Novi zakon u Irskoj: bliski susreti automobila pored biciklista kažnjavati će se

Biciklisti u Republici Irskoj uskoro će biti pod zaštitom novog zakona koji će donijeti minimalnu udaljenost naspram motornih vozila, te takve prekršaje smatrati ilegalnim.

Ovaj potez, potvrdio je i Shane Ross, ministar prometa, turizma i športa. Novi propisi trebaju biti odobreni od strane glavnog državnog odvjetnika, prije nego što se budu provodili. Zakonom će biti određen najmanji dopušteni razmak, i to 1 metar udaljenosti na cestama s ograničenjem brzine do 50 km/h te 1,5 metar na cestama gdje je ograničenje brzine veće od 50 km/h.

 

"Bio sam vrlo zabrinut zbog porasta broja poginulih biciklista na našim cestama", rekao je Ross. Godine 2017. ubijeno je 15 biciklista, što je povećanje od 50% u 2016. godini. Jasno je da je ovo nepodnošljiva situacija koja se mora promijeniti“. Dodao je.

 

Propisi će biti uvedeni tek nakon što policijske snage budu opremljene tehnologijom potrebnom za mjerenje bliske udaljenosti, a učinkovitost novih pravila ocijeniti će se nakon 12 mjeseci.

 

Vozači koji budu uhvaćeni prolazeći preblizu biciklista suočit će se s novčanom kaznom od 80 eura te 3 kaznena boda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More