Mladi vozači na koje treba obratiti pozornost u 2020. sezoni

BikeMagazin je istražio mlade nade, odnosno neke od mladih vozača koji će sigurno zasjati u nadolazećim godinama i pred kojim je velika karijera u svijetu profesionalnog biciklizma.

Donosimo 20 imena na koje treba obratiti pozornost u  2020. godini.
 


MATEJ MOHORIČ

Godine: 24
Nacionalnost: Slovenija
Tim/Ekipa: Bahrain Merida

Ok, slažemo se Mohorič je već stasao u Elitnog vozača sa svoje 24 godine, no ne možemo da ga ne spomenemo zbog svih onih glasnica koje smo poderali navijajući za njega. Ovaj mladi Slovenac rođen u Kranju, zaslužuje da bude spomenut nakon brojnih uspjeha u svojoj karijeri. Matej je prošlogodišnji Slovenski Nacionalni Prvak, a već pet godina vozi među Profesionalnim ekipama, zapravo od svoje 19-te godine. Posljednjih godina zasigurno jedan od naperspektivnijih talenata ispod 23 godine, a mi ga pamtimo po onom "ludom" spustu na "GP Lorciano" gdje je izvojevao solo pobjedu.
2019 godinu će zasigurno pamtiti po svom prvom nastupu na velikom "Tour de France" (17.mjesto među mladim vozačima), što je vjerojatno utjecalo na to da se ove godine odrekne nastupa na "Giro d'Italia". Od velikih etapnih World Tour utrka na kojim je nastupio u tekućoj godini tu su Tirreno-Adriatico gdje je završio kao trećeplasirani među mladim vozačima, te 17 u ukupnom poretku. Zatim je tu "Tour de Suisse" i  "Tour de Pologne" gdje je osvojio 7.etapu i zauzeo 3.mjesto u brdskim klasifikacijama, te 4.mjesto na bodovima. Osim etapnih, tu je jako mnogo i jednodnevnih WT utrka, a najbolji rezultat je 5.mjesto na "Milano – SanRemo". Na domaćoj "CRO Race" smo ga vidjeli uključenog u pad na 2.etapi u Zadru, te je zbog povrede odustao od utrke. U 2018. Mohorič je pobjedio na sedam utrka, uključujući dvije ukupne klasifikacije na "Binck Bank Tour" i "Deutschland Tour" te etapu na "Giro de’Italia".  Impresivni rezultati mladog Mohoriča nagrađeni su profesionalnim ugovorom u Bahrain Merida sve do 2021 godine.

TADEJ POGAČAR

Godine: 21
Nacionalnost: Slovenija
Tim/Ekipa: UAE Team Emirates

Primož Roglič, Luka Mezgec, Simon Špilak, Janez Brajkovič, Grega Bole, Jan Polanc, Matej Mohorič, – pored naizgled beskrajne eskadrile Slovenskih talenata dolazi Tadej Pogačar (Komenda/Slovenija) koji je ove godine dominirao na gotovo svim etapnim WT utrkama među mladim vozačima. Nešto lošiji rezultat je imao početkom godine na "Santos Tour Down Under" gdje je završio na 4.mjestu među mladim vozačima, a zatim slijede uspjesi i prva postolja na "Itzulia Basque Country", "Amgen Tour of California" i "Vuelta Espana". Također, bitno se osvrnuti na "Amgen Tour of California" je zasjao na 6.etapi, te na kraju osvojio ovu utrku pobjedo u ukupnoj klasifikaciji. Na "Vuelta Espana" je pobjedio na tri etape te smo ga gledali u onom velikom bijegu na 20.etapi što će se vjerovatno još dugo vremena pamtiti. Na kraju njegovi napori su nagrađeni i Pogačar je završio na 3.mjestu u ukupnom poretku, te 1.mjesto među mladim vozačima, što je zapravo i bio njegov cilj. U 2019. godini Pogačar je Nacionalni Prvak u kronometru, dok je na cestovnoj utrci završio na 7. mjestu. Na domaćoj utrci "Tour of Slovenia" završio je na 1.mjestu među mladim vozačima. Tim UAE Emirates već je s njim potpisao četverogodišnji  ugovor koji počinje 2019 godine i vjerovatno ćemo ga do 2023 gledati u bojama ovog tima.
 


