Kako koristiti CO2 pumpu

Svi smo bili u situacijama sa praznom gumom, no šta kada trebamo brzo komprimiranje zraka u zračnicu. Znamo li ispravno koristiti CO2 pumpu?


Ako vam je sama brzina izmjene zračnice na vašem ljubimcu jako bitna, CO2 pumpa, te prateće patrone su izuzetno zgodan način. Mali metalni spremnik sadrži komprimirani plin koji jako brzo napuni vašu zračnicu, no često se dešava da umjesto u zračnicu čitav sadržaj ispustite u atmosferu.

Korištenje Co2 pumpe                                                                                  

Prođite kroz svoj uobičajeni postupak zamjene zračnice. Pri tome pazite da nikakve oštre predmete (trn, staklo, metal) ne ostavite u gumi. Uvijek vanjsku gumu pregledajte detaljno, te odstranite strane predmete. Također pazite da dobro pripremite gumu, te izbjegnete iskakanje gume iz žlijeba.


1. Pazite da je ventil zračnice otvoren                                                                       

Jako je bitno da je ventil u otvorenom položaju. Često vozači u žurbi ostave zatvoren ventil zračnice, te aktivirajući Co2 pumpu sav sadržaj ispuste u atmosferu. Da bi izbjegli ovakve situacije savjetujemo vam da rezervne zračnice držite s otvorenim ventilom.

2. Pritisnite malu mjedenu lopticu na vrhu ventila                                                                                                                    

Nakon što ste otvorili ventil, dodirnite malu mjedenu lopticu na vrhu ventila, te je gurnite dolje. Ventil je često ljepljiv kada je nov, te će ova radnja spriječiti istjecanje plina van zračnice.

3. Provjerite da li je Co2 pumpa zatvorena                                              

Iako je svaka CO2 pumpa osmišljena malo drugačije od drugih, i svaka se razlikuje na svoj način većina teži funkcionalnosti. Većina ih ima okidač, ili ventil koji morate zavrnuti/odvrnuti da bi zadržali, ili ispustili sadržaj spremnika.  

4. Postavite patronu u pumpu                                                 

Postavite patronu u pumpu tako da zavrnete navoj patrone u navoj/otvor pumpe.

5. Čvrsto stegnite patronu                                   

Nastavite zavrtati patronu u pumpu. Unitar navoja pumpe se nalazi mala igla koja će probiti vrh patrone. Osjetit ćete kako ste probili patronu, ali sve dok je ventil pumpe zatvoren plin neće istjecati.

6. Postavite kotač tako da ventil zračnice bude uspravan                                        

Postavite kotač tako da ventil zračnice bude u gornjem položaju. Prislonite Co2 pumpu ventilu te je gurnite u utor predviđen za ventil. Držite čvrsto.

7. Pustite plin                                               

 Dok držite ovisno na koji način pumpa radi otpustite okidač, ili odvrnite ventil da bi ispustili plin iz spremnika. Prilikom otvaranja ventila upuhavanje plina u zračnicu će biti bučno, te će se spremnik plina ohladiti dovoljno da bi pri dodiru mogli zadobiti ozebline. Preporučujemo nošenje rukavica.

8.Uklonite pumpu                                               

Kad se guma napuhuje većinom ćete čuti nalijeganje gume na obruč felge. Kada ste napuhali na željeni tlak, zatvorite ventil pumpe. Skinite pumpu s ventila, te zavrnite mjedeni vrh ventila. Spremni ste za vožnju. Uživajte. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More