Intervju: Dejan Popović, predsjednik Biciklističkog Saveza Crne Gore

Nova era biciklizma u Crnoj Gori! Nekako osjećam želju da upravo sa ovom rečenicom započnem ovaj razgovor sa prvim čovjekom biciklizma u Crnoj Gori, jer dugo vremena bili smo svjedoci loše situacije u kojoj je Crnogorski biciklizam bio posljednjih godina.

Jedno vrijeme smo pratili sva ta dešavanja i pisali o tome, a onda u jednom trenutku kada smo se našli između dvije vatre, junački smo podigli bijelu zastavu i polako se izvukli, promatrali sa strane i nadali se boljim danima. A vjerujemo kako su upravo ti dani i stigli, stoga smo danas ovdje i razgovaramo sa Dejanom Popovićem, predsjednikom Biciklističkog Saveza Crne Gore.

Gdina. Popovića sam prvi put upoznao prošle godine prilikom mog prvog nastupa na utrci "Tour of Montenegro", a moje simpatije dobio je na trećoj etapi utrke. Bio je to, barem meni pakleno vruć dan, vozila se etapa iz Podgorice usponom na Kuči, 32km dok je nagib na nekim mjestima iznosio preko 12%. Bio sam ono baš pri kraju snaga i onda staje vozilo i dodaje mi bocu vode.
Čovjek me spasio! 🙂

BikeMagazin: Prije svega želimo Vam se zahvaliti za odvojeno vrijeme i zamoliti vas da se predstavite našim čitateljima. Tko je Dejan Popović, samozatajni čovjek kojeg ne možemo pronaći na društvenim mrežama?

Dejan: Na početku, želio bih se zahvaliti na pozivu za ovaj razgovor i Vašoj namjeri da čitaocima, svim biciklističkim radnicima i zaljubljenicima u ovaj divni sport u regionu iz prve ruke približimo i objasnimo pravo stanje stvari kada je biciklizam u pitanju.

Dejan Popović je privatno biciklistički entuzijasta, koji čitav život prati ovaj sport, a i rekreativno se bavi biciklizmom.

Profesionalno sam pilot, kapetan na avionu Embraer 195 u nacionalnoj avio kompaniji MontenegroAirlines.
 

BikeMagazin: Kako ste se našli u cijeloj ovoj priči? Kako su crnogorski biciklisti vidjeli spas u Dejanu?

Dejan: Biciklistički sport je u posljednjoj deceniji u Crnoj Gori toliko urušen, doveden na marginu sportskih dešavanja u zemlji, bez takmičenja, takmičara, rezultata. Razloga tome je puno. Nefunkcionalni stari Savez sa puno nepravilnosti u radu -fiktivnim klubovima po principu jedan klub jedan čovjek, nepostojanje stručne baze, rada sa mladima, sistema takmičenja, jednom riječju biciklizam u Crnoj Gori je bio ugašen. Sa druge strane bili smo svjedoci sve većeg broja biciklista na našim ulicama kako sportista, rekreativaca, turista.

I sam okružen ljudima koji vole ovaj sport u svom klubu „Džada“ u Podgorici, uglednim ljudima ostvarenim u životu, a spremnim da pomognu, smatrali smo da moramo nešto uraditi da ne bi došli u situaciju da izgubimo i narednih deset godina.

Okupili smo zdravo biciklističko tkivo u Crnoj Gori, podijelili uloge i tako sam predložen za predsjednika BSCG, a mogao je to biti bilo ko od mojih saradnika.
 

BikeMagazin: Moram priznati nerado se vraćam na tu temu, ali nekako osjećam da mnoge čitatelje zanima tema – Dva Saveza. Pratili smo cijelu priču, u koju se umješalo i Ministarstvo sporta Crne Gore, pa i UCI koji je poslao svoje predstavnike u Crnu Goru. Zanima me kakva je danas situacija u Savezu i kakav je stav UCI-a prema ovoj situaciji?

