000 kilometara.

Australac je srušio rekord postavljen od strane španjolskog all round vozača Mariana Lejarreta, koji je startao i završio 12 Grand Tour utrka tijekom 1980-ih. Također, Španjolac Bernardo Ruiz držao je rekord 12 Grand Tourova u nizu, međutim neki od njih bili su voženi za vrijeme kada Vuelta nije trajala 3 tjedna.

Velika razlika između Hansenovog i Lejarretinog niza je ta što je Španjolac bio vozač za generalni poredak, a Australac je bio pomoćnik i lovac na etapne pobjede. Također, Lejarreta je vozio u vrijeme kada se Vuelta održavala u travnju, tako da je vozio 3 Grand Tour utrke kroz period od 4 mjeseca.

Ovime ne umanjujemo Hansenov uspjeh nego navodimo razlike koje su se dogodile kroz biciklistički sport tijekom godina. Australac je tijekom svog niza ostvario 2 etapne pobjede, a odigrao je ključnu ulogu u brojnim trijumfima svoje momčadi, posebice u sprintevima Andrea Greipela.

Hansen pored biciklističke karijere ima zanimljivu pozadinu. Naime, napravio je logistički software koji koristi njegova momčad, a također je dizajnirao i super-lagane sprinterice. Na pitanje da li će opet voziti Grand Tour utrku kratko je prokomentirao:

„To je dobro pitanje. Volio bih napraviti malu pauzu i iskoristiti ljeto za odmor, a možda u budućnosti završim i 21. Grand Tour.“

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More