Hercegovina je domaćin Balkanskog prvenstva u 2024.

Organizatori Blidinje BIKE Festivala s ponosom najavljuju kako će se u sklopu izdanja za 2024 godinu održati i Balkansko prvenstvo, tako da će Park prirode Blidinje i Bosna i Hercegovina dočekati sportaše i timove iz više od 12 zemalja . Ovaj trodnevni događaj održat će se u Parku prirode Blidinje, a Balkansko prvenstvo zakazano je za nedjelju, 21. srpnja.

Životopisne staze, netaknuta priroda, autentični i pravi hercegovački okusi začinjeni malo adrenalina, sve to i još puno više donosi Blidinje BIKE Festival u 2024 godini, a organizatori predstavljaju nekoliko novosti na događaju. Međutim glavna vijest je organizacija Balkanskog prvenstva u sklopu “XCM Herzegovina” maraton utrke.

Blidinje BIKE Festival

Blidinje BIKE Festival – glasi za najveći i najljepši biciklistički festival u Bosni i Hercegovini, koji iz godine u godinu zaprima sve veći značaj, a sada nakon svog petog izdanja organizatori odlaze korak dalje u prezentaciji biciklizma kao sporta i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine. Već ranije počele su kružiti glasine kako organizatori žele napraviti iskorak sa organizacijom i predstaviti Park prirode Blidinje široj publici. Sada, u svojem šestom izdanju Hercegovina će ugostiti sportaše i timove iz više od 12 zemalja,  a uporedo sa ovom viješću organizatori najavljuju još puno toga: formiranje utrke za sve one na električnim biciklima, vođene ture u tjednu prije početka događaja, bike ture sa degustacijom tradicionalne hercegovačke hrane i vina, demo i test vožnje, izložbe bicikala, sajmovi proizvoda i još bogatiji zabavni program.

Upravo jučer smo dobili ovu izvrsnu vijest od gdina. Emina Muftuoglu, predsjednika Balkanske federacije kako je na sastanku Upravnog odbora odlučeno da se organizacija Balkanskog prvenstva u MTB Maratonu dodjeli Bosni i Hercegovini. Jako smo sretni zbog toga, naravno jer Blidinje BIKE Festival je priznat i poznat događaj u našoj državi, a sada ovo priznanje prelazi granice na više od 12 zemalja. Možda ću zvučati pretenciozno, ali ovo je samo još jedna stepenica u organizaciji ovog događaja, naši ciljevi su puno veći“, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Događaj je ponovo zakazan za treći tjedan u sedmom mjesecu, točnije od 19. do 21. svibnja u Parku prirode Blidinje, glavnoj lokaciji dobre hrane i dobrog života, koji se nalazi u samom srcu Hercegovine. Park prirode Blidinje jedno je od najspektakularnijih područja u Hercegovini, pokazuje veliku prirodnu i povijesnu ljepotu i staze pogodne za brdske bicikliste svih sposobnosti. Područje bogato poviješću, kulturom i dugom tradicijom dobre hrane. Blidinje BIKE Festival se smatra najvećim biciklističkim festivalom u Bosni i Hercegovini.

Našu utrku “XCM Herzegovina” koja se održava u sklopu Blidinje BIKE Festivala smo prijavili i u UCI kalendar (UCI – Međunarodna biciklistička federacija broji 199 zemalja članica), tako da i od UCI očekujemo potvrdu kako će se ovaj događaj naći i u njihovom kalendaru. Veliki problem nam predstavljaju ograničeni smještajni kapaciteti na Blidinju, ali taj problem riješavamo sa udrugom “Visit Blidinje” koja je u 2024 godini preuzela veće organizacijske obaveze i postala vodećim partnerom ovog događaja“, dodao je Zorić.

Za sada organizatori ističu kako planiraju događaj održati kroz tri dana:

  • Petak je planiran za doček i prijave sportaša, vođene ture na Blidinju, prezentacijske radionice sa sponzorima i pokroviteljima i edukativnim radionicama za najmlađe.
  • Subota je ponovno zakazana za rekreativnu biciklijadu Stazom Ajduka koja će sudionike osim obilaska prirodnih ljepota Blidinja odvesti i na degustacije domaćih jela i pića u poznatim Blidinjskim restoranima. Također, za subotu je planirana i prezentacija timova/zemalja koje će sudjelovati na Balkanskom prvenstvu, a organizatori najavljuju još dešavanja koje u ovom trennutku ne žele otkrivati.
  • Nedelja je zakazana za profesionalne bicikliste koji će svoje snage okušati na MTB Maraton događajima “UCI C1 XCM Herzegovina” i “XCM Balkansko prvenstvo”.

Jedno je sigurno, Blidinje BIKE Festival u 2024 godini donosi jedinstveno biciklističko iskustvo koje se održava se u srcu Hercegovine i donosi nezaboravna tri dana koja će Bosnu i Hercegovinu predstaviti više od 12 zemalja Balkana. Mnogi poznati biciklisti već najavljuju svoj dolazak, tako da ćemo imati pravu biciklističku elitu koja će voziti ovu utrku, a za sva ostale koji se smatraju nespremno za veća postignuća, mmožemo kazati kako je događaj najavljen na vrijeme i još uvijek imate dovoljno vremena da se spremite!

A kao dodatnu motivaciju donosimo video koji najbolje prezentira kako je organizacija ovog događaja izgledala u 2023 godini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More