Razmišljate o kupovini Gravel bicikla? Tu smo da pomognemo

Gravel bicikli su eksplodirali u popularnosti posljednjih godina. Lako je vidjeti zašto, jer gravel bicikli nude obilje svestranosti i priliku za bicikliste koji žele da se udalje od uobičajenih ruta. Gravel bicikl ima mnogo toga za ponuditi svakodnevnom vozaču koji želi miješati svoje vožnje na stroju sposobnom za savladavanje neravnog terena, a opet bez velikog hendikepa na asfaltu.

Dakle, što točno je gravel bicikl i zašto bih trebao kupiti jedan? U ovom članku nastojati ćemo pokriti sva Vaša pitanja.

Brzi odgovor: Što je gravel bicikl?

Na prvu rekli bismo: Gravel bicikl je hibrid između cestovnog i brdskog bicikla, dizajniran za vožnju po različitim terenima. Svestranost Gravel bicikla dolazi do izražaja kroz nekoliko njegovih ključnih značajki:

  • Šira guma: Gravel bicikli obično dolaze sa širim gumama koje omogućuju bolju stabilnost i udobnost na neravnom terenu. Gume također pružaju bolju trakciju na makadamu i šljunku.
  • Robusniji okvir: Okviri gravel bicikla izrađeni su od čvrstih materijala poput aluminija, čelika ili karbona, što omogućuje izdržljivost na različitim vrstama terena.
  • Disk kočnice: Većina gravel bicikla opremljena je disk kočnicama koje osiguravaju pouzdano kočenje u svim uvjetima, što je posebno važno na mokrim i blatnim stazama. No, u posljednje vrijeme ova značajka dolazi i na cestovnim biciklima.
  • Geometrija okvira: Gravel bicikli imaju geometriju okvira koja pruža udobnost tijekom dugih vožnji i omogućuje bolju kontrolu na neravnom terenu.

Makadamske/gravel staze i novi gravel bicikli već su nekoliko godina najpopularnija stvar u biciklizmu, a stvari su se značajno razvile od nastanka ovog žanra. Kada biste nekad privukli začuđene poglede od ciklokros vozača, govoreći “to je samo ciklokros bicikl s većim gumama“, danas postoji tolika raznolikost kod gravel bicikala da bi bilo teško tvrditi da bi većina njih bila pogodna za ciklokros stazu.

Istražit ćemo što je zapravo gravel bicikl u modernom dobu i što vam mogu donijeti ovisno o kojem ste podžanru zainteresirani, kao i odgovoriti na ključno pitanje trebate li ga uistinu. Ako ste odlučili da je gravel bicikl ono što vam treba u životu, svakako posjetite M-Bike Shop našeg partnera za kupovinu najboljih gravel bicikala kako biste bili sigurni da trošite svoj teško zarađeni novac na pravi način.

Zapravo: Što je gravel bicikl?

Svake godine na ovo pitanje postaje sve teže odgovoriti. Žanr gravel bicikala, koji je prethodno bio više-manje ograničen na bicikle s geometrijom i komponentama sličnim cestovnim, ali s većim gumama, proširio se, razgranao i podijelio na bezbroj različitih interpretacija, sve pod kišobranom šest slova. Sada imamo gravel kotače i posebno dizajnirane gravel cipele specifične za ovaj žanr, zajedno s mnoštvom drugih specifičnih komponenti.

Na jednom kraju spektra imate moderne gravel natjecateljski orijentirane bicikle; aerodinamične strojeve na kotačima od 700c, s gumama oko 40 mm, koji ne pružaju mnogo udobnosti ili bilo čega drugog osim apsolutne brzine. Vidjet ćete ih na vodećim mjestima u utrkama. Iako su ntjecateljski, značajno se razlikuju od najboljih ciklokros bicikala i dizajnirani su za sasvim drugu svrhu. Na drugom kraju spektra imate robusne strojeve s širinom guma izraženom u inčima umjesto milimetrima, dizajnirane za kombiniranje s brdskim biciklima na teškom terenu, dok održavaju određeni stupanj učinkovitosti i na glatkijem terenu. Neki brendovi, poput npr. Giant ili Cannondale, imaju prednje vilice sa suspenzijom i fleksibilne zone kako bi ublažili veće udarce s terena. Nećete voziti teške MTB staze na jednom od njih, ali možete ih odvesti na poprilično neravne terene.

Većina gravel bicikala na tržištu nalazi se negdje između ova dva ekstrema, kako bi zadovoljili što širi spektar kupaca, s nekoliko širokih karakteristika koje dijele većina modela. Prvo, oni su neizbježno bicikli s “drop” volanom, čak i na ekstremnom kraju spektra. Postoje verzije s ravnim volanom, ali kako su bicikli uglavnom evoluirali iz cestovne i touring scene, geometrija je obično najbolje postavljena za drop volane, plus dodatni položaji za ruke su korisni na dužim vožnjama.

Također imaju geometriju koja je duža i opuštenija od cestovnog ili ciklokros bicikla i obično imaju više opcija za montažu stvari poput dodatnih boca za vodu i prtljage ako želite spavati negdje u prirodi na pola puta kroz svoje vožnje.

