Hat trick pobjeda za Schurtera i Forstera

Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic
Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic

Oak Valley Estate je ikonska etapa Absa Cape Epic i današnja utrka će ponovno biti ovjekovječena u analima utrke kao "Hat Trick" pobjeda Nine Schurtera i Larsa Forstera. Ekipa je još jednom, po treći put zaredom osvojila etapu na Absa Cape Epic 2019.

Iako ovo nije prvi put da je ovaj podvig postignut, ipak je prvi za Schurtera. Scott-SRAM MTB-Racing tim je pobijedio današnju etapu u vremenu od 3:37.41 kako bi sa tim vremenom povećali ukupnu prednost nad Cannondale Factory Racing timom na više od četiri minute.

"Vjerovao sam da mogu dobro voziti, ali ne i ovako dobro", komentirao je Lars Forster. "Ovo je odlično."

Dvadesetpetogodišnjak je bio vidno presretan svojim dosadašnjim nastupom na Absa Cape Epic.
 


"Samo će biti bolje", uzviknuo je njegov stariji partner Schurter. "Ova (etapna pobjeda) nije bila planirana, ali smo vrlo sretni sa hat-trickom."

Sergio Mantecón Gutiérrez iz KROSS-SPUR-a je rekao: "Jučer smo imali neke mehaničke probleme. Sada ćemo se usredotočiti na etapne pobjede i pokušati pobijediti na etapi. Danas smo bili vrlo blizu i nastavit ćemo se boriti za to jer se osjećamo dobro i snažno".
 


I doista su bili dobri. Startavši etapu i odlazeći na stazu u dužini od 90 kilometara od Hermanus do Oak Valley, na vrhu Rotary Drive, prvog uspona tog dana, rani pritisak značio je da se u prednjoj grupi pojavljuju praznine. Na 20 kilometara, vodeća grupa je smanjena na 10 ekipa. Ova grupa je sadržavala sve glavne protagoniste, ali po vrhu uspona na The Machine grupa je pukla, jer su obojica, i Schurter i Henrique Avancini iz Cannondale Factory Racing tima udarili tempo i okretali svoje "motore" kako bi dodatno zagrijali sve ostale vozače.

Na 48-kilometru Scott-SRAM MTB-Racing ponovno je još jednom zadao tempo, a nositelj "Absa African Men's Special" dresa u SpecializedFoundationNAD, Canyon i Bulls Heroes izgubili su dodir sa grupom u bijegu. Na starom usponu Houw Hoek – oko 65 kilometara – bilo je jasno da će pobjednik etape doći iz prednje grupe koju su činili Scott-SRAM MTB-Racing, Cannondale Factory Racing, KROSS-SPUR ili Trek Selle San Marco.
 


Vodstvo na utrci se izmjenilo nekoliko puta dok su se ekipe testirali jedni druge. Tada su Schurter i Forster krenuli u odlučujući potez na strmom usponu u Oak Valley. KROSS-SPUR hrabro se borio sa njima kako bi zatvorio prazninu, ali nisu mogli izdržati kroz manikirani singletrack. Završili su etapu na drugom mjestu. Cannondale Factory Racing zadovoljno je došao do cilja sa još jednom etapom u kojoj su osigurali podij, ovaj put na trećem mjestu, a slijede ga Damiano Ferraro i Samuele Porro iz Trek Selle San Marco, na četvrtom mjestu.

"Imali smo sjajan dan", rekao je Manuel Fumic iz Cannondale Factory Racing. "Uvijek je lijepo završiti na podiju. Ranije je bilo nekoliko napetih trenutaka jer je bilo dosta timova koji su željeli ići na etapnu pobjedu", rekao je kako bi sumirao dan. "Imali smo sreće što smo mogli pratiti nositelja Žutog dresa i nismo izgubili previše vremena".
 


REZULTATI 2.etapa Absa Cape Epic 2019. – Muškarci

1. Scott-SRAM MTB-Racing 4-1 Nino Schurter (Švicarska) 4-2 Lars Forster (Švicarska) 03:37.41,3
2. KROSS-SPUR 14-1 Sergio Mantecon Gutierrez (Španjolska) 14-2 Ondřej Cink (Republika Češka) 03:38.11,0 +29,7
3. Cannondale Factory Racing 3-1 Manuel Fumic (Njemačka) 3-2 Henrique Avancini (Brazil) 03:38.12,3 +31,0
 


Anna i Annika drže svoj savršeni rekord netaknutim
 

Investec-songo-Specialized dvojac Annika Langvad i Anna van der Breggen produžie su svoju prednost tijekom 2. etape Absa Cape Epica unatoč tome što su u utorak promijenili svoju strategiju utrke.

MTB i cestovna svjetska prvakinja napravile su odlučujući potez oko tećoj/četvrtini staze (koja je duga 90km od Hermanusa do Oak Valley Estatea u Elginu), ali njihov ranije plan je bio da ne napadnu svoje najbliže suparnike, Kross-Spur Racing duo Ariane Lüthi i Maja Wloszczowska.
 


"Jučer (ponedjeljak) bile smo poprilično slomljene kad smo prešle ciljnu crtu, tako da smo danas zapravo željeli pokušati uštedjeti energiju koliko god smo mogle", rekla je peterostruka XCM Svjetska prvakinja Langvad nakon što se oporavila poslije etapeo. "U početku smo samo željele voziti iza i držati se Lüthi i Wloszczowske, ali na posljednjem velikom usponu mogle smo osjetiti da im snaga pada i tako smo malo podigli tempo i dobili na vremenu. Uspon je na kraju etape, tako da je potrebno da nešto ostane u spremniku i nakon uspona za sprint dana".

Na kraju etape Langvad i Van der Breggen napravile su prazninu od dvije minute, što ih je dovelo do gotovo osam minuta prednosti pred 3.etapu od 107 km. Etapa koja dolazi u Srijedu ima glasoviti uspon Groenlandberg, a poznat je i njegov podmukli spust.

Summit Fin Južnoafrički par Candice Lill i njen njemački partner Adelheida Moratha prešle je su ciljnu liniju na trećem mjestu i sada su na 18-oj minuti u Ukupnom poretku.

Unatoč tome što su izgradile veliku prednost prije nego što su uopće i stigle do polovice osmodnevnog događaja, Langvad odbija biti uvučen u bilo kakav razgovor o svih osam pobjeda u osam etapa.

"Ništa u vezi ove utrke nije sigurno dok ne prijeđete ciljnu liniju – ali zasad je dobro", bila je suzdržana u izjavama.
 


REZULTATI 2.etapa Absa Cape Epic 2019. – Žene

1. Investec-songo-Specialized 50-1 Annika Langvad (Danska) 50-2 Anna van der Breggen (Nizozemska) 04:18.01,2
2. Kross-Spur Racing 53-1 Ariane Lüthi (Švicarska) 53-2 Maja Wloszczowska (Poljska) 04:20.09,2 +2.08,0
3. Summit Fin 54-1 Candice Lill (Južna Afrika) 54-2 Adelheid Morath (Njemačka) 04:27.55,6 +9.54,4

Foto: Dwayne Senior / Greg Beadle / Justin Coomber / Shaun Roy / Xavier Briel / NickMuzik / SC / Absa Cape Epic
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More