Matt Beers i Christopher Blevins pobjednici Absa Cape Epic 2023

Photo Sam Clark

Matt Beers i Christopher Blevins (Toyota-Specialized-NinetyOne) osvojili su 2023. Absa Cape Epic. U kategoriji žena, Vera Looser i Kim le Court (Efficient Infiniti Insure) su prvakinje 2023.

Mušku utrku na 7. etapi Absa Cape Epica – veliko finale – osvojili su Lukas Baum i Georg Egger (ORBEA x Leatt x Speed Company). U Cm.com ženskoj utrci, Greete Steinburg i Monica Yuliana Calderon Martinez (Cannondale Vas Arabay) odnijele su pobjedu na posljednjoj etapi.

Ipak, sve su oči bile uprte u ukupni poredak kada je posljednji dan utrke započeo u Lourensford Wine Estateu u Somerset Westu. Nino Schurter i Andri Frischknecht (SCOTT-SRAM MTB Racing) započeli su etapu 7 u žutim majicama lidera, 90 sekundi ispred drugoplasiranih Blevinsa i Beersa i pet i pol minuta ispred pobjednika 2022., Eggera i Bauma.

Photo Sam Clark

Frischknecht je morao kopati duboko cijeli tjedan na brutalnim usponima The Untamed African Mountain Bike Race, tako da nije bilo iznenađenje da je rani napad timova koji ganjaju došao na prvom usponu “Saddle” iz Lourensforda. Schurter je uzvratio, ali SCOTT-SRAM MTB Racing nije imao odgovor na snagu Beersa i Blevinsa dok je kombinacija Južnoafričke Republike i Sjedinjenih Država nestajala. Od tog trenutka, SCOTT-SRAM MTB Racing nastavio je nazadovati.

Beers i Blevins vozili su sami veći dio prvih 20 km, a Baum, Egger i Singer Racing (Martin Frey i Simon Stiebjahn) pridružili su se čelnoj skupini prije uspona na Botmaskop. Također je bio nazočan jedini vozač Toyote-Specialized-NinetyOne 2, Tristan Nortje, koji je vozio kao podrška svom A timu.

To je bio status muške utrke do zadnjih 20 km, kada su Baum i Egger napravili iznenađujući skok do cilja. Nisu mogli izostaviti tim Toyota-Specialized-NinetyOne ili Singer Racing i sva tri tima su zajedno stigla do ciljnog područja Val de Vie Estate.

Frey i Stiebjahn, zadovoljni što su vozili snažno, ali se nisu miješali u utrku za opću klasifikaciju, činilo se da su se pripremili za etapnu pobjedu – sve dok Martin Frey neobjašnjivo nije preletio preko upravljača na domaćoj dionici.

Stiebjahn je krenuo naprijed, ne shvaćajući da je njegov partner u hrpi na travi. Nesreća je omogućila Baumu i Eggeru da zauzmu pozornicu, a Beers i Blevins su se mirno dokotrljali preko ciljne ravnine, spremni da se službeni mjerač vremena uključi.

Photo Sam Clark

Toyota-Specialized-NinetyOne znala je da će nadoknaditi nešto vremena na vodstvo SCOTT-SRAM MTB Racinga, i osjetila je da je to dovoljno za ukupnu pobjedu, ali to je bilo tek kada je vrijeme prošlo minutu i pol a Schurtera i Frischknechta nigdje nije bilo. Tada su znali da je naslov Absa Cape Epic 2023. njihov.

Od sinoć smo znali da danas postoji samo jedan način da pobijedimo, a to je da idemo od samog početka,” rekao je Christopher Blevins. “Naporno treniramo za ove utrke i prošli smo kroz toliko toga ovaj tjedan; vrlo je posebno i zadovoljavajuće kada se sve spoji kao danas. Čuli smo dijelove vijesti s rute, pa smo znali da smo ispred, ali nikad se zapravo ne zna. Jedini odgovor je da nastavite što jače možete. Patili smo tamo od početka do kraja, ali vrijedilo je i takva je čast osvojiti Absa Cape Epic.

Matt Beers, sada dvostruki prvak Absa Cape Epica, bio je oduševljen nastupom i podrškom publike. “Bila je to sjajna pobjeda, ne samo današnja vožnja, nego cijeli tjedan. Morali smo doći iz stvarno mračnog mjesta nakon borbe na Stage 1 i mislim da to samo pokazuje koliko je naše partnerstvo jako i koliko vjerujemo jedno u drugo. Oboje smo stvarno pomogli jedno drugom ovaj tjedan. Bilo je toliko podrške publike za nas; Mislim da smo tu posljednju etapu vozili na čistom adrenalinu. Sad sam potpuno potrošen.”

Ukupni poredak muški:

  1. Toyota-Specialized-NinetyOne: Matthew Beers, Christopher Blevins – 26:17:04
  2. Orbea X Leatt X Speed Company: Georg Egger, Lukas Baum – 26:20:53.5 (+00:03:49.5)
  3. SCOTT-SRAM MTB-Racing: Nino Schurter, Andri Frischknecht – 26:21:15.6 (+00:04:11.5)

Ukupni poredak žene:

  1. Efficient Infiniti Insure: Kim le Court, Vera Looser – 33:11:37.7
  2. e-FORT. net | SeattleCoffeeCo.: Amy Wakefield, Candice Lill – 33:44:02.3 (+00:32:24.6)
  3. NinetyOne-songo-Specialized: Sofia Gomez Villafane, Katerina Nash – 33:54:55.4 (+00:43:17.7)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More