Krpelji i Biciklisti

Dolaskom lijepog vremena i sunčanijih dana, sve više se odlučujemo za sportske aktivnosti u prirodi.

Posebna opasnost na "početku" sezone su mali nezgodni nametnici. Točnije krpelji.
Sportaši, kao i razni rekreativci i ljubitelji prirode, koji svoje treninge i redovne sportske aktivnosti obavljaju vani, posebno su ugrožena skupina, no, uz malo pažnje i mudrosti, probleme je relativno lako izbjeći, pri čemu su znanje i oprez najbolji saveznici.

Krpelji su sićušni člankonošci, koji pripadaju razredu paučnjaka. Ovi paraziti su srodnici pauka, a ima ih oko 300 vrsta. Najčešće se susreću u šumama, donjem sloju grmlja i niskog raslinja, šikarama i travnjacima, skriveni na listovima i granama, šetnicama, vrtovima, izletištima. Penju se najviše do jednog metra u visinu, a kreću se i do nekoliko metara u širinu. Životni vijek im je i do pet godina

Pridjev "tvrd" odlično odgovara opisu (Ixodidae). Krpelja koji se nije preobrazio pijući krv domaćina je izuzetno teško mehanički uništiti. Krpelji su vrlo opasni za čovjeka i životinje, jer mogu biti prenosioci uzročnika mnogih bolesti koje izazivaju praživotinje, rikecije i virusi. Svi krpelji su paraziti. Oni sišu krv i prema tome im je podešen usni aparat. Rilcem probiju kožu, a zupcima se snažno učvrste tako da ih je iznimno teško odstraniti. Razlog tomu je prirođeni im refleks. – Ako krpelj osjeti pokrete oko sebe, snažno se uhvati za uporište i ne pušta ga ni po cijenu toga da mu glava ostane odvojena od tijela, što kasnije može izazvati infekciju. Ukoliko ih se pospe ili namaže nekim agensom koji ih guši, sadržaj svoje utrobe ispuste u domaćina izazivajući time još goru situaciju nego što je prije bila.

U potrazi za pogodnim mjestom, krpelj može provesti i nekoliko sati, a mjesta koja bira su nježni i tanki dijelovi kože, poput pazuha, prepona, trbuha ili iza uha, gdje je najlakše doći do krvi, pošto im je rilce kojim ubadaju kraće od jednog milimetra. Nakon probadanja kože, krpelj izlučuje tvar koja djeluje kao anestetik, stoga je ubod bezbolan i često ostaje neprepoznat.

Važno je napomenuti da iako krpelji prenose niz bolesti, većinom se radi o blažim oboljenjima. Krpelju treba relativno dugo vrijeme za prenošenje zaraze (24-36 h) radi toga što se bakterije koje žive u njemu ne razvijaju dok nema dotoka svježe krvi. Kada se to desi, tj. kada parazit počne piti krv, tada se i bakterije počinju razmnažati.

Ukoliko primijetite krpelja na koži, potrebno je, bez odgađanja, pokušati ukloniti nametnika. Uzmite pincetu, nježno uhvatite krpelja i lagano ga zakrećite lijevo-desno dok ga takvim nježnim, ali čvrstim pokretima ne izvučete van. To je veoma bitno napraviti kako treba, jer u protivnom se može dogoditi da dio krpelja ostane u koži i uzrokuje infekciju. Njihovo rilce izgleda poput harpuna i naglo povlačenje, kao i kružni pokušaji izvlačenja najčešće rezultiraju otkidanjem i ostankom u koži. Ako niste dovoljno vješti da ga sami uklonite ili ako vas je strah da to nećete moći pravilno učiniti, uvijek možete potražiti stručnu pomoć obližnjeg liječnika.

Najbolji lijek protiv krpelja je oprez. Ako je moguće, izbjegavajte područja na kojima se zadržavaju krpelji (provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu). Što je češće moguće, koristite obilježene i očišćene staze za bicikliranje. Pri povratku iz prirode, obavezno skinuti odjeću sa sebe i dobro protresti, a pri tuširanju pregledati tijelo, posebno područja koja su krpeljima omiljena (prepone, pazuhe, iza uha, na vratu, iza koljena, itd.) Isto tako, postoji cijeli niz pripravaka za odbijanje krpelja i ostalih nametnika. O tome se raspitajte u najbližoj ljekarni. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More