UCI Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu: Philipsen i Bego Juniorski Svjetski prvaci

Photo by Dario Belingheri/Getty Images

Danski biciklist Albert Philipsen istaknuo je svoju svestranost kada je sam ušao u cilj sa prednošću većom od minute ispred grupe, te tako pobijedio u Juniorskoj utrci na Svjetskom prvenstvu. Šesnaestogodišnjak je prethodno osvojio Europsku titulu u brdskom biciklizmu, kao i titule Nacionalnog prvaka u raznim disciplinama.

Philipsen je naglo skočio u odlučujući napad s preostalih 15,8 km do cilja, udaljavajući se od ostalih šestorice biciklista s kojima je bio u bijegu, te je nastavio snažno voziti i uspio održati prednost do cilja. “Osjećao sam se stvarno, stvarno dobro tamo“, rekao je. “Mogao sam osjetiti da se stvarno nisam umarao nakon svih krugova i osjećao sam se kao da sam tek počeo. Bilo je stvarno, stvarno dobro.”

Philipsen je rekao da je taktika Danske momčadi bila otežati utrku. On i njegov timski kolega Theodor Storm završili su zajedno odlučujući napad, pri čemu je ovaj drugi pomogao utrti put prema njegovom uspjehu.

Na drugom posljednjem krugu napravio sam mali napad i stvorio malu prednost ispred svih ostalih momaka. Tako da sam znao da ću, kad ponovno krenem, uspjeti pobjeći. Samo sam strpljivo čekao pravi trenutak i od tog trenutka sam išao punim gasom“, rekao je Philipsen.

Zahtjevna staza dovela je do potpunog raspadanja cestovne utrke koja se vozila u dužini od 127,7 km, s kombinacijom strmih brda i tehničkih zavoja koji su ostavili posljedice. Niz biciklista je doživio pad, dok su mnogi drugi popustili i odustali zbog nakupljenog umora.

Philipsen je na kraju završio 1:19 ispred ostala dva vozača na postolju, pri čemu je Paul Fietzke (Njemačka) nadjačao Felixa Orn-Kristoffa (Norveška) u borbi za srebro. Ovaj drugi je polubrat profesionalnog vozača Alexandra Kristoffa.

Četvrto mjesto osvojio je Juan David Sierra (Italija), koji je koji je imao pad na posljednjem usponu u “Scott Street”, ali se oporavio i pobijedio Storma za četvrto mjesto. Najbolji Slovenac bio je Eržen Žak koji je završio na 9.mjestu.

Philipsen je naveo sunarodnjaka Madsa Pedersena kao favorita za uspjeh na nedjeljnom prvenstvu Elite cestovne utrke. Sada slavi svoj vlastiti dres u duginim bojama. “Pomalo je čudno. To je nešto o čemu sam sanjao i radio prema tome tako dugo vremena. Ludo je da se napokon dogodilo.

Kompletne rezultate Svjetskog prvenstva u muškoj juniorskoj kategoriji možete pogledati OVDJE.

UCI Svjetsko prvenstvo

Julie Bego (Francuska) je nova Juniorska prvakinja

U međuvremenu, Julie Bego je osvojila prvo zlatnu medalju za Francusku u juniorskoj ženskoj cestovnoj utrci tako što je samostalno ispred grupe ušla u cilj. Ova 18-godišnjakinja se pridružila posljednjem takvom trijumfu Francuske u 2010. godini, kada je Pauline Ferrand-Prevot osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu ispred Rosselle Ratto (Italija) i Coryn Labecki (SAD).

Ferrand-Prevot je od tada ostvarila blistavu karijeru osvajajući Svjetske naslove u seniorskim cestovnim utrkama, ciklokrosu, gravel biciklizmu i mountain bike događajima.

Bego se nada kako će slijediti njezinim stopama i pokazala je samopouzdanje i tijekom svoje vožnje i u svojim izjavama nakon utrke.

Već dva mjeseca govorim svima da ću postati svjetska prvakinja,” rekla je nakon svoje pobjede.

Danas sam to ostvarila. Tako sam naporno radila, i šest mjeseci sam razmišljala o tome.”

Bego je pokrenula svoj napad na strmim ulicama Eldon Street u Glasgowu s preostalih 20 km, odvajajući se od odabrane vodeće grupe, i zadržavala prednost između deset i dvadeset sekundi za posljednji krug.

Priznala je da je rani napad na utrci od 70,3 km bio rizik.

Rečeno mi je da ostanem tiha u prva tri kruga i dođem do čela u trećem krugu, a na kraju sam napala prije posljednjeg kruga.”

Brinulo me da sam otišla predaleko i da neću imati snage da dođem do cilja. Samu sebe sam uvjerila da neću uspjeti samo kako bih ostala fokusirana. Uzela sam nekoliko rizika u zavojima, ali sada sam Svjetska prvakinja.”

Britanska favoritkinja Cat Ferguson i Belgijanka Fleur Moors bile su druga i treća, devet sekundi iza, dok je nada Italije Federica Venturelli bila četvrta.

Pestotnik Sara bila je najbolja Slovenska biciklistkinja, završivši na 67. mjestu.

Bego je rekla da je veliki dio njenog uspjeha ležao u snazi francuskog tima.

Bojala sam se da bih zbog svoje velike želje za pobjedom mogla napraviti greške“, priznala je. “Imala sam sjajnu ekipu oko sebe, i danas sam znala da uspjeh neće zavisiti samo o mojoj snazi, već kako će ekipa biti prisutna. Atmosfera u timu bila je nevjerojatna.”

Kompletne rezultate Svjetskog prvenstva u ženskoj juniorskoj kategoriji možete pogledati OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More