Nizozemci grade najdužu grijanu biciklističku stazu

Najduža grijana biciklistička staza u Europi, a možda i svijetu, bit će izgrađena od Wageningena do Arnhema u Nizozemskoj. Bit će duga 1,7 kilometara, a cilj grijanja je da ne bude leda i snijega te da skrati putovanje između dva grada tijekom cijele godine.

Staza će se grijati se viškom toplinske energije iz lokalne tvornice papira, piše Guardian.

U početku se javila bojazan da će se na toploj stazi nastaniti žabe i tako predstavljati opasnost i za bicikliste i za sebe. Međutim, vijeće Gelderlanda obećalo je da će pratiti utjecaj na lokalni divlji život.

Gradovi širom Nizozemske ulažu u grijanje biciklističkih staza, ali do sada nije bilo prijedloga za stazu sličnu ovoj.

Staza koja će se graditi u parku prirode Jufferswaard bit će dvosmjerna i trebala bi biti završena do zime 2019. godine, a procjenjuje se da će put između dva grada skratiti za 600 metara.

No, iz gradskih vijeća oba grada ističu da će najveći dobitak biti vrijeme, sigurnost i iskustvo.

Petra Borsboom, glasnogovornica vijeća pokrajine Gelderland, kaže da su uvjerni da će njihova biciklsitička staza biti najveća u Europi.

“Ne želimo tvrditi da će biti najduža na svijetu, jer možda u Kini postoji i duža, ali ne znamo za nju”, rekla je.

Osim što će izgraditi najdužu grijanu biciklističku stazu, Nizozemci u Utrechtu već imaju najveću garažu za bicikle na svijetu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More