Vitamin D3

Počinjemo se debljati, dobijati celulit, koža postaje starija…sve ono što ne želimo. Tko želi da spriječi gore navedeno, u kolumni Marija Kojića donosimo neke savjete. Stoga, pažljivo pročitajte tekst. 😉

Poznato nam je da se vitamin D stvara prilikom sunčanja i izlaganja suncu, ali šta se događa kada se čovjek ne izlaže suncu i kada nema sunčevih zraka u dodiru na kožu?

Ljudsko tijelo je heliotrope, a to znači da su nam potrebni fotoni sunca i da možemo primati sunčevu energiju. Ljudsko tijelo prilikom izlaganja suncu i izlaganja UV zrakama stvara od ljudskog holeserola do 20000IU jedinica vitamina D3 i to samo u roku od 30min izlaganja sunčanim UV zrakama.

Da malo pojasnimo, Vitamin D3 nije vitamin nego je hormon koji ima mogućnost da aktivira preko 1000 gena u našem tijelu. Tako kada naše tijelo nema dovoljno vitamina D jednostavno ne može obnavljati sve te poremećaje u našem tijelu nego ih samo skriva  (neke životinje koje nemaju tu mogućnost obnavljanja preko zime idu u zimski san, zato da ne oštećuju svoje tijelo).

Ako se čovjek ne izlaže suncu može koristiti dodatak vitamina D3 u ishrani da bi poboljšao svoje fizičke i mentalne funkcije. Ukoliko vam je ovo gore sve već poznato i posjetili ste obližnju ljekarnu, mogli ste svjedočiti da se u našim ljekarnama ne može kupiti više od 400IU jedinica vitamina D3, a gore smo već naveli da prilikom izlaganja suncu tijelo stvara do 20.000IU jedinica D3, tako da uzimanje od 400IU nema nikakve svrhe jer je to minimalna količina. Službena medicina kaže kako se ne smije uzimati više od 400IU vitamina D3 jer može postati toksičan. A opet s druge strane, službena medicina je danas toliko napredovala da nemamo zdravog čovjeka! Čovjek može uzimati i do 1.000.000IU vitamina D3 da nema nikakvih problema. Kao što sam rekao to je hormon koji aktivira preko 1.000 gena u našem tijelu i na taj način može vršiti obnovu kompletnog tijela.

Da pobližimo, napisati ćemo neke primjere kako ljudsko tijelo može fukcionirati dosta bolje i ljepše, ujedno gubiti naslage masnog tkiva i dobiti na mišićnoj masi što je vjerujemo većini sportaša u cilju. Ako je koža blijeda, ako se na nekim dijelovina nalazi celuilit, akne i ostali poremećaji to je obično znak da je tijelo u deficitu sa vitaminom D, tako isto znakovi boli u kostima i zglobovima koji se opet većinom javljaju preko zime, što često u neznanju prepisujemo hladnoći, no istina je da to nije od hladnoće nego od manjka vitamina D3 jer tijelo nije izloženo suncu prilikom zime.

Ono što najviše sportaše, a vjerujemo i većinu ljudskog roda zanima je gubitak sala i dobivanje na mišićnoj masi. Inzulin i proizvodnja inzulina zavisi od količine vitamina D u tijelu, tako ako imamo bolju proizvodnju inzulina i osjetljivost na njega, isto tako i ćelije imaju bolju osjetljivost jer vitamin D je hormon koji DNK molekulama svih ćelija prenosi informacije i on to radi tako što se prihvata na vrlo sitne receptore na genima u DNK. Slaba mišićna kontrakcija dovodi do manjeg mišićnog rasta, pogotovo mišića koji često rade, što je opet uzrokom manjka vitamina D3 jer bez njega mišići ne mogu funkcionirati normalno: “Vitamin D odgovoran je za apsorpciju kalija i fosfora u mišiće, čime se pojačava mišićna kontrakcija. Tako isto vitamin D3 služi za bolju apsorbciju minerala i aminokiselina u mišiće od kojih imamo kvalitetniju izradu mišićnog tkiva. Uzimanjem vitamina D3 u dnevnoj količini od 10.000IU jedinica možete pobojšati svoj izgled i što je još važnije, svoje fizičko, kao i mentalno zdravlje. Također, bitno je napomenuti da se uzimanjem vitamina K2 zajedno sa vitaminom D, poboljšava usvajanje vitamin D3 u organizmu.

Depresija: Po riječima Kojića, klijenti kojima je preporučio uzimanje Vitamina D uveliko riješavaju problem sa depresijom.
S nedostatkom vitamina D čovjek je više depresivan i njegov organizam ne funkcionira normalno. Ljudi koji pate od depresije obično su kućni tipovi, koji malo izlaze, ne bave se sportom i ne hrane se dobro, što svakako može dovesti do manjka ovog vitamina. Uzimanjem Vitamina D u količinama od 20.000IU+ riješava se ovaj problem jer je jedna od njegovih funkcija povećavanje nivoa serotonina u mozgu, po srodnom principu po kojemu djeluju i antidepresivi.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More