FRANCISCANA: Guča gora, Fojnica i Kreševo uvezani u novu cikloturističku rutu

DCIM100GOPROGOPR2146.JPG

Tražite malo kulture na vašem sljedećem biciklističkom putovanju, ali želite se i zabaviti? Franciscana je vjerujemo pravi odgovor. Ova ruta pružit će vam okus nekih od poznatih Europskih hodočasničkih ruta, a u cijeloj svojoj dužini preko 1.000 km, imat ćete priliku otkriti neke od najimpresivnijih religijskih građevina Bosni i Hercegovini, a ova ruta od danas uključujuje i veličanstvene samostane i muzeje Guča gora, Fojnica i Kreševo. Povezujući Franjevačke samostane i muzeje, proći ćete kroz mnoga uzbudljiva mjesta, poznate gradove, neka od najljepših sela, prirodnih i kulturnih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Franciscana

Ako pak govorimo o bicikliranju, od gustih šuma i zelenih gora sjeverne Bosne do inspirativnih pejzaža kamenite Hercegovine, vidjet ćete najbolje što Franciskana ima za ponuditi na ovoj prekrasnoj biciklističkoj ruti. Od izvanrednih pogleda do slikovitih kaldrmisanih ulica, bučnih ulica do mirnih šuma, vaša vožnja urezati će se kao trajna uspomena, baš kao i svim sljedećim generacijama hodočasnika/biciklista poslije vas.

Franciscana
DCIM100GOPROGOPR2809.JPG

Udruga “HerzegovinaBike” u sklopu svojih projektnih aktivnosti organizirala je biciklističku vožnju “Franciscana”, koja je startala u četvrtak 31. kolovoza 2023. godine u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu. Biciklisti su kroz 4 dana prešli više od 400 km, te tako obišli tri nova Franjevačka samostana i muzeja kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekt Franciscana. I uspijeli su!

Franciscana

Njih desetak su kroz četiri dana posjetili franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini, a svojom biciklističkom vožnjom mapirali su i obišli samostane Guča gora, Fojnica i Kreševo, kako bi se isti našli na biciklističkoj mapi kao ponuda za sve cikloturiste koji su željni istraživanja prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine.

Franciscana

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana, a koji se svaki na svoj način posebni.

Franciscana
DCIM100GOPROGOPR2670.JPG

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More