Primjerice, pogledajmo bicikl s oba kraja spektra. Prvo imamo najnoviji Specialized Crux, koji je naveden u kategoriji ‘ciklokros’ brenda, ali cijeli marketing ga naziva gravel biciklom. Lagan je, s geometrijom vrlo sličnom cestovnom i ciklokros biciklu, ali sada je podešen za brzinu na makadamskim cestama, s nižim položajem pogonske osovine od prethodnih modela za stabilnost. Primijetite, nema nosače na vilici i samo jedan dodatni nosač za bocu na donjoj cijevi, te gume od 38mm (iznad UCI ograničenja za ciklokros od 33 mm).

Na drugom kraju imamo nešto poput mog omiljenog gravel bicikla, Specialized Diverge. Ima opciju montaže širokih gumakako bi pomogao na kamenitim stazama po kojim je Hercegovina i poznata, lakši 1x prijenos, nosače za dodatnu bocu na donjoj cijevi, kao i trostruke nosače na vilicama za nosače prtljage. Možete pronaći još grublje primjere na ovom kraju spektra, ali oni počinju zalaziti u područje krutih brdskih bicikala.

Argument svestranosti

Gravel natjecateljski orijentirani bicikl će se apsolutno držati na cesti, osobito na dužim vožnjama, uz pravi izbor guma. Aerodinamični detalji i opcije izrade znače da često postoji vrlo mala razlika između njih i cestovnih osim geometrije, a također će vam otvoriti makadamske staze ako želite pobjeći od prometa i gužve.

Isto tako, bicikli usmjereni na bikepacking i avanture omogućit će vam da nosite velike prtljage preko grubog terena na isti način kao i neki brdski bicikli, ali u aerodinamičnijem položaju, i kada skinete sve torbe, imate bicikl koji će lako juriti niz MTB staze. Možda nisu tako brzi na cesti kao cestovni bicikli ili gravel bicikli koji su natjecateljski orijentirani, ali će vas i dalje odvesti od točke A do točke B. Brzom zamjenom gravel guma možete više-manje transformirati bilo koji gravel bicikl da bolje odgovara vožnji koju radite, bilo s drugačijim gaznim slojem ili širinom.

Štoviše, avanturistički kraj spektra ima značajan preklapanje s touring biciklima. Možda ne biste željeli krenuti na putovanje oko svijeta s jednim, ali za nekoliko tjedana biste ga mogli natovariti i otići na kampiranje, a bicikl će biti zabavniji za vožnju bez tereta nego čak i najbolji touring bicikli.

Trebate li stvarno Gravel bicikl?

Ovo će, do određene mjere, ovisiti o vašoj lokaciji. Ako živite negdje u ruralnom području, s beskrajnim miljama dobro uređenih makadamskih staza, onda je to gotovo neupitno jer je to bicikl posebno dizajniran za vaš lokalni teren. Ako ste strastveni cestovni biciklist koji mrzi čak i vožnju kroz malu lokvu, možda nisu za vas.

Međutim, ako ste znatiželjni i želite istražiti malo izvan utabanih staza, ali ne toliko da biste željeli brdski bicikl, onda su oni izvrsna opcija. Također, zahvaljujući svojoj svestranosti, mogu predstavljati opciju bicikla za sve – za vožnju na posao, vikend vožnje po asfaltu i makadamu, te za touring/bikepacking. Gravel bicikl je idealan za bicikliste koji žele istraživati različite vrste terena bez potrebe za promjenom bicikla. S njim možete lako prelaziti sa asfalta na makadam, pa čak i lagane MTB staze. Ova svestranost čini gravel bicikl savršenim izborom za avanturiste koji žele isprobati nešto novo i izaći izvan uobičajenih ruta. I na kraju krajeva, ne možemo svi imati sreću da imamo prostor za 15 bicikala za svaki specifični teren kojim želimo voziti.

Nema sumnje da trenutno postoji određeni duh vremena oko ovog žanra i lako je biti povučen u njega kada brendovi to toliko snažno promoviraju, pa se pobrinite da, ako ćete uložiti svoj novac u novi bicikl, on stvarno odgovara vašim potrebama. Ako se nećete trkati, trebate li trkaći bicikl? Ako nećete ići na bikepacking, trebate li bikepacking bicikl? Ako mislite da ćete raditi malo od svega, onda je ovo stvarno vrsta bicikla za vas.

Gdje kupiti gravel bicikl?

Ako ste zainteresirani za kupovinu gravel bicikla, posjetite M-Bike Shop trgovinu ili web stranicu gdje možete pronaći širok izbor modela prilagođenih svim razinama iskustva i budžetima. Njihovi stručnjaci su uvijek tu da vam pomognu pri odabiru idealnog bicikla za vaše potrebe.

Zakoračite u svijet gravel biciklizma i otkrijte nove puteve i staze koje čekaju da budu istražene. Gravel bicikl vam pruža slobodu da idete gdje god želite, bilo da se radi o brzoj gradskoj vožnji ili uzbudljivoj off-road avanturi. Ne čekajte, posjetite nas i započnite svoju gravel avanturu danas!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More