Dejan: Tačno da je u proteklom periodu bilo dosta kontroverzi i oprečnih informacija iz Crne Gore. Situacija je konačno riješena i moram reći, nikada nije bila bolja, kada je biciklizam u pitanju.

Pobijedila je pravda, pobijedio je sport, riješili smo se, nadam se, za sva vremena navika iz prošlosti da se institucije sporta svojataju i privatizuju. Sport pripada svima koji žele i ovaj savez će stvoriti uslove i omogućiti crnogorskoj mladosti, svim mladićima i djevojkama da se bave biciklizmom da treniraju da se takmiče i da obraduju crnogorsku javnost nekim konkretnim rezultatima.

Ja ću zarad onih čitalaca, koji su pratili situaciju u proteklom periodu, a znam da ih ima puno, u par riječi objasniti šta se tačno dešavalo.

Kao što sam malo prije rekao, okupili su se ljudi oko zajedničke ideje da naprave nešto u biciklističkom sportu u Crnoj Gori, da pomjere stvari sa mrtve tačke.

Jednostavnim uvidom u rad prethodnog Saveza, bolje reći u njihov nerad, otkrili smo, falš dokumentaciju, falsifikovane potpise, fiktivne skupštine,  nepostojeće klubove i niz drugih nepravilnosti i zbog toga  pokrenuli inicijativu kod Ministarstva sporta Crne Gore, koje je veoma brzo reagovalo i izbrisilo stari Savez iz Registra sportskih organizacija Crne Gore. Nakon što su uložili žalbu na pomenuto rješenje, a sve u namjeri da spriječe neminovne  promjene, potrošili smo i naredne dvije godine u postupcima pred Sudom. Upravo, taj period je od strane predstavnika izbrisanog Saveza iskorišćen za širenje raznih neistinitih informacija kojima je pokušano da se dovedu u zabludu  domaća i međunarodna sportska javnost. Sud je konačno stavio tačku na ovo pitanje i odbio žalbu starog Saveza kao neosnovanu. Time su se konačno stvorili uslovi da nesmetano krenemo u realizaciju naše ideje o formiranju zdravog i funkcionalnog biciklističkog saveza.

U međuvremenu u Crnoj Gori je stupio na snagu novi Zakon o sportu u skladu sa kojim smo preregistrovali pet biciklističkih klubova, BK Džada-Podgorica, BK Perun-Nikšić, BK Budva-Budva, MFR Tempo- Bijelo Polje i BK Lovćen-Cetinje, koji su i konstituenti, odnosno osnivači novog BSCG.

U decembru prošle godine Biciklističkom savezu je pristupio i parabiciklistički klub Flash iz Nikšića, a od prije neki dan novi član Saveza je i BK Pljevlja iz Pljevalja, koji je u međuvremenu dobio rješenje Ministarstva sporta Crne Gore.

Ubrzo je uslijedila i živa međunarodna aktivnost. U Crnu Goru je došla delegacija Balkanske biciklističke unije – BCU i Evropske biciklističke unije – EUC, a potom i delegacija UCI-ja, sa kojima smo imali otvorene i veoma konstruktivne razgovore, a epilog njihovih posjeta je suspenzija starog Saveza iz članstva u UCI-ju, koja se desila na Kongresu UCI-ja u septembru  prošle godine u Engleskoj. Mi smo podržani kao novosnovana federacija i dogovoreni su naši dalji koraci na putu ka članstvu u UCI, što će se i desiti na njihovom sljedećem Kongresu u septembru ove godine.
 

BikeMagazin: Volim gledati na 2020 godinu kao na godinu prekretnice za crnogorski biciklizam. Upravo u 2020. sezonu ste ušli ozbiljno, a kad kažem ozbiljno mislim na podršku Države od koje su crnogorski biciklisti dobili 40.000€ za razvoj biciklizma. Što točno planirate raditi u 2020 godini?