 Tadej Pogačar 


JAKA PRIMOŽIĆ

Godine: 20
Nacionalnost: Slovenija
Tim/Ekipa: KK Kranj

Ovaj mladi 20 godišnji vozač rođen u Škofja Loka (Slovenija), trenutno član ekipe KK Kranj i sigurno ide stopama svojih velikih Slovenskih kolega. Njegova specijalnost su pobjede u ukupnim klasifikacijama i iako još nema potpisan ugovor sa Profesionalnom ekipom, a samim time ni nastup na WT utrkama, pred njim je sigurno velika budućnost. Njegov najveći uspijeh u 2019 godini je onaj na "Oberösterreichrundfahrt (UCI 2.2)" gdje je završio kao pobjednik među mladim vozačima, a osobno ga pamtimo sa "Tour of Montenegro" gdje je završio kao pobjednik na brdskom kronometru koji se održavao prvog dana. Na domaćim utrkama najbolji rezultat je 5.mjesto na "GP Slovenian Istria", "GP Adria Mobil"  i "GP Kranj". Već dvije godine nastupa na U23 Svjetskom Prvenstvu, a najbolji rezultat mu je 7.mjesto u timskom kronometru gdje je vozio uz ranije spomenutog Tadeja Pogačara. U 2018 godini najbolji rezultat je 4.mjesto na "GP Laguna Porec". Vjerujemo kako ćemo još za njega čuti u sezonama koje se pred nama.
 


 Fotografija Facebook profil Jaka Primožić 


CARLO JURIŠEVIĆ

Godine: 18
Nacionalnost: Hrvatska
Tim/Ekipa: KD Rog

Selimo se do Hrvatske, točnije na njen jug Grad Rijeka odakle nam dolazi mladi Carlo Jurišević, inače najbolje rangirani vozač na UCI ljestvici mladih hrvatskih vozača. Carlo je mladi 18-godišnji cestovni biciklista koji je tek krenuo probijati svoj put ka profesionalnom svijetu. Trenutno vozi za KD Rog (Slovenija), a većinom se natječe na jednodnevnim utrkama. Od značajnijih rezultata u ovoj godini izdvojili bi smo pobjedu na Nacionalnom Prvenstvu u cestovoj utrci, te drugo mjesto na NP u kronometru, dok je u 2018. godini bio Prvak u obje discipline. Također, tu je i 1.mjesto u brdskoj klasifikaciji na utrci "Trofej Milan Panić" i četvrto mjesto u ukupnom plasmanu na istoj utrci. Već dvije godine se natječe na Svjetskom Prvenstvu za juniore, no kao mlad vozač još uvijek nema značajnijih rezultata na Europskim utrkama.

VIKTOR POTOČKI

Godine: 20
Nacionalnost: Hrvatska
Tim/Ekipa: Ljubljana Gusto Santic

Sljedeći na ljestvici je Viktor Potočki, mladi 20-godišnjak porijeklom iz Donje Stubice (Hrvatska) trenutno vozi za Slovenski tim Ljubljana Gusto Santic i možemo reći sigurno juri naprijed ka profesionalnim vodama. Već četiri godine vozi ozbiljnije utrke, a specijalnost su mu jednodnevne utrke. Također, već četiri godine se nalazi na postoljima kad su u pitanju Nacionalna Prvenstva, a od značajnijeg rezultata u 2019 godini izdvojili bi smo 6.mjesto u klasifikaciji mladih vozača na Austrijskoj utrci " Oberösterreichrundfahrt (UCI 2.2)", te 8.mjesto na utrci "GP Kranj", Slovenija. U 2018 godini je zablistao na utrci "Kroz Srbiju" kada je završio kao prvi među mladim vozačima, te na šestom mjestu u ukupnim klasifikacijama. Ono što je vidljivo jeste da mu je kalendar iz godine u godinu popunjeniji, tako je u 2019 godini napravio 5.521 km u 43 dana natjecanja.
 


 Fotografija Facebook profil Viktor Potočki 


FRAN MIHOLJEVIĆ

Godine: 17
Nacionalnost: Hrvatska
Tim/Ekipa: Adria Mobil Cycling Team

Mladi 17-godišnjak porijeklom iz Rijeke zablistao je već prošle godine kada je zajedno sa Carlom otišao za Soveniju, gdje je potpisao ugovor za Slovenski tim Adria, inače tim za kojim žude mnogi mladi vozači. Frana smo primjetili još prošle godine kada je kao kadet izvojevao dvije pobjede i to na “Gran Premio Piemme, Memorial Giuseppe Pizzolato” u Italiji, a odmah zatim  i na utrci “Memorijal Stjepana Grgca” koja je bodovana kao Kup Hrvatske. Nakon toga idu nastupi na ozbiljnijim utrkama u dresu Adria tima, a od značajnijih rezultata u 2019 godini izdvajamo "Žuti" i "Bijeli" dres na etapnoj utrci "Trofej Milan Panić", kao i naslov Nacionalnog Prvaka u Kronometru, te viceprvaka na cestovnoj utrci.
 


