Pametni bicikl iz Hrvatske osvaja Arape

Tvrtka Mobile Vehicle Technology (MVT) iz Pisarovine kod Zagreba u partnerstvu je s tvrtkom Arabco Smart Technology iz Dubaija svojem pametnom biciklu Grunner X otvorila vrata bliskoistočnog tržišta, priopćili su iz MVT-a .

Zadovoljni su, kažu, jer će se ovaj hrvatski proizvod već prepoznat diljem EU predstaviti na zahtjevnoj pozornici kao što je Bliski istok, kao i činjenicom da ovaj bicikl nastaje u Hrvatskoj. "Grunner X kao prvi serijski proizvodni model pametnog električnog bicikla izvrstan je pokazatelj brzog razvoja IoT industrije (Interneta stvari) u Hrvatskoj. Trenutačno poslujemo s 10 stranih kompanija koje su naručile više naših bicikala čije serije su prilagođene potrebama i zahtjevima klijenata", otkrili su osnivači MVT-a Luka Beban i Ivan Golubić u razgovoru za Poslovni dnevnik.
 


Na putu i za Ameriku

Konačna cijena proizvoda, navode ovi mladi inovatori i poduzetnici, uvelike ovisi o specifikacijama, ugrađenoj opremi i softverskim mogućnostima pojedine linije bicikala. "No, okvirno možemo naznačiti kako je prodajna cijena našeg standardnog modela pet tisuća eura, dok cijena modela s maksimalnim performansama može prijeći i deset tisuća eura. Uskoro ćemo tržištu predstaviti i cijenom pristupačnu verziju našeg pametnog bicikla koji će uz zadržavanje svih bitnih značajki biti dostupan po cijeni nižoj od tri tisuće eura", kažu iz MVT-a.

Model Grunner X nedavno je predstavljen na najvećem bliskoistočnom simpoziju za nove tehnologije ITXPO u Dubaiju. Njegove su karakteristike najnovije softversko rješenje razvijeno u suradnji s domaćim tvrtkama koje omogućava još veći domet nego u prethodnim verzijama te još veću povezivost i kompatibilnost s raznim podsustavima. Grunner X na cloud platformu svakih pola sekunde može slati 60-ak raznih parametara, a sve omogućava naprednu optimizaciju vožnje i poseban doživljaj, pojasnili su u MVT-u.

 

 

"Pregovaramo s potencijalnima partnerima iz SAD-a, ali najviše smo koncentrirani na dovršetak razvoja potpuno novih tehnologija koje uskoro mislimo predstaviti. U timu imamo 8 ljudi, ali je broj višestruko veći uzmu li se u obzir ljudi koji rade na našim projektima u sklopu hrvatskih tvrtki i obrta, a koji su naši partneri", dodali su Beban i Golubić.

K tome, nedavno je na tržište puštena i najnovija verzija aplikacije za pametne telefone Grunner Mobile koja omogućava upravljanje svim parametrima bicikla putem korisnikova pametnog telefona, live video stream, spremanje korisnikovih doživljaja, ruta i konfiguraciju bicikla. Korisnici zahvaljujući toj aplikaciji mogu pregledati svoje rute, performanse i napredak u virtualnim utrkama putem jedinstvenog GCloud web sustava. Te iste rute mogu podijeliti s drugima, analizirati svoje performanse te upravljati biciklom s bilo koje lokacije u svijetu.

Žele još napredovati

Proizvođačima električnih bicikala ovaj sustav omogućava analizu i predikciju problema, kao i predviđanje potrebe za servisom. Također, u slučaju detekcije pomaka, prisutnosti ili bilo kojeg oblika neželjenog ponašanja bicikl o tome šalje obavijest na korisnikov pametni telefon. "Naš je cilj napredovati i razvijati nove tehnologije koje će omogućiti drugim proizvođačima da se na brži način prilagode novoj industrijskoj revoluciji. Baza te revolucije je zapravo Internet stvari (IoT) i povezivost. Vizija naše tvrtke stvaranje je pametnih gradova uz korištenje inovativnih tehnologija, kao i korisnicima pružiti jedinstvena tehnološka rješenja za svakodnevne aktivnosti", poručio je Golubić.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More