Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup 4 Islands u Hrvatskoj

Foto: 4Islands
Foto: 4Islands

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Njemčević (rođ. Tanović) i timska partnerica Stefanie Dohrn su nakon pet etapa utrkivanja osvojile Svjetski kup u maraton disciplini u Hrvatskoj i pobjedom upisale po 250 UCI bodova za Svjetsku ranking listu.

Utrka 4 Isands se održavala na četiri otoka u Hrvatskoj i vožena je u pet etapa, dok su Lejla i Stefanie upisale dvije pobjede na najdužim etapama. Uprkos tehničkim problemima koje je timska partnerica naše biciklistkinje imala u predzadnjoj četvrtoj etapi odnijele su ubjedljivu pobjedu sa prednošću od 18 minuta i 39 sekundi ispred drugoplasiranih Costanze Fasolis i Claudie Peretti iz Italije, dok su treće mjesto zauzele Grette Steinburg iz Estonije i Janine Wust iz Švicarske. Njemčević i Dohrn su vozile veoma taktičku utrku s obzirom na to da su nakon druge etape obukle naranđastu majicu lidera utrke koju su zadržale sve do kraja utrke.
 


Nakon dvije srebrene medalje iz prošle sezone te trećeg mjesta iz Španije u ovoj sezoni na utrkama Svjetskog kupa, ovo je bila prva pobjeda za Lejlu Njemčević ali i prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu. 

Naša biciklistkinja trenutno zauzima 7. mjesto na Svjetskoj UCI ranking listi a nakon upisa bodova očekuje je veliki napredak na UCI listi, a cilj je ulazak u top 3 biciklistkinje Svijeta.
 


"Bila je ovo jedna od najzahtjevnijih utrka na kojoj sam nastupala, radi izuzetne logističke zahtjetvnosti ali i terena na kojima su se održavale etape potrebna je izuzetna koncentracija iz etape u etapu. Konkurencija je izvukla ono najbolje iz Stefanie i mene te upravo radi toga ovo je do sada moja najdraža pobjeda. Tokom svih pet etapa sam se ojećala izuzetno spremno i na svim usponima sam pravila veliku prednost tako da sa velikim samopouzdanjem očekujem ostatak sezone i preostalih pet Svjetskih kupova“, rekla je Lejla Njemčević.
 


Naredno takmičenje za našu takmičarku bit će Svjetski kup u Poljskoj a koje se održava dvije sedmice prije Evropskog prvenstva u Češkoj koje je jedno od glavnih ciljeva u ovoj sezoni za najuspješniju bh. biciklistkinju.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More