Testirali smo: Specialized Hillbilly Grid Gravity T9

Nekad pred kraj ljeta dobili smo nekoliko guma za testiranje, a među njima i Specialized Hillbilly Grid Trail 2Bliss Ready T9 gume.

Budući da Hercegovina u to doba godine nije poznata po blatu i kiši, čekali smo određeno vrijeme kako bi se vremenski uvjeti malo pogoršali. Zapravo, iako mnogi od nas smatraju kako je HillBilly guma za blatnjave i mokre uvjete, iz Specializeda poručuju da guma ima šire ciljeve jer se preporučuje za Trail i Enduro bicikle i korištenje na “srednjem do mekom terenu”, što znači da nije tako usko namijenjena mokrim uvjetima.
 


I tako montirali smo je i vozili i na suhim uvjetima, a prije nedavne kiše koju smo konačno dočekali, uvjete bi čak mogli nazvati užasnim. U svakom slučaju, testirali smo je i na suncu i kiši i rezultati su…(tu u tekstu niže) 🙂
 

 


Moram kazati kako sam oduvijek želio gume za blato, gume za vožnju kada inače drugi ne mogu voziti. Zaboravite na loše vrijeme, svaki dan je dan za vožnju. Blato, blato, još blata, bacite neko i sklisko korijenje, koga briga? Gumene ripne na blokovima i sredini gume izvrsnu gripuju i drže bicikl upravo tamo gdje ga želite.
 


Dezen gaznoga sloja središnjeg/ramenog dijela vrlo je različit, slijedeći klasični format “četvrtastih klinova s puno prostora oko njih” što je slučaj kod većine dobrih guma za blatnjave uvjete. Specializedovi izmjenični parovi ripni se zatvaraju radi blagog efekta prskanja blata, a vrhovi gumba imaju proreze kako bi im se omogućilo preoblikovanje i širenje pod opterećenjem.

Nadalje, kad smo kod ripni bitno je kazati kako Specialized Hillbilly ima duboke središnje ripne u kombinaciji s bočnim ripnama velikog volumena koji su dizajnirani da zagrizu u rastresito tlo. Prijelazne ripne blok-u-bloku nude strukturalno pojačanje za trakciju i stabilnost. Guma je izrađena od Specializedove gumene smjese Sticky Fast T9, koja po tvrdnjama Specializeda, nudi izvrsnu trakciju u blatnjavim uvjetima i također dodaje prigušivanje udaraca sa terena kako bi se smanjilo poskakivanje i deformacija gume.

Iako je naziv sličan prethodnoj generaciji Specialized guma, najnovija verzija Grid Trail 2Bliss Ready dolazi od drugog proizvođača. Isti je 60tpi sloj koji se koristi na izvrsnoj novoj Butcher gumi, a isti mekani, sporo odskočni ‘GRIPTON’ T9 spoj također se koristi na Hillbillyju.
 


Bitno je i kazati kako je Hillbilly dostupan u GRID Trail i GRID Gravity opcijama kućišta, gdje je prva pogodna za agresivnu vožnju po blatu, dok je GRID Gravity dvoslojna guma za ekstremne uvjete i teške enduro, spusteve i vožnje s puno snage i potrebe za stabilnosti prilikom ulaska u teške zavoje i na skokovima.

Hillbilly se nalazi na vrhu Specializedove ponude guma s maksimalnom trakcijom, iznad Cannibala i Slaughtera.
 

 


Ako ne volite mijenjati tubeless gume zbog nereda koji je uključen, odahnut ćete kad čujete da je ugradnja i podešavanje Specialized 2Bliss jednostavnije koliko god može biti. Guma nije toliko čvrsta na rubu da bi se borili sa njom, ali nije toliko labava da biste se brinuli da će se otrgnuti u prvom zavoju ili odlijepiti od felge ako vam pukne.

Prilikom vožnje, prianjanje i razina kontrole dobre su čak i za ekstremnu vožnju. Otvoreniji, uvučeni gazni sloj znatno bolje prianja u prljavim, mokrim i labavim uvjetima. Gazni sloj se super brzo čisti čak i u uvjetima kada je blato ljepljivo, a kada gume počnu kliziti, to je vrlo predvidljivo klizanje, koje se obično može spasiti, umjesto iznenadnog ispadanja iz linije kretanja i izbacivanja sa bicikla.
 


OCJENA

Nove Specializedove Hillbilly T9 gume izvrstan su izbor ako želite značajno dobro dodatno prianjanje u krivinama pri brzim vožnjama i/ili mekim uvjetima. Verzije Grid Trail su stvarno dobre i povozite čak i na tvrđim površinama, tako da ni pedaliranje nije nikakva muka.
 

RASPON PONUDE SPECIALIZED HILLBILLY GUMA

Specialized Hillbilly GRID Trail 27.5

 • Veličina: 27.5 x 2.4
 • Preporučeni PSI tlak: 20-40
 • Približna težina: 985g

Specialized Hillbilly GRID Trail 29

 • Veličina: 29 x 2.4
 • Preporučeni PSI tlak: 25-50
 • Približna težina: 1070g

Specialized Hillbilly GRID Gravity 27.5

 • Veličina: 27.5 x 2.4
 • Preporučeni PSI tlak: 20-40
 • Približna težina: 1240g

Specialized Hillbilly GRID Gravity 29

 • Veličina: 29 x 2.4
 • Preporučeni PSI tlak: 25-50
 • Približna težina: 1340g

Cijene i dostupnost provjerite kod naših partnera: M-Bike Shop i ExtremeShop Split
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More