Održana četvrta Ćiro biciklijada: Hutovo – Ravno

Četvrta po redu Ćirina biciklijada koja se održala prošlog vikenda, točnije u nedelju okupila je preko stotinu biciklista iz zemalja regije, koji su uživali u suncu i prelijepom krajoliku koji je nudila Ćiro staza od Hutova do Ravnog.

Unatoč lošim vremenskim prognozama i kiši koju smo imali u subotu, događaj je okupio oko 150 odvažnih biciklista iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Crne Gore, pa čak i par turista iz Njemačke i Rusije koji su uživali u ugodnom i toplom vremenu i bicikliranju jednom od najljepših Ćiro dionica. Nebo je rastjeralo oblake, a sunce je ogrijalo sve koji su se odvažili biciklima zaputiti od Hutova do Ravnog u spomen na Nikšu Vuletića, direktora spilje Vjetrenica.

Ćiro biciklijada
Ćiro biciklijada

Ćiro je jedan veliki brend, a ovoliko velik broj sudionika je zasigurno jedan pokazatelj toga. Već jednom ranije, točnije početkom mjeseca svibnja bili smo prisiljeni da zbog kiše i loših vremenskih uvijeta odgodimo bicikijadu na ovoj dionici, kada smo imali preko 220 prijavljenih sudionika. Ovog puta smo odlučili da budemo ustrajni što se pokazalo ispravnom odlukom i sretni smo što smo još jednom poslali prelijepe fotografije iz Hercegovine. Još jednom smo promovirali Ćiro stazu i Hercegovinu kao izvrsnu turističku destinaciju“, komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Ćiro biciklijada

No, stavimo malo na stranu promociju Ćire i turizma, današnja biciklijada nam je izrazito važna upravo jer je posvećena našem prijatelju Nikša Vuletić. On je od samih početaka bio dio ovog projekta i uvijek je bio tu sa nama i uz nas. Vjerovao je u Ćiru i cikoturizam i znamo da bi i danas bio tu sa nama. Sigurni smo da nas gleda odozgo i da je sretan kad vidi koliko je tu danas njegovih dragih prijatelja i koliko je ljudi okupila ova biciklijada. Dragi Nikša ova je za tebe“, dodao je Zorić.

Ćiro biciklijada
Ćiro biciklijada

Biciklijada je startala u Hutovu ispred područne škole, a sudionici događaja su biciklirali Ćirinom prugom u dužini 30km do općine Ravno koji su još jednom bili domaćini. Hotel Stanica u Ravnom bio je konačno odredište četvrte Ćiro biciklijade gdje su svi sudionici imali osiguran ručak, a Nikšini prijatelji iz Neuma su za sve prisutne i odsvirali par pjesama koje bile omiljene pokojnom Nikši.

Nakon obroka i druženja u Ravnom svim sudionicima bio je osiguran i besplatan posjet Spilji Vjetrenica.

Napomenimo, cikloturizam je danas sve popularniji u zemljama Europe, kao aktivni oblik turizma koji svojim karakteristikama može doprinijeti vansezonskoj turističkoj potražnji, odnosno produljuje ljetnu sezonu koja je izrazito popularna za turizam na proljetni i jesenji dio godine, pa čak i zimski dio sezone, budući da su zime u Hercegovini dosta blage. Osim toga, može pogodovati decentralizaciji turističkih i rekreacijskih aktivnosti, udaljavajući ih od urbanih središta prema ruralnoj periferiji, te promicati uključivanje novih turističkih destinacija i promociju ruralnih predjela. Unatoč rastu i prednostima ovog turističkog proizvoda organizaotori poručuju kako je on još uvijek nedovoljno razvijen u Hercegovini, odnosno ima tu još mnogo prostora za poboljšenje i proširenje turističkih kapaciteta. Kako kažu, osjetan je velik broj cikloturista iz cijelog svijeta koji dolaze u Hercegovinu i borave ovdje po nekoliko dana biciklirajući, ali mi smo tek zagrebli površinu, mi smo još u povojima i imamo još mnogo posla i prostora za širenje.

Ćiro biciklijada
Ćiro biciklijada

Četvrta Ćiro biciklijada se realizirala uz financijsku potporu Općine Ravno, HT Eronet, Turističke Zajednice HNŽ/K, REDAH – Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu, Capriolo SC Mostar i voda Leda, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

Sada su pred nama ljetni praznici i vrućine po kojim je i poznata Hercegovina, tako da su organizatori odlučili napraviti malu pauzu. Naredna Ćiro biciklijada očekuje nas u Bileći, kada ćemo promovirati novu Ćiro dionicu od Trebinja do Bileće. Ova dionica je revitalizirana u 2023 godini, te će zasigurno privući velik broj sudionika koji će željeti istražiti nove predijele Hercegovine i novi dio Ćirine staze. Preporučujemo da svakako zapratite društvene mreže udruge HerzegovinaBike i Ćiro Trail, kako bi na vrijeme dobili sve informacije o novim organizacijama promotivnih cikloturističkih događaja i vrhunskim druženjima po kojim je i poznata udruga HerzegovinaBike.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More