Donosimo 5 savjeta za kupnju brdskog bicikla

Izvor fotografije: Freepik
Izvor fotografije: Freepik

Mountain bike ili brdski bicikl namijenjen je robusnoj vožnji po terenu punom neravnina i prepreka poput makadama i šuma.

Nisu svi MTB bicikli isti, zato nastavite čitati i saznajte kako teren kojim vozite, vaš stil vožnje kao i osnovne sastavnice bicikla utječu na odabir najboljeg brdskog bicikla.

1. Istražite koja vas vrsta brdskog biciklizma najviše zanima

Koji brdski bicikl odabrati najprije ovisi o tome gdje ga i kako namjeravate voziti.
 


Brdski biciklizam dijelimo u četiri osnovne kategorije:

  • trail
  • cross country (XC)
  • downhill (DH)
  • all mountain.

Trail biciklizam svojevrstan je uvod u brdski biciklizam i njegove izazovnije discipline. Uključuje vožnju makadamom, laganim šumskim stazama i drugim površinama koje ne traže veliko tehničko znanje o vožnji.

Cross country među najpopularnijim je disciplinama brdskog biciklizma. Obuhvaća vožnju po različitim terenima, a umjesto postizanja velike brzine, naglasak je na izdržljivosti i dobrim vještinama upravljanja biciklom. Bicikli su za ovaj stil vožnje lagani i imaju velike kotače.

Downhill obuhvaća spuštanje niz stazu velikom brzinom, a s obzirom na to da vozač pritom stoji uspravno, vožnja predstavlja veliki fizički izazov. Bicikli za ovu vrstu vožnje osmišljeni su primarno za vožnju nizbrdo, stoga na početak staze trebate doći drugim oblikom prijevoza poput automobila ili žičare.

All mountain kombinacija je cross country i downhill discipline, a podrazumijeva vožnju po prirodnom terenu punom prepreka, bilo uzbrdo ili nizbrdo. Bicikli za all mountain vožnju obično imaju manje kotače i amortizere s većim hodom.

2. Odaberite bicikl odgovarajuće veličine

Kada vozite bicikl odgovarajuće veličine, vožnja je udobnija i sigurnija te imate bolju kontrolu nad biciklom. Prevelik ili premali bicikl izaziva bol u leđima i otežava pedaliranje.

Iako većina bicikala dolazi u S, M i L veličinama, svaki ih proizvođač drugačije interpretira. Zato se u odluci koji bicikl kupiti vodite veličinom okvira bicikla te svojom visinom. Veličina okvira mjera je od sredine pogona do ulaska cijevi sjedala u okvir.

Primjerice, muškarcu visine između 178 cm i 185 cm najbolje će odgovarati brdski bicikl čija veličina okvira iznosi između 19 i 20 inča. Ipak, ove se mjere mogu razlikovati ovisno o proizvođaču bicikla pa prije kupovine bicikl obavezno isprobajte.

Nađete li se između veličina bicikla, odaberite manji ili veći bicikl ovisno o svojem stilu vožnje i proporcijama tijela. Primjerice, biciklistima koji vole bržu vožnju te osobama s dužim rukama odgovarat će bicikl s dužim međuosovinskim razmakom.
 


3. Obratite pozornost na amortizere 

Amortizeri ili suspenzije među najvažnijim su dijelovima MTB bicikla. Izbor se svodi na tzv. hardtail i full suspension modele brdskih bicikala.

Većina MTB bicikala su hardtail. To znači da se amortizeri nalaze na prednjoj strani bicikla zbog čega su ovakvi modeli lakši, postižu veću brzinu na usponima i jednostavnije ih je održavati.

Zanima li vas vožnja na manje zahtjevnim terenima, a posebice ako ste početnik u brdskom biciklizmu, hardtail MTB bicikl ispravan je odabir.

Full suspension odnosi se na amortizere na prednjoj i stražnjoj strani bicikla, zbog čega su takvi modeli namijenjeni prvenstveno hardcore adrenalinskim vožnjama. Svestrani su, postižu odlične brzine na zahtjevnim stazama s puno prepreka te su stabilniji na neravninama i pri spuštanju.

4. Obratite pozornost na veličinu kotača 

Veličina kotača ovisi o tome na kakvim ćete terenima voziti brdski bicikl, odnosno koliko je biciklom jednostavno upravljati. Izbor se u pravilu svodi na kotače od 29 inča i 27,5 inča.

Veliki kotači od 29 inča čine vožnju po grubom terenu udobnijom, odnosno vozač slabije osjeti manje nepravilnosti i udubine na stazi kojom vozi. Vozite li po blatnom terenu, odaberite ove kotače jer njihove šire gume lakše prolaze kroz blato.

Međutim, bicikl s velikim kotačima je težak te je njime teže manevrirati, pogotovo na uskim i zavojitim stazama. Zbog toga je kao alternativa uveden kotač od 27,5 inča.

Manji kotači pružaju dinamičnu vožnju jer se njima lakše i brže mijenja smjer vožnje. Jednostavnost upravljanja manjim kotačima posebno osjete manji vozači.

Ipak, ovi su kotači puno osjetljiviji na neravnine pa vožnja po neravnim i kamenitim stazama predstavlja izazov.

5. Razmislite o kupovini električnog bicikla 

Električni bicikli nepravedno su na lošem glasu u zajednici brdskih biciklista koja smatra kako se vozači e-bicikala previše oslanjaju na motor bicikla umjesto na vlastitu snagu i vještinu.

Ipak, električni brdski bicikli omogućuju istraživanje prirode i brdskih biciklističkih staza osobama kojima vožnja običnog bicikla predstavlja prevelik fizički izazov. Također olakšavaju istraživanje većeg terena u kraćem razdoblju i izuzetno su korisni početnicima koji tek počinju savladavati vještine brdskog biciklizma.

Za kraj 

Brdski biciklizam atraktivan je spoj zabavne fizičke aktivnosti i uživanja u prirodi, a različite discipline unutar brdskog biciklizma omogućuju svakome uživanje u ovom sportu neovisno o fizičkoj spremi i iskustvu.

Uz kvalitetan brdski bicikl te malo strpljenja i želje za učenjem s vremenom ćete se moći uhvatiti u koštac i sa zahtjevnim stazama – baš poput Kiliana Brona.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More