Dejan: Dobro ste to primijetili. I ja doživljavam 2020.godinu kao prekretnicu  za crnogorski biciklizam. Puno energije smo potrošlili da bismo došli na ovaj nivo.  Ovo je slobodno mogu reći istorijska godina za biciklistički sport u našoj zemlji. Ne mogu da ne pomenem izuzetno razumijevanje i senzibilitet Ministarstva sporta CG prema ovom sportu i lično gospodina ministra sporta Janovića, koji je valjda zbog toga što je i sam sportisata, shvatio značaj ovog Olimpiskog sporta i dao nam bezrezervnu podršku. Što najbolje govori podatak da smo na upravo završenom konkursu Ministarstva sporta za sufinansiranje sportskih organizacija dobili ta, za naš Savez značajna sredstva. Takođe, moram pomenuti podršku i Crnogorskog Olimpijskog komiteta i gospodina Simonovića, koji je podržao Savez, čime smo zaokružili institucionalnu podršku sa najvažnijih adresa u zemlji kada je sport u pitanju. Donijeli smo precizan plan trošenja sredstava, od organizovanja liga u CG, drumska, MTB, downhill, priprema i nastupi reprezentacije u zemlji i inostranstvu, projekat “Mala škola biciklizma” u školama u Crnoj Gori, nabavka opreme, organizacija stručnih seminara za nedostajuća zanimanja-sudije, treneri, mehaničari i naravno, kao centralni događaj "Tour of Montenegro". Na kraju, kao za nas najvažniju stvar izdvajam i činjenicu da ćemo, po prvi put u CG, stipendirati naše najbolje bicikliste u svim kategorijama.
 

BikeMagazin: Hajde da na sekundu po stranu ostavimo profesionalni biciklizam i pričamo o onoj turističkoj ponudi, odnosno o cikloturizmu. Crna Gora je prelijepa zemlja u što sam se više puta uvjerio kada bih dolazio ovdje i naravno imam namjeru ponovo da budem gost upravo kao cikloturist, da sjednem na bicikl i krenem u višednevni obilazak. Kakav je stav Saveza prema toj grani biciklizma? Planirate li neke projekte po pitanju cikloturizma?

Dejan: Svakako da posebnu pažnju u našem radu poklanjamo cikloturizmu kao rastućem trendu u turizmu uopšte. Upravo ovih dana očekujem razgovor u Ministarstvu turizma Crne Gore na tu temu. U Savezu smo formirali stručni tim koji će se baviti ovom tematikom. Želimo kao Savez da damo svoj doprinos u turističkoj ponudi Crne Gore približavajući nove destinacije tako što bi mapirali i uređivali biciklističke staze pogotovo u ruralnom dijelu Crne Gore. Postavljanje smjerokaza u planiskom dijelu Crne Gore i ranije je bilo dio aktivnosti naših eksperata. Cikloturistima je bitna sigurnost na  putu, označenost rurte, raznolik sadržaj kao i smještajni kapaciteti prilagođeni cikloturistima. To su stvari o kojima ćemo razgovarati sa Državnim sekretarom u Ministarstvu turizma, koji je zadužen za ovu oblast i ponuditi svoje kapacitete.

Država Crna Gora već ima projekat, a mi ćemo se truditi da budemo dio tog projekta.
 

BikeMagazin: Vjerujemo kako ste čuli za biciklističku stazu "Ćiro" koja ide iz Mostara do Dubrovnika i koja privlači jako velik broj turista iz cijelog svijeta. Mnogi ugledni magazini su pisali o stazi koja ide Ćirinom prugom i važnosti tog projekta za turizam u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Imamo informaciju da će upravo u 2020. godini krenuti u realizaciju projekt biciklističkje staze Ćirinom prugom od mjesta Ravno, preko Trebinja, Nikšića do Herceg Novog. To otvara sasvim novu dimenziju cikloturizma u tri zemlje kroz koje prolazi Ćirina pruga/staza. Koliko ste vi upoznati sa ovim projektom?

