Milano-San Remo postaje Pavia-San Remo za 2024

The pack rides in Alassio, Liguria, during the 113th Milan-San Remo one-day classic cycling race, on March 19, 2022 between Milan and San Remo, northern Italy. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP) (Photo by MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images)

Startna linija utrke sada je južno od središnjeg Milana, s ukupnom udaljenošću smanjenom na 288 km, jer će La Classicissima opet započeti južno od središnjeg Milana. Ove godine će Milan-San Remo ponovno početi izvan središnjeg Milana i postat će Pavia do San Rema nakon što je organizator utrke RCS Sport odlučio započeti La Classicissima otprilike 45 kilometara južno od grada.

Mondenska utrka sezone 2024. i dalje će se službeno nazivati Milan-San Remo u svojem 115. izdanju, međutim, početak će izgubiti dio povijesti i sjaja s premještanjem iz Milana.

Staza utrke uključuje uspon na Passo del Turchino, obalu uz Capi uspone, Cipressu i Poggio prije završetka na Via Roma u San Remu, čineći je fino uravnoteženom utrkom koja odgovara i sprinterima i brdskim vozačima.

Pocetak utrke u Pavia znači da je ukupna dužina utrke smanjena s 294 km na 288 km. Milan-San Remo tradicionalno je počinjao u središnjem Milanu, često u sjeni prekrasnog Duoma. Međutim, kada je RCS Sport postigao dogovor da se Giro d’Italia završi u Rimu, odnosi s vlastima Milana su se pogoršali, s teškoćama u dobivanju dozvola za utrku i policijske pratnje za vožnju iz središnjeg Milana.

Kako bi se osiguralo da ukupna udaljenost utrke ostane blizu 300 km, nova ruta uključuje vožnju prema istoku prema Piacenzi, zatim duž rijeke Ticino, prije skretanja prema jugu i spajanja s uobičajenom rutom utrke blizu Tortone, zatim prema Ovadi i postupnom usponu Passo del Turchino.

Ikonski uspon Poggio, koji gleda na San Remo i često potiče kasne napade za odlučivanje utrke, počinje s samo 9,3 km do cilja. Spust do cilja prolazi kroz staklenike puni cvijeća San Rema, prije finalnih 2,3 km po ravnim cestama i blago uzlaznim završetkom na Via Roma.

The pack rides in Alassio, Liguria, during the 113th Milan-San Remo one-day classic cycling race, on March 19, 2022 between Milan and San Remo, northern Italy. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP) (Photo by MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images)

Godine 2023., Van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogačar i Filippo Ganna pobjegli su na padinama Poggia. Van der Poel se zatim odvojio od svojih suparnika blizu vrha Poggia i održao prednost na spustu sve do ciljne crte.

Očekuje se slično agresivna utrka i ove godine, iako pobjednik iz 2020. Van Aert nije odlučio sudjelovati. Pobjednik iz 2009. Mark Cavendish još uvijek nije potvrdio hoće li sudjelovati u Milan-San Remu još jednom u svojoj karijeri, ali Pogačar, Ganna i mnogi drugi bit će na novoj startnoj liniji u Pavi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More