Sjednica Europske biciklističke unije (UEC) se održava u Mostaru

Europska biciklistička unija (The Union Européenne de Cyclisme) sa sjedištem u Lausanne; Švicarska, predstavlja 51 pridruženu naciju u Europi i jedna je od 5 kontinentalnih konfederacija koje su članice Međunarodne biciklističke unije (UCI).

UEC nastoji promicati interese europskog biciklizma u svim disciplinama i zastupati interese europskih biciklističkih federacija, a glavni cilj UEC-a je razvoj i poticanje svih biciklističkih disciplina u Europi, te organizacija Europskih prvenstava i Europskih kupova.

Svake godine UEC organizira više od 60 dana natjecanja, uključujući 20 Europskih prvenstava, u svim biciklističkim disciplinama, a pobjedniku se dodjeljuje prestižni dres UEC Europskog prvaka.

Prvi čovjek Europske biciklističke unije, Enrico Della Casa već ranije je boravio u Mostaru za vrijeme svoje posjete Toniju Zoriću, predsjedniku Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine, sa kojim gaji dobre odnose. Da su Mostar i njegove ljepote privukle predsjednika Europske biciklističke unije pokazuje i činjenica da je ove godine odlučio dovesti goste iz 7 zemalja, odnosno cijeli svoj Upravni odbor kako bi se UEC sjednica održala upravo u Mostaru. Ova vijest došla je na iznenađenje mnogima, sjednica će se održati od 22. do 24. svibnja/maja, a više informacija o ovome tražili smo od Tonija Zorića, predsjednika BiSaBiH.

Istina je da će se sjednica Europske biciklističke unije održati upravo u Bosni i Hercegovini i to je doista jedna velika čast i privilegija. Moram kazati kako je ovo prvi put da se ovako nešto održava u Bosni i Hercegovini, a bitno je spomenuti da je Reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon moje posjete Kongresu Europske biciklističke unije koji se održavao u Pragu, od UCI-a bespovratno dobila 14 profesionalnih bicikala za treninge i nastupe, kao i značajnu financijsku podršku. Ovo je prvi put da biciklizam u Bosni i Hercegovini dobiva ovako značajne podrške u radu i imamo obećanja kako će podrška dolaziti i u narednim godinama, a jedan dokaz tome je upravo i ova sjednica koja će se održati u Mostaru“, izjavio je Toni Zorić.

Sjednice ovog tipa izvrsne su za dogovore o održavanju Europskih prvenstava, što nam i jeste jedan od ciljeva. Plan nam je da već iduće godine održimo Balkansko prvenstvo u Bosni i Hercegovini gdje bi nastupili sportaši iz 15 zemalja, a sljedeća stepenica je ugostiti sportaše iz 51 federacije koliko Europska unija i broji svojih članica. Ovo doista i jeste jedan veliki projekat, ali smatram kako je nepotrebno govoriti kolika bi to promocija za Bosnu i Hercegovinu bila, te kolika je to financijska dobit kada jedna zemlja ugosti više tisuća sportaša i osoblja iz 51 države“, dodao je Zorić.

Napomenimo, prošle godine u prostorijama Sportskog Saveza Grada Mostara (SSGM) održana konferencija za medije, a goste je dočekao, predsjednik SSGM, koji je tom prilikom imao za kazati: “Ovo je veoma značajan posjet za nas, s obzirom na veličinu institucije koja je Europska biciklistička Federacija, a naš posao i jeste svako unaprijeđenje sporta u Gradu Mostaru, pa tako i biciklizma koji je u posljednje vrijeme postao značajan sport za nas. Važno je naglasiti da je ova posjeta upravo tu zbog naše suradnje i razvoja biciklističkog sporta u Bosni i Hercegovini, te moguća organizacija Europskog biciklističkog prvenstva u Bosni i Hercegovini“.

Bitno je kazati da potpora Sportskog Saveza Grada Mostara nije izostala ni ove godine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More