Dejan: Znam za biciklističku stazu koja ide trasom nekadašnje pruge i koja jednim dijelom prolazi i kroz teritoriju Crne Gore. Svakako smo zainteresovani za realizaciju najavljenog projekta. Trenutno, članovi BK Perun iz Nikšića, predvođeni predsjednicom kluba, Anom Petrović rade na čišćenju i osposobljavanju dijela staze koja prolazi kroz Nikšićku opštinu. Smatram da pomenuta staza svojom atraktivnošću i ambijentalnom posebnošću zavređuje ozbiljniji pristup svih strana koje bi trebale biti dio tog projekta. Mi smo svakako zainteresovani da aktivno učestvujemo i damo svoj doprinos najavljenom projektu.
 

BikeMagazin: Vratimo se u profesionalni svijet, odnosno na trku Tour of Montenegro, koji je zapravo odlična i turistička promocija Crne Gore. Na prvom izdanju ove trke nažalost nismo sudjelovali, na drugom koje se održalo prošle godine smo doista uživali. Dobili smo informaciju kako ćemo i u 2020 godini voziti trku kroz Crnu Goru?

Dejan: Tour of Montenegro je postao prepoznatljiv sportsko-turistički proizvod Crne Gore. Idealna prilika da se kroz sport naša zemlja predstavi kao turistička destinacija, stvorena za bavljenje biciklizmom. Sa zadovoljstvom mogu reći da će se i ove godine voziti Tour of Montenegro i da tu tradiciju nećemo prekidati. Trka je centralni događaj u kalendaru BSCG, iz godine u godinu rastemo, povećavamo kvalitet trke, broj učesnika, nagradni fond. Prijave su već počele da stižu. Za sada imamo prijavljeno nekoliko ekipa iz evropskih država i gotovo sve zemlje regiona. Trka će se održati od 02. do 04.oktobra ove godine.
 

BikeMagazin: Koliko etapa imamo u 2020 godini i tko je sve domaćin utrke? Ostaju li iste etape ili utrka mjenja svoj smijer?

Dejan: I ove godine trka će trajati tri dana. Biće to dvije etape i hronometar. Plan za sada je da otvaranje Trke, prva etapa i hronometar budu u Podgorici, dok ćemo u drugoj etapi posjetiti crnogorsko primorje. Na preciznoj trasi Trke i lokacijama još uvijek radimo, ali ćemo o tim detaljima blagovremeno upoznati sve učesnike.
 

BikeMagazin: Balkansko Prvenstvo. Dobili smo informaciju kako je na kongresu BCU u Skoplju odlučeno da upravo Crna Gora u 2020 godini bude domaćin Balkanskog Prvenstva u cestovnom biciklizmu.

Dejan: Na nedavno održanom Kongresu Balkanske biciklističke unije u Skoplju smo aplicirali i dobili organizaciju Balkanskog prvenstva u drumu za seniore i U23. Biće nam čast da prvi put u Crnoj Gori budemo domaćini jednog takvog događaja i razlog više da naše organizacione i druge kapacitete podignemo na veći nivo. Trku smo planirali u okviru već pomenute trke Tour of Montenegro tako da ćemo ove godine na startu imati više od 100 takmičara, što će složićete se biti izazov sam po sebi. Ali upravo to i želimo da se pokažemo kao dobri domaćini, da pokažemo da biciklizam u Crnoj Gori živi i da domaćoj javnosti omogućimo da uživa u jednom takvom biciklističkom spektaklu.
 

BikeMagazin: Za kraj evo da istaknem kako smo sretni što smo u mogućnosti podijeliti ove lijepe informacije za Crnogorski biciklizam, a potvrde dobivamo iz prve ruke, odnosno prvog čovjeka Biciklističkog Saveza Crne Gore. Svakako Vam želimo sreću i uspijeh u daljnjem radu, a mi Vas svakako pratimo.

Dejan: Bilo je zadovoljstvo. Hvala Vam još jednom. U cilju dobre i uspješne saradnje želim vam svako dobro i vidimo se u Crnoj Gori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More