FILIP KVASINA

Godine: 21
Nacionalnost: Hrvatska
Tim/Ekipa: KK Kranj

Najmlađi među braćom Kvasina, 21-godišnji Filip izrastao je u pravog mladića i postaje oličje pravog profesionalnog bicikliste. Ranije bi nas prezime Kvasina obično asociralo na stariju braću, Matiju ili Danijela, no danas je slika potpuno drugačija. Nedavno smo ga pratili na svijetu virtualnih utrka kada je na "Zwift Academy" dospio sve do polufinala i plasirao se među najboljih 10 vozača. Biciklizmom se počinje baviti 2012 godine, a u 2016 kao junior potpisuje za KK Kranj gdje se zadržao sve do sada. Za očekivati je da će i najmlađi Kvasina u skorije vrijeme potpisati neki profesionalni ugovor, te da ćemo ga gledati na velikim utrkama.
 


 Fotografija Facebook profil Filip Kvasina 


ANTONIO BARAĆ

Godine: 22
Nacionalnost: Bosna i Hercegovina\Hrvatska
Tim/Ekipa: Meridiana Kamen Team

Jedno od poznatijih lica sa kojim smo proveli neke od lijepih trenutaka na biciklu, Antonio Barać, danas je 22-godišnjak koji je u 2019. godini vozio za ekipu Meridiana Kamen. Iako smo se nadali da ćemo ga gledati na "CRO Race" utrci, to se nije dogodilo, tako da je Antonio već uveliko krenuo u pripreme za iduću sezonu. Ranije smo ga pratili UCI WCC školi bicklizma, gdje se od mladića koji je otišao iz Bosne i Heregovine razvio u pravog biciklistu. Rođen u Livnu, svoju karijeru je započeo u istomenom klubu "BK Livno", da bi kasnije prešao u Hrvatsku odakle se pokušava plasirati dalje u neki od jačih kontinentalnih timova. Najznačajniji rezultat u 2019 sezoni je 2. mjesto među mlađim vozačima na utrci " Tour of Albania (UCI 2.2)", te 6.mjesto u ukupnom poretku na istoj utrci. Nadamo se da ćemo ga u skorije vrijeme gledati na malim ekranima i velikim utrkama.
 


 Fotografija Facebook profil Antonio Barać 


BRUNO PAŠKALIN

Godine: 17
Nacionalnost: Hrvatska
Tim/Ekipa: KK Adria

Mladi 17-godišnjak je izrazito uspješan posljednjih godina, te su nam iz HBS-a ukazali da bi bilo vrijedno spomenuti ga u ovom tekstu. Bruno je vozač koji tek započinje svoju karijeru i broji tek 590km na 7 dana UCI utrka, no sudeći prema usponu kojim ide slijedi ga velika karijera. Biciklizmom se počeo baviti u 2014 godini kada se upisao u BK Fortica, da bi par godina kasnije prešao u Slovensku ekipu Adria Mobil. Redovan je na postoljima lokalnih utrka, a od značajnijih rezultata ima 6.mjesto među mladim vozačima na utrci "Trofej Milan Panić". 
 


 Fotografija Facebook profil Bruno Paškalin 


DUŠAN RAJOVIĆ

Godine: 22
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: Delko Marseille Provence

U posljednje vrijeme najznačajnije ime Srpskog biciklizma Dušan Rajović je visoko na listi rangiranih vozača Srbije. 2020 godina bit će velika godina za Duleta, mladi sprinter je u novoj okolini i vjerujemo da će nastojati dokazati svoje prisustvo u timu. Svoju karijeru započeo je u klubu CCN Metalac, da bi smo ga kasnije pratili u UCI WCC školi biciklizma gdje je bio zajedno za Baraćem. I dok se Barać još jednu godinu zadržao u UCI-u, Dule se odlučio za "Adria Mobil", Slovensku ekipu u čijem smo ga dresu gledali tri godine, a što se danas pokazalo i pravim potezom. Zahvaljujući svojim brojnim uspjesima, mladi 22-godišnjak je potpisao dvogodišnji ugovor sa Pro-Kontinentalnom ekipom "Delko Marseille Provence", što je opet vjerujemo samo odskočna daska za World Tour. U 2019 smo ga gledali na "CRO Race" gdje je izvojevao pobjedu na 4. etapi ove utrke, te smo vozili zajedno sa njim na utrci "Tour of Montenegro" gdje je pobjedio na 2.etapi. No, to nisu jedini veliki rezultati u već protekloj sezoni, a da je stasao u već velikog vozača govori i podatak da ove godine u nogama ima 6.939km na UCI utrkama. Već šest godina za redom ga gledamo na postolju kao Nacionalnog Prvaka, prošle godine je pobjedio na jednodnevnim utrkama "Croatia-Slovenia (UCI 1.2)" i "GP Izola (UCI 1.2)", dok je ove godine izvojevao četiri etapne pobjede. Duleta svakako i dalje pratimo i želimo mu puno sreće u novoj okolini.
 


