Održana biciklijada za promociju Ćire i južne Hercegovine

"ĆIRO OKUPIO 196 VELIČANSTVENIH!" naslov je koji se jučer mogao pronaći na fb stranicama udruga HerzegovinaBike i BK Mostar. Naime, u proteklu nedelju 15.4.2018 organizirana je "Biciklijada za promociju Ćire i južne Hercegovine", a organizatori su i ovog puta bile udruge "HerzegovinaBike" i "BK Mostar".

Unatoč oblačnom vremenu Ćirina biciklijada okupila je 196 biciklista koji su uživali u prelijepim krajolicima koje je Hercegovina ponudila u svom najljepšem proljetnom izdanju.

"Nedeljno jutro donijelo nam je tmurno nebo i oblake, što nas je jako rastužilo jer smo mislili da nećemo imati 10 sudionika na startu. No prevarili smo se, na kraju se ispostavilo da je to bio jedan od najboljih događaja koji  smo imali u posljednje vrijeme", poručili su organizatori.
 


U 10:00h na startu biciklijade preuzeto je 196 startnih brojeva, a Ćirina karavana  duga gotovo 1km krenula je na svoj put od Mostara do Čapljine.
 

 


"Biciklijada koju smo danas održali je još jedna u nizu aktivnosti koje radimo na promociju turističke ponude biciklističke staze Ćiro od Mostara do Dubrovnika. Projekat revitalizacije uskotračne Ćirine pruge završen je u 2016 godini, a biciklijade koje organiziramo su samo nastavak našeg rada u cilju promocije ovog jednog zaista velikog projekta. Također, Ćirinu biciklističku stazu smo zajedno sa Turističkom zajednicom HNŽ/K promovirali u Belgiji, Londonu i Austriji, te smo naišli na jako veliki interes na sajmovima gdje su svi tražili informaciju više. Danas to radimo na najbolji način, putem biciklijade".
 


"Ovo je prva u nizu biciklijada koje ćemo organizirati u ovoj godini. Sljedeća nas već očekuje u 6-om mjesecu, gdje ćemo promovirati dionicu od Čapljine do Ravnog, te posljednja u 9-om mjesecu kada ćemo promovirati dionicu od Ravnog do Dubrovnika", poručili su organizatori događaja.
 


Prvi na redu za obilazak bio je čuveni Stari most, no zbog velikog broja sudionika ta ideja je odbačena, te se karavana zaputila prema Blagaju. Iako izvorno Blagaj se ne nalazi na trasi Ćirine pruge, organizatori poručuju da je Blagaj jednostavno dragulj koji se mora posjetiti i mora se naći na svakoj turističkoj ponudi, te da bi šteta bila zaobići ovo mjesto. Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.
 

 


Nakon obilaska Blagaja uslijedilo je bicikliranje prelijepim hercegovačkim krajolikom u duljini od 40km. Bitno je naglasiti da je su na ovom događaju sudjelovala i djeca u dobi od 13 godina, za što tvrde da im je jedno od najljepših iskustava u životu.
 


Iz Čapljine pod policijskom pratnjom nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.
 


"Zapravo ova današnja biciklijada nije bio nimalo jednostavan projekat. Svakako da postoje biciklijade sa puno većim brojem sudionika, poput one u Sarajevu koju organizira "Giro di Sarajevo" ili "Tuzlanske biciklijade", koje broje više tisuća sudionika. No, ova današnja biciklijada je brojala 196 sudionika koji su vozili dionicu dugu 50km u jednom pravcu, odnosno 100km u oba pravca.  Morate priznati da je to zaista zavidna kilometraža, te doista nismo imali niti jedan incident ili lošu situaciju. Ovim putem želio bih se još jednom zahvaliti VELIKOJ ekipi koja stoji iza imena Biciklistički klub Mostar, ekipa je odradila vrhunski posao. Svih 196 sudionika je u svakom trenutku bilo sigurno i svi su se sigurno vratili svojim domovima prepuni dojmova", poručuju organizatori.

 

"Moramo se osvrnuti na podršku ovog događaja, zapravo to je nešto što nas jako žalosti. Osim Turističke zajednice HNŽ/K i Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina niti jedna turistička agencija, tvrtka ili općina nije prepoznala ni podržala ovaj događaj. Ovo danas što smo napravili je jedna velika promocija Hercegovine i njene turističke ponude. Slobodno možemo reći da su ove slike i video sa današnje biciklijade veća promocija od bilo kojeg sajma organiziranog u ovoj regiji. 200 ljudi, sudionika na biciklijadi će dijeliti slike i impresije iz Hercegovine na svojim društvenim mrežama. To je promocija koju će vidjeti više miliona ljudi na internetu".
 


"Osim turističke ponude, ovo je ujedno i velika promocija biciklizma među lokalnim stanovništvom koje nas je gledalo u čudu, te izašlo iz svojih domova da nas pozdrave i vide što se događa".
 


"Možemo se samo nadati da ćemo u budućim organizacijama naići na malo bolju podršku kako lokalnih vlasti, tako i tvrtki koje žive od turizma na ovom područiju, jer doista ovo je njihova jedna velika promocija".
 


Sljedeća Ćirina biciklijada je planirana za mjesec lipanj/juni, kada će biciklistima biti prezentirana prelijepa dionica Ćirine trase na potezu od Čapljine do Ravnog, te posjeta neizostavnoj Spilji Vjetrenica. Upiti za idući biciklijadu već pristižu, tako da vjerujemo da će i iduće biciklijade imati jako velik broj sudionika.

Više fotografija sa jučerašnje biciklijade možete pronaći na Facebook stranici udruge HerzegovinaBike (link).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More