Kupovina i greške pri kupovini sjedala

Vjerujemo da će mnoge od vas zaintrigirati ova tema, jer se često susrećemo sa ovim problemima među biciklističkom populacijom.

Da li mora biti tako neudobno, hoću li se naviknuti i da li je udobno – dovoljno udobno ili može još bolje. Odabir najboljeg biciklističkog sjedala ne mora biti zastrašujući ili bolan. Donosimo savjete kako da učinite pravu stvar, te izaberete pravo sjedalo za vas.

Pronalaženje savršenog sjedala za bicikl za mnoge može biti dug put i vjerojatno ćete imati nekoliko grešaka na tom putu. No, neki ljudi znaju prava pitanja pri kupovini ili jednostavno imaju ludu sreću, te odmah pronađu za sebe savršeno sjedalo; no za druge, to putovanje može trajati godinama. Mi vam ne možemo ponuditi “veliki savjet” koji će vrijediti jednako za svaku osobu, no možemo vam dati neke zadatke (upute) koje trebate napraviti pri potrazi za savršenim sjedalom, koji će vam olakšati potragu, te reći gdje griješite i što bi ste trebali napraviti.

Da bismo dobili što šire svjetlo na ovu temu, razgovarali smo sa Đenan Karić iz Ciklocentar, BodyGeometry Fit stručnjakom za Bosnu i Hercegovinu, kako bi dobili neke od najboljih savjeta i izbjegli najveće greške koje činimo pri kupovini sjedala.

Pretpostavljanje da nam treba XYZ sjedalo

– Najgora stvar koju možemo napraviti jeste da uđemo u trgovinu pod pretpostavkom da znamo što nam treba i koje sjedalo nama najbolje odgovara. Svi biciklisti imaju različite oblike tijela – to se odnosi i na stražnjicu, također. Iz tog razloga, sva sjedala dolaze sa različitim širinama, dužinama i razinama oblaganja, odnosno tvrdoćom. "Postoje određene razlike po pitanju osjetljivosti, stilu vožnje i bike fitingu među vozačima".

Izjednačavanje mekog sa udobnim

– Samo zato što je sjedalo dobro obloženo i mekano pod pritiskom prsta, ne mora značiti da je pravo sjedalo za vas. To sjedalo još uvijek može imati krivu veličinu ili oblik koji neće odgovarati vama. Budući da su vaše sjedne kosti uvijek u potrazi za čvrstim mjestom za sjediti, dobro oblaganje može značiti veći pritisak na vaše meko tkivo i osjetljivo područje. "Želite da vaša težina bude podržana od strane vaših sjednih kostiju, a ne pomoću mekog tkiva i osjetljivog područja. Mekano sjedalo će biti udobno nekih 20 minuta, a onda sva ta raspodjela težine na mekim tkivima može stvarno početi boljeti".

Ignoriranje pritisnih točaka

– Postoji mnogo načina da vaše sjedalo odgovara vašoj anatomiji i trebali bi pružiti olakšanje u područjima koja dolaze u kontakt s mekim tkivima. To može značiti izrez ili tanji nos sjedala. Usredotočite se da li sjedalo vrši pritisak na osjetljivo mekano tkivo ili ne; Ako je to slučaj, probajte drugi stil sjedala.

Ne provjeravanje širine sjednih kostiju

– Širina sjednih kostiju nije vezana za veličinu hlača koje nosimo, tako da su neke tvrtke razvile mjerne alate, koji su dostupni u mnogim bolje opremljenim biciklističkim trgovinama, pomoću kojih možemo izmjeriti udaljenost između sjednih kostiju, te naći savršeno sjedalo za vas. "Vi svakako želite sjedalo koje je dovoljno široko kako bi podržalo vaše sjedne kosti. To je mjesto gdje bi većina vaše težine i pritiska na sjedalu trebala da bude."

Ne objašnjavanje vašeg stila vožnje

– Možda će te doći u iskušenje da odete u svoju lokalnu biciklističku trgovinu i počnete da grabite sva sjedala na testiranje. Prije nego što to učinite, mislite na probleme koje imate tjekom vožnje, kao i na to kakav je vaš stil vožnje. Sjedala za brdski biciklizam omogućuju vam da svoju težinu lakše prebacite natrag, dok su cestovna sjedala uža kako bi se izbjeglo trljanje/grebanje kože i ozljede na stražnjici. Ako imate velike probleme sa pritiskom u osjetljivom području i utrnulošću u vožnji, željeti ćete razmotriti sjedalo sa izrezom kako bi smanjili pritisak. Ako planirate ići na iznimno duge, maratonske vožnje, željeti ćete sjedalo sa tankim oblaganjem i malom količinom gela na vrhu sjedala. Također, mušarci i žene imaju različite potrebe. Predlažem da žene traže sjedala sa ravnim vrhom, za razliku od zakrivljenih do vrha prema vanjskom rubu, zbog kojih će imati pritisak koji daje osjećaj razdvajanja sjednih kostiju.

Ne uzimanje novog sjedala na testnu vožnju

– Korištenje vaših ruku – umjesto stražnjice – za testiranje sjedala je čest problem. Ono što uvijek trebate učiniti jeste da uzmete sjedalo na testnu vožnju, ako je moguće. Mnoge biciklističke trgovine dozvoljavaju testnu vožnju sjedala, ili vam ponude opciju za zamjenu ako niste zadovoljni.

Brzo donošenje odluke

– Možda će vam se činiti neugodnim ili iritantnim česta zamjena sjedala, dok ne pronađete "Ono Savršeno", ali testiranje sjedala je svakako vrijedno truda. Nemojte se obeshrabriti, pravo sjedalo će biti ono na kojeg nećete pomisliti ili se sjećati nakon vožnje. U svakom slučaju uvijek je bolja opcija testiranja sjedala, nego brze kupovine koja može značiti da ste opet zapeli sa pogrešnim sjedalom koje vam pruža neugodnu i neudobnu vožnju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More