 Fotografija Facebook profil Dušan Rajović 


ĐORĐE ĐURIĆ

Godine: 19
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: CCN Metalac

Najtrofejniji junior Srbije, Đorđe Đurić u 2019 godini nastupao je za boje Metalca iz Kraljeva. Pod nadzorom trenera Radiše Čubrića u posljednje vrijeme smo ga pratili na utrkama u Kini gdje je unatoč tome što je još uvijek mlad vozač uspjevao da završi među prvih 10. Vjerujemo da se ekipa već vratila kući i počela sa pripremama za 2020 sezonu. Među najznačajnijim rezultatima koji krase profil ovog mladića je prvo mjesto među mladim vozačima na utrci "In the steps of Romans (UCI 2.2)", te 10.mjesto u ukupnim klasifikacijama na istoj utrci. Također, tu je i četvrto mjesto na cestovnoj utrci Nacionalnog Prvenstva koja se održala ranije ove godine.

VELJKO STOJNIĆ

Godine: 20
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: Neri Sottoli – Selle Italia – KTM

Pa možemo slobodno reći, Veljko je glavni krivac pisanja ovog članka. Naime, nakon kritika od strane njegovih obožavatelja, jer smo Veljka zaboravili navesti u članku Transferi – Tko odlazi\dolazi u 2020. sezoni odlučili smo malo detaljnije upoznati ove mlade momke, pogledati njihove dosadašnje uspjehe i nastojati ih pratiti u karijeri koja je pred njima. Mladi 20-godišnjak je rođen u Somboru (Srbija), gdje je i započeo svoju biciklističku karijeru u klubu "S-Team" već je stasao u profesionalnog biciklistu, a slovi za izvrsnog kronometraša. Već od 2016 godine uslijedile su pobjede na utrka Nacionalnog Prvenstva, a gledali smo ga i na Svjetskom Prvenstvu u Dohi (Quatar) gdje je zauzeo 29.mjesto u kronometarskoj utrci. U 2018 godini odlazi u "UCI World Cycling Centre" na dodatnu biciklističku edukaciju, tako da možemo reći da ide stopama mladog Dušana Rajovića. Trud i napor mladog Veljka nije prošao neprimjećen budući da je upravo potpisao dvogodišnji ugovor sa Pro-Kontinentalnom ekipom "Neri Sottoli – Selle Italia – KTM".
 


 Fotografija Facebook profil Veljko Stojnić 


ADMIR KOLAŠINAC

Godine: 17
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: BK Partizan

Mladi 17-godišnjak rodom iz Novog Pazara pobjedio je na Nacionalnom Prvenstvu u kronometru i vjerujemo da ide stopama mladog Veljka. U 2019 smo ga gledali na Europskom Prvenstvu za juniore koje se održavalo u Alkmaar (Nizozemska), gdje je završio na 53. mjestu. Najznačajniji rezultati su mu na utrkama "Trofej Milan Panić" gdje je u 2018 završio na 4. mjestu u ukupnim klasifikacijama, dok je u 2019. završio na 5. mjestu. Također, u 2018 godini je imao odličnu vožnju na utrci "Memorial Dimitar Yankov – Sunny Beach (UCI 2.1)" koja se održavala u Bugarskoj, kada je osvojio 2. mjesto u ukupnim klasifikacijama. Njegov zemljak Đorđe Đurić je na istoj utrci završio kao pobjednik u ukupnim klasifikacijama.
 


 Fotografija Facebook profil Admir Kolašinac 


DUŠAN KALABA

Godine: 23
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: Ferei Pro Cycling Team (CT)

Mladić koji sa svoje 23 godine već polako ulazi u svijet Elitnog biciklizma imao je izvrsnu vožnju u Kini, gdje je nastupao za ekipu "CCN Metalac". Kalaba je na 2. etapi utrke "Tour of Quanzhou Bay" zauzeo je drugo mjesto, a od najvećeg mjesta na postolju su ga doslovno djelili milimetri. Kalaba već od 2015 godine vozi za Kontinentalne ekipe poput "Dare Viator Partizan", "Start – Vaxes Cycling Team", "Nankang – Dynatek", u 2018 godini odlazi u Aigle (Švicarska) na školovanje u "UCI World Cycling Centre". 2019 godinu posvetio je vozeći za Kontinentalni tim "Ferei Pro Cycling Team", a pratili smo ga na utrkama "Beograd Banjaluka (UCI 2.1)" i "Kroz Srbiju (UCI 2.2), gdje je na Zlatiboru (trka Kroz Srbiju) zauzeo drugo mjesto na trećoj etapi. Mladić slovi za izvrsnog sprintera.

DUŠAN VESELINOVIĆ

Godine: 20
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: Java-Partizan

Veselinović je mladi sprinter koji se ističe u borbama za ukupne klasifikacije. Iako ove godine broji  više od 4.723 km u 36 dana natjecanja, najznačajniji rezultat u 2019 godini su dva 9.mjesta i to jedno na cestovnoj utrci Nacionalnog Prvenstva i drugo na četvrtoj etapi trke "Kroz Srbiju". Također, tu je i 6.mjesto među mladim vozačima na utrci "In the steps of Romans (UCI 2.2)", a posljednji put smo ga gledali u Konavlima (Dubrovnik) gdje ja sprintom na brdu izvojevao pobjedu ispred mladog Brune Paškalina (KK Adria). Veselinović trenutno vozi za klub "Partizan" kao i Reprezentaciju Srbije, a nadamo se kako ćemo ga u skorije vrijeme gledati u nekom Kontinentalnom timu.
 


 Fotografija Facebook Dušan Veselinović 


OGNJEN ILIĆ

Godine: 21
Nacionalnost: Srbija
Tim/Ekipa: WSA KTM Graz

Ilić je sljedeća velika stvar u kronometru, nasljednik vozača poput Rohan Dennis, Tom Dumoulin i Tony Martin.  Posljednje dvije godine ga gledamo na postolju na utrkma Nacionalnog Prvenstva i zasigurno će ovaj mladić rodom iz Aranđelovaca izrasti u kompletnog vozača koji je dostojan jedne Word Tour ekipe. Sa Ognjenom smo vozili na utrci Balkanskog Prvenstva gdje nevjerovatnom vožnjom i prosjednom brzinom od 50km\h pobjedio u kronometarskoj utrci. Posljednji veliki uspjeh je ostvario na U23 kronometarskoj utrci "Chrono des Nations U23" gdje se izborio za 5.mjesto. Karijeru je počeo u 2015 godini gdje je zabilježio prve nastupe na "Trfeju Milan Panić", u 2017 potpisuje za Kontinentalnu ekipu "Dare Viator Partizan", da bi u 2019 zaključio ugovor sa Austrijskom ekipom " WSA KTM Graz".
 


 Fotografija Facebook progil Ognjen Ilić 


MAHMIĆ NEDŽAD

Godine: 22
Nacionalnost: Bosna i Hercegovina
Tim/Ekipa: mebloJOGI

Zasigurno jedan od perspektivnijih mladih vozača iz Bosne i Hercegovine bio je Nedžad Mahmić, koji je trenutno je nastanjen u Koperu (Slovenija). Da, u pravu ste, pišemo BIO JE. U razgovoru sa Nedžadom saznajemo kako je sa 2019. odlučio zatvoriti poglavlje biciklizma i napraviti jednu pauzu. Nedžad će, nastaviti voziti dvije do tri amaterske utrke, no neće profesionalno jednostavno mu nedostaje motivacije.  U posljednje vrijeme vozio je za "mebloJOGI" ekipu, a bi je redovan na postoljima utrka Nacionalnog Prvenstva, te je u 2019 godini nosio naslov Nacionalnog Prvaka. Specijalnost su mu jednodnevne utrke, a nadamo se da će se motivacija uskoro vratiti i da ćemo ga ponovo gledati na utrkama.
 


Od mladih BiH vozača zasigurno je vrijedno spomenuti još IVANA ŠIRIĆA, HUSEINA SELIMOVIĆA i SINIŠU LUKIĆA, no uvjeti koje ovi mladići trenutno imaju nisu dovoljni kako bi svoj talenat prezentirali u punom kapacitetu. Na UCI kalendaru imaju samo utrke Nacionalnih  Prvenstava što vjerujemo nije dovoljno da bi veliki timovi primjetili njihova imena. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti imati više nastupa na UCI utrkama, a samim time dolaze i rezultati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More