Jai Hindley drugi australski pobjednik Grand Toura

Photo: Fabio Ferrari

Jai Hindley (Bora-hansgrohe) postao je tek drugi australski biciklist koji je osvojio Grand Tour – uz Cadela Evansa – nakon što je odnio pobjedu na Giro d’Italia 2022. u Veroni.

Nadmašivši velikane poput Phila Andersona i Richieja Portea, Hindley je okrunjen za kralja talijanskog Grand Toura dvije godine nakon što je izgubio rozu majicu na posljednjoj TT etapi od Tao Geoghegana Harta (Ineos Grenadiers).

U taj TT su ušli izjednačeno, ali s Hindleyjem u rozoj majici, prije nego što ga je njegov britanski protivnik pobijedio za 39 sekundi i tako ga pomjerio na 2. mjesto u konačnom poretku.

Zanimljivo je da je Hindley imao dugu vožnju bez pobjede od tog Gira 2020. – kada je ostvario svoju prvu etapnu pobjedu na Grand Toura na etapi 18. Njegova prva pobjeda od te utrke 2020. bila je na vrhu Blockhausa prije manje od dva tjedna.

Razlike između Hindleyja, Carapaza (INEOS) i Mikela Lande (Bahrein Victorious) na ovom Giru bile su toliko male da je bilo nemoguće prognozirazi ishod finalnog GC-a. Ali na Passo Fedaii u subotu, posljednjem usponu utrke, Hindley je otišao od svojih suparnika, napravivši im značajnu prednost.

To je značilo da je ušao u današnji 17,4 km TT s 1:25 ispred Carapaza i 1:51 ispred Lande, na 3. poziciji; te kako je potrebna nevjerojatna greška ili totalni raspad Hindleya da izgubi ovu prednsot.

Na kraju, danas je etapnu pobjedu odnio Matteo Sobrero (BikeExchange-Jayco); talijanski TT prvak pobijedio je Thymena Arensmana (Team DSM) za 23 sekunde, s Mathieuom van der Poelom (Alpecin-Fenix) na 3. mjestu sa 40 sekundi.

Od tri najbolja GC muškarca, Carapaz je izvukao najbolju vožnju. Ekvadorski TT prvak zauzeo je 10. mjesto tog dana, oko 1:24 manje.

Hindley je bio 15. izgubivši samo sedam sekundi od Carapaza. Sve te sekunde izgubio je Hindley zbog mnogo opreznijeg pristupa u zavojima i po kaldrmi jer je znao da je utrku dobio i, za razliku od Carapaza, nije imao potrebu riskirati.

Landa je imao loš TT, španjolski je vozač završio na 76. mjestu koje sugerira da nikada neće osvojiti Grand Tour. Izgubio je 3:04 od pobjednika i više od minute od Hindleyja i Carapaza. To je značilo da je u finalnom ukupnom poretku Hindley imao 1:18 ispred Carapaza, dok je Landa bio 3. na 3:24.

Vincenzo Nibali, koji vozi svoj posljednji Giro nakon što odlazi u mirovinu krajem ove godine, zauzeo je ukupno 4. mjesto. Nibali (Astana Qazaqstan) je imao zaostatak od 9:02 i očito je bilo da je trojac debelo ispred konkurencije.

Bodove je osvojio Arnaud Démare (Groupama-FDJ) – sa 254 boda u odnosu na najbližeg rivala Fernanda Gaviriju 136; vozač UAE Team Emiratesa nije uspio osvojiti etapu dok je Démare osvojio tri.

Dvoetapni pobjednik Koen Bouwman (Jumbo-Visma) osvojio je brdsku klasifikaciju, dok je bivši maglia rosa Juan Pedro López (Trek-Segafredo) osvojio najbolju klasifikaciju mladih vozača, a Bahrain Victorious bio je najbolji tim.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More