Mokro ili suho: Koja maziva za lanac koristiti

Svako trenje ili otpor unutar lanca mogu imati utjecaja na učinkovitost korištenja vaše moći.

Da bi se ograničilo trenje između lanca i ostatka pogonskog sklopa, treba primijeniti mazivo.Istraživanja su pokazala da vrsta samog maziva malo utječe na učinkovitost.


Prava vrijednost podmazivanja je popuniti praznine koje bi inače bile ispunjene prljavštinom tj. utjecajima koji povećavaju trenje i smanjuju učinkovitost.


Dakle, ako je vrsta lubrikanta nevažna za učinkovitost, zašto postoji toliko izbora? Alex Trimnell, predsjednik Uprave tvrtke Muc-Off, ima savjet: "Osiguravanje vašeg pogonskog sustava čistim i dobro podmazanim, važno je za nesmetanu vožnju, ali morate osigurati da koristite odgovarajući lubrikant za određene uvjete."


Kratak pogled na vašu lokalnu trgovinu bicikla će otkriti veliki izbor lubrikanata za podmazivanje. Mokri, suhi, vosak, keramika samo su neke od različitih vrsta koje se nude. Koji odabrati?


Unatoč naizgled beskonačnim razlikama, podmazivanje se može podijeliti u samo dvije jednostavne kategorije, a to su  'mokro' i 'suho'.


Mokro podmazivanje bilo je izvorno mazivo po izboru. Raniji brendovi koristili su nešto poput motornog ulja. Njegova dosljednost osnažila je osnovna maziva koja su prvenstveno dizajnirana za odstranjivanje vode.


Vlažni lubrikanti koriste se u svim vremenskim uvjetima, ali doista dolaze do izražaja kada se voze u jesen i zimu jer su otporni na vodu, tako da se neće oprati jureći kroz lokve ili kišu.


Većina mokrih maziva omogućit će učinkovito podmazivanje za više od 160 km vožnje sa samo jednom primjenom. Ako vozite u zimskim mjesecima, mokro mazivo će se oduprijeti koroziji. Vlažna podmazivanja također su jako dobra kod smanjenja buke pogonskih dijelova.


Ipak nedostatak im je što ljepljiva priroda mokrog ulja može privući više prljavštine koja, ako ostane dovoljno dugo može pospješiti trošenje ostalih komponenata poput lančanika. Korištenje pravilnog više mazivog lubrikanta zahtijeva redovito odmašćivanje i čišćenje pogonskog sustava.


U suhim, proljetnim i ljetnim uvjetima želimo koristiti lakše mazivo, obično "suho" mazivo na osnovi voska. Suhi lubrikanti su mnogo čišći za upotrebu i privlače manje nakupina prljavštine čak i kod ponovljene primjene. To ih čini puno boljim u suhim ili prašnjavim uvjetima, pogotovo na off-roadu ili pak na šljunčanim stazama.


Međutim, čak i lagana kišica će isprati suhi lubrikant s lanca koji će postati manje izdržljiv.


Redovita, ispravna primjena lubrikanta važan je proces koji osigurava glatki i učinkovit rad vašeg bicikla. Tako vrsta lubrikanta koju odabirete ovisi od nekoliko čimbenika koji uključuju gdje i kada vozite.

Bilo mokro ili suho, pitanje je koliko vremena i truda želite utrošiti na njegu vašeg bicikla. Bilo kako bilo provjerite koristite li mazivo uopće? Lanac I pogonski dijelovi biti će vam zahvalni za to!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More