Bradley Wiggins i Team Sky prešli “etičku liniju”

Sir Bradley Wiggins i Team Sky "prešli su etičku liniju" korištenjem dopuštenih lijekova kako bi se poboljšala učinkovitost, umjesto da su ih upotrijebili za medicinsku potrebu u skladu s antidoping pravilima, navodi se u izvješću britanskog Odbora za digitalizaciju, kulturu, medie i sport (DCMS).

Iz Odbora su istaknuli kako nisu "u stanju" utvrditi ono što je bilo u "vrećici" koja je isporučena Wigginsu na Criterium du Dauphine 2011. godine, no ističu i kako ne postoje "pouzdani dokazi" za podupiranje zahtjeva tima Sky da su u njemu bile dozvoljene količine dekongestiva.

Istraga britanske antidoping agencije, koja je zatvorena u studenome, nije utvrdila je li Wiggins dobio dekongestant ili, navodno, triamcinolon, koji je zabranjen, prenosi BBC.

Ako je Wiggins primio triamcinolon, to bi bilo kršenje antidoping pravila za što je predviđena maksimalna sankcija od dvije godine zabrane i brisanje svih rezultata.

"Lijekovi od Team Sky-a korišteni su kako bi se poboljšala učinkovitost vozača, a ne samo za medicinske potrebe", navodi se u izvješću odbora DCMS-a.

Team Sky je priopćio da "snažno pobija izvješće" i ozbiljnu tvrdnju da je timska služba koristila lijekove za poboljšanje performansi vozača.

Wiggins je izjavio: "Smatram da je toliko žalosno da se ljudi mogu tako lako optuživati za stvari stvari koje nikad nisu učinili”..

Najtrofejniji britanski biciklist svih vremena i prvi pobjednik Tour de Francea iz te zemlje, u prosincu 2016. završio je profesionalnu natjecateljsku karijeru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More