Nino Schurter po deseti put svjetski prvak u XCO

Živuća legenda, Švicarac Nino Schurter osvojio je svoju 10. svjetsku krunu u XCO kategoriji u nedjelju, u Les Getsu u Francuskoj.

Poređenja radi, drugi na vječnoj listi je  Julien Absalon iz Francuske koji ima "samo"  četiri naslova.

David Valero (Španjolska) završio je drugi sa devet sekundi zaostatka, a Luca Braidot iz Italije osvojio je broncu, sa zaostatkom od 29 sekundi. Četvrti je bio Tom Pidcock (Velika Britanija) koji nije uspio na svjetski naslov u ciklo krosu dodati i xco naslov.

Schurterov prvi naslov svjetskog prvaka bio je onaj juniorski, u Les Getsu, 2004., 18 godina ranije.

Schurter se ove godine suočio s iznimno jakom konkurencijom, uključujući olimpijskog prvaka Pidcocka, osvajača brončane olimpijske medalje Valera, nedavnog pobjednika Svjetskog kupa Braidota i svjetskog prvaka 2020. Jordana Sarroua, koji  se utrkivao pred domaćom publikom.

Vodeća skupina od petorice brzo se formirala u prvom krugu, sa Schurterom, Valerom, Braidotom, Sarrouom i Alanom Hatherlyjem (Južna Afrika). Pidcock, koji se ove sezone prvenstveno utrkivao na cesti i stoga ima nizak UCI rang u brdskom biciklizmu, morao se probijati od početka u petom redu, te se pridružio vodećima tek na početku trećeg kruga.

Sarrou i Hatherly su prvi odbačeni, u 4. krugu, dok je Pidcock podizao tempo, čak je dobio blagu prednost nad Schurterom kada je švicarski vozač imao mali sudar. Skupina je ponovno bila zajedno u petom krugu, ali Pidcock je pokazivao znakove umora; ostajao je na začelju grupe te se i nekoliko puta vraćao grupi nakon zaostajanja.

Do pretposljednjeg šestog kruga, Pidcock je otpao iz konkurencije za naslob nakon što je također imao mali pad. Schurter i Valero odmaknuli su se od Braidota, koji je ostao na 10-15 sekundi, ali nije uspio smanjiti zaostatak.

Naprijed nije bilo razdvajanja između Schurtera i Valera. Valero je nekoliko puta pokušavao povesti, ali Schurter je uvijek uspijevao podići ritam i zadržati svoje mjesto na čelu. Tek u posljednjem kilometru Schurter je uspio pobjeći u jednoj od tehničkih dionica i izdržati, pobijedivši Španjolca s devet sekundi razlike, a Braidot je stigao u cilj sa 29 sekundi zaostatka.

"To je nevjerojatno", priznao je Schurter. "Nisam mogao vjerovati da sam to ponovno učinio kad sam prošao kroz cilj. Stvarno sam pokušao od samog početka, da utrka bude teška tako da Pidcock nije mogao lako doći do čela. Bila je teška utrka i na kraju smo bili Valero i ja; iskoristio sam svoju priliku da ga pokušam natjerati na pogreške, i srećom napravio je jednu, u jednom od zadnjih tehničkih dijelova i uspio sam pobjeći i jednostavno sam išao puni gas do kraja.“

"Ovo mjesto je magija za mene, ovdje sam osvojio svoju prvu titulu, a sada sam ponovno pobijedio kao jedan od najstarijih vozača ikada!"
Dodajmo još da je u ženskoj konkurenciji slavila 
Pauline Ferrand-Prévot kojoj je to četvrti naslov u karijeri. Druga je bila Jolanda Neff dok se broncom okitila Amerikanka Haley Batten.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More