Pet razloga zašto biste odmah trebali početi voziti bicikl

Kažu da se nikada ne može zaboravite voziti biciklom, pa je možda vrijeme da se popnete na njega  i uživate u zdravstvenim prednostima biciklizma.

"Biciklizam je društveno orijentirana, zabavna i zdravai vježba", kaže dr. Clare Safran-Norton, fizoterapeut s medicinskog fakulteta na Harvardu koji je izdvojio 5 važnih dobrobiti vožnje biciklom.

1. Čuva zglobove

Kada vozite bicikl svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti zdjelice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s boli u zglobovima ili artritisom, kaže Safran-Norton.
 


2. Osigurava aerobnu tjelovježbu

Aerobne vježbe karakterizira vrlo umjeren intenzitet te su one prije svega usmjerene na poboljšanje našeg zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobne tjelovježbe zbog pedaliranja koje poboljšava rad našeg srca i mozga, a sjajno djeluje i na krvožilni sustav. Također potiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće) koji poboljšava naše raspoloženje.

3. Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koristite gotovo sve mišiće, a najviše mišiće stražnjice, četveroglavi bedreni mišić tj. kvadriceps te mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja "rade" i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a također koristimo mišiće u rukama i ramenima.

4. Olakšava razne svakodnevne aktivnosti

Dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i uspinjanje uz stepenice, kaže dr. Safran-Norton. Sve vrste fizičke aktivnosti postat će lakše zahvaljujući vožnji bicikla.
 


5. Pomaže u jačanju kostiju

Dr. Safran-Norton kaže da aktivnosti poput pedaliranja u kojima tijelo mora pružati otpor povećavaju gustoću kostiju. Smanjena gustoća nije zanemariv problem jer može dovesti od osteoporoze.

Medicinska škola sveučilišta Harvard savjetuje da se prije početka intenzivne vožnje bicikla razgovaramo sa svojim liječnikom ako imamo probleme sa srcem, artritis ili tanke kosti. Ako imate osteoporozu, razmislite o vožnji tricikla koji je puno stabilniji od bicikla. Ako ste nedavno imali frakturu, uopće nemojte voziti bicikl dok se ne oporavite jer bi novi pad mogao pogoršati postojeću ozljedu, smatra Safran-Norton.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More