Napokon okršaj favorita u trećem tjednu. Almeidi pobjeda. Thomasu roza majica.

João Almeida pobjednik je 16. etape Giro d’Italia, etape u kojoj smo napokon vidjeli direktni obračun favorita. Almeida je u završnom sprintu pobijedio Gerainta Thomasa. Primož Roglič izgubio je nekoliko sekundi dok se Thomas vratio u rozu majicu.

Prvi dan posljednjeg tjedna imao je puno penjanja na meniu i trebao je biti odlučujući dan u utrci. Mnogi vozači pokušali su otići u bijeg, što je dovelo do toga da se 26 vozača formira bijeg dana. Među njima su bili Aurélien Paret-Peintre i Jack Haig koji su predstavljali prijetnju ukupnom plasmanu.

Jumbo-Visma je odmah preuzela vodstvo u pelotonu, kontrolirajući zaostatak zajedno s Groupama-FDJ koji nikada nije otišao iznad granice od pet minuta nad glavnom skupinom.

Ben Healy je skupio dovoljno bodova da skoči u vodstvo u „KOM“ poretku. Na pretposljednjem usponu na Serradu prednja skupina počela se dijeliti kako je tempo rastao, s 12 vozača koji su se istaknuli: Ben Healy, Aurélien Paret-Peintre, Derek Gee, Filippo Zana, Carlos Verona, Valentin Paret-Peintre, Patrick Konrad, Jack Haig , Ben Swift, Jonathan Lastra, Diego Ulissi i Vadim Pronskiy.

Jumbo-Visma je držala visok tempo u pelotonu. Bijeg je ušao u završni uspon s oko 3 minute prednosti u odnosu na glavninu predvođenu Jumbom. Ostaci bijega uhvaćeni su 9 kilometara prije kraja, nakon što se Rohan Dennis povukao s čela pelotona UAE Team Emirates je preuzeo čelo.

Bruno Armirail je otpao iz smanjene skupine, a UAE je postupno jačao dok su Formolo, McNulty i zatim Jay Vine ubrzavali tempo i podijelili skupinu na 8 kilometara do cilja. João Almeida je prvi krenuo u napad, a zatim Thomas, Roglič, Kuss i Dunbar. Filippo Zana pomogao je skupini da spoje do Dunbara, ali nedugo nakon toga Almeida je ponovno napao i oslobodio se.

Geraint Thomas se prebacio do Almeide nekoliko kilometara kasnije, Roglič nije mogao odgovoriti, do cilja mu je pomagao Sepp Kuss da smanji štetu, Eddie Dunbar pratio je kotač.

U završnom sprintu João Almeida je odnio etapnu pobjedu, osvojivši 4 sekunde u bonifikacijama nad Thomasom, a Roglič je sa 25s zaostatka došao do trećeg mjesta. Dunbar je završio kao